Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Fordon och trafik
 • Trafikförsäkring

Trafikförsäkring

Välj Premiumkasko, Omfattande Fenniakasko, Delkasko eller bara en trafikförsäkring för din bil efter ditt behov. Du kan direkt få maximibonus på en ny kaskoförsäkring.
Räkna ut priset och teckna trafikförsäkring

Upp till 83 % bonus

Landets bästa bonus för en säker förare, 83 procent, som du snabbast kan nå på fyra år.

Vi belönar säkra förare

När du har nått maximibonus får du genast bonusskydd, som betyder att den första trafikskadan inte sänker bonusen på försäkringen.

Samma bonus till alla dina bilar

Du kan utnyttja bonusen i trafikförsäkringen för personbil, paketbil och husbil i privat bruk.

Om du har ett motorfordon eller en släpvagn behöver du en trafikförsäkring. Den är en obligatorisk försäkring som trafikförsäkringslagen kräver och som skyddar dig mot såväl stora som små skador. Den obligatoriska trafikförsäkringen ersätter personskador som uppstår till följd av att ett fordon har använts i trafik och egendomsskador som drabbar en oskyldig part. Om du vill ha ett tilläggsskydd för ditt fordon och dess utrustning kan du läsa om våra kaskoförsäkringar.

Så här fungerar trafikförsäkringen

Samtliga motorfordon och släpvagnar, även oregistrerade, ska ha en trafikförsäkring. Du behöver också en trafikförsäkring när du kör fordonet på en privat väg, en gårdsplan eller i terrängen.

Om du inte använder fordonet alls, till exempel på grund av årstiden eller för att det är i dåligt skick, ska du fortfarande ha en trafikförsäkring men du kan teckna en tillsvidare gällande avställningsförsäkring för fordonet. Ingen försäkringspremie tas ut för trafikförsäkringen när du har avställt fordonet.

Kom ihåg att den nya ägaren eller innehavaren ska trafikförsäkra fordonet genast efter att ägande- eller besittningsrätten till fordonet har överförts. Om du köper ett fordon direkt av den ägare som är införd i registret ska du under alla omständigheter teckna en trafikförsäkring senast sju dygn efter köpet.

Trafikförsäkringen gäller i länder som har ingått det internationella Green Card-avtalet. Vi rekommenderar dock att du beställer ett Green Card om du ska resa utanför Norden.

Vad är trafikförsäkringens bonus och hur samlas den?

Ju mer bonus du har samlat, desto mindre behöver du betala för din försäkring. Bonus betyder alltså rabatt på försäkringspremien.

Trafikförsäkringens startbonus bygger på ålder och tidigare skadehistorik som vi hämtar från försäkringsbolagens gemensamma databas. Om du har kört utan skador eller tecknar en trafikförsäkring första gången är din startbonus minst 40 procent. Om du har fyllt 30 år kan du få en startbonus på upp till 64 procent.

Du kan nå maximibonus som snabbast på fyra år. Bonusen stiger årligen med minst 6 procentenheter.

Om du råkar ut för skador sänks bonusen för nästa försäkringsperiod. Om du har nått bonusskyddet sänker den första trafikskadan inte din bonus.

Vad ersätter trafikförsäkringen?

En trafikförsäkring ersätter personskador som uppstår till följd av att ett fordon har använts i trafik och egendomsskador som drabbar den oskyldiga parten. Den ersätter dock inte skador på ditt fordon eller skador på den egendom som fanns med i fordonet. För sådana skador behöver du en kaskoförsäkring för ditt fordon.

Den obligatoriska trafikförsäkringen täcker följande som orsakas av en trafikolycka:

 • sjukvårdskostnader

 • andra kostnader och förluster till följd av personskador (inkomstbortfall, ersättning för bestående men och bestående kosmetiskt men)

 • reparationskostnader för den oskyldiga partens fordon eller inlösning av fordonet

 • förluster som uppstått under den tid den oskyldiga partens fordon reparerats. För stilleståndstiden utbetalas normersättning enligt Trafik- och patientskadenämndens instruktioner. Om bilen är nödvändig i arbetet ersätts hyreskostnader för en lånebil enligt nämndens instruktioner.

 • övriga egendomsskador som drabbat den oskyldiga parten.

Så drar du nytta av att teckna trafikförsäkringen hos oss

 • För en trygg förare erbjuder vi landets bästa bonus på 83 procent, som du snabbast kan nå på fyra år.

 • Om du är minst 30 år och du har kört skadefritt, får du en startbonus på 64 procent på trafikförsäkringen.

 • Vi belönar trygga förare: när du har nått maximibonus får du genast bonusskydd, som betyder att den första trafikskadan inte sänker bonusen på försäkringen.

 • Du får samma bonus på trafikförsäkringen till dina samtliga bilar.

 • Du kan utnyttja samma bonus för personbilar, paketbilar och husbilar. Motorcyklar har en skild bonus och en egen tabell. Du hittar alla bonustabeller i trafikförsäkringsvillkoren.

Bilförsäkring

Produktbroschyrer och försäkringsvillkor

Produktbroschyrer och försäkringsvillkor för trafikförsäkring finns nedan. Från länkarna öppnas broschyrernas och villkorens egna webbsidor, men i slutet av sidorna finns också en länk till en pdf-version som du kan skriva ut.

Broschyr - Fennias fordonsförsäkringar
Försäkringsvillkor - Fenniakasko
Försäkringsvillkor - Trafikförsäkring

Fennias bilassistans 24h står alltid till ditt förfogande

Krockade du, bucklade någon till ditt fordon, behöver du bärgning eller ett hyrfordon? Ingen fara – vi hjälper dig!

Fennias bilassistans 24h hjälper dig i samtliga ärenden som gäller fordonskador i Finland och utomlands. Ersättning av skadan avgörs enligt villkoren och beror på omfattningen av och innehållet i ditt försäkringsskydd.

Vi ordnar bärgning, gör en skadeanmälan åt dig och ser till att du kan fortsätta din färd smidigt.

Läs mer om Bilassistans 24h

Läs mer

Råkade du ut för en skada?

Jag behöver bärgningVindrutan skadadesFordonet skadadesJag skadade mig i en trafikolycka
Se övriga skador

Försäkringar för privatkunder

Lisää aiheesta

Fordon och trafik

Lue lisää
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor