Gå till innehållet
Laura Lackman.

”Ingenting ger mig samma glädje som dansen” – Laura har fått både mod och självförtroende genom dans

15.9.2020

I många år styrde dansen Laura Lackmans stora livsval, som val av studie- och bosättningsort. Under den senaste tiden har hon fått lära sig att ta det lite lugnare, men dansglädjen har hon kvar.

Laura Lackman från Vanda har lämnat många bekymmer på dansgolvet.

– Jag får genast en skön känsla när jag går in i salen och hör musiken. Då glömmer jag allt annat, säger Lackman.

Laura började sin hobby med folkdans redan som barn. När Laura gick i andra klass i skolan uppmuntrade hennes föräldrar henne att börja med danssport, numera officiellt standard- och latinamerikanska dansformer. Latinamerikanska danser är Lauras huvudgrenar, och favoriten är den sprudlande och rytmiska samban.

Utöver dans har Laura haft löpning, gym, skidåkning och konståkning som hobby, men ingenting ger henne samma glädje i rörelsen som dans.

– När jag dansar känns det som att jag får mer längd och stretch inombords. Alla muskler kommer till användning. Jag behöver bara tänka på dans, och min kropp börjar röra sig som av sig själv, beskriver Laura.

Laura älskar utmaningarna i dansen: man kan utvecklas i oändlighet. Hon säger att hon är en målmedveten tävlingsmänniska och att lyckanden och segrar sporrar henne att fortsätta.

– Det bästa är när man plötsligt lyckas med en del av koreografin som tidigare känts för svår eller för snabb. Då märker man sin utveckling.

En av de största insikterna som dansen har gett Laura är att ens egna gränser alltid ligger längre bort än man tror.

– Det är ofta så att man tror att man ger sitt allt, men man kan ändå till exempel träna ännu hårdare. Någonstans hittar man alltid krafter att fortsätta, säger Laura.

Hård träning har hjälpt Laura att kämpa på också i tävlingar. När Laura är nervös innan hon ska upp på scenen intalar hon sig att hon har tränat så hårt att tävlingen går hur enkelt som helst.

Ny inställning till dansen kräver övning

Genom dansen har Laura fått en stor dos mod och scenvana. När man uppträder med dans vänjer man sig vid alla ögonpar som följer med och självförtroendet ökar. Genom att jag har scenvana känns det lättare att till exempel uppträda vid jobbtillställningar eller att hålla kurser för större grupper, säger Laura.

– Jag njuter verkligen av att uppträda. Men alla dagar är ändå olika. Jag känner mig inte alltid säker på mig själv när jag väntar på min tur i danstävlingar. Men man måste bara göra sitt. Coacherna säger ofta fake it ’til you make it, säger Laura.

I år har Laura fått lära sig en annan typ av mod och inlevelse. Hon slutade tävla i början av året och dansar nu bara för sin egen glädjes skull – ensam i danssalen eller på olika danstimmar.

– Det började kännas som att jag utöver att ha tränat för mycket och vilat för lite också hade tävlat jättelänge och gett dansen väldigt mycket av mig själv. Jag började tycka att jag skulle få mer glädje i livet av att dansa enligt min egen tidtabell och hur jag känner för det.

Hittills har dansen styrt Lauras stora livsval, som var hon ville studera och i vilken stad hon ville bo. För en målmedveten person kräver det nya, mer avslappnade sättet att leva inlärning av nya sätt – den passionerade dansaren behöver mod att inte träna för mycket.

– Jag bestämde mig helt enkelt för att dans inte är det allra viktigaste i livet. Det känns verkligen härligt att inte ha någon strikt plan. Jag har lärt mig att lyssna och lita på mig själv, säger Laura.

Alla får dansa

Laura tycker att bland det bästa med dans är att man kan syssla med det på just den nivå man vill: gå på danstimmar för sitt eget nöjes skull eller börja tävla, även om man är nybörjare. Det finns tävlingsserier på alla nivåer.

Laura fungerar själv som coach i dansportserier i Vanda. Att leda danstimmar ger Laura mycket glädje, för hon älskar att se människor dansa.

– Det är härligt att också följa med nybörjare. Dansglädjen förmedlas redan under nybörjartimmarna, säger Laura.

Nu när tävlingarna inte tar upp plats i kalendern längre funderar Laura redan på vilka timmar hon själv ska gå på. Det finns så mycket intressant.

– Jag skulle vilja åtminstone pröva showdans, kanske argentinsk tango, swingdanser… Egentligen skulle jag vilja lära mig alla danser, säger Laura.

Trygghet mot träningsskador

Under dansträning går det inte alltid lika smidigt som vid tävlingar eller i programmet Dansar med stjärnor. Det kan hända att paret råkar slå till en på näsan med sin armbåge – det råkade Laura ut för en gång.

– En annan gång stötte jag ihop med mitt par så att mina tänder blev lösa och jag fick tandställning. Alltid händer det något och man slår till ett och annat. Men som tur är inträffar sällan något allvarligt, säger Laura.

På tävlingar dansar man i högklackat, så stukade vrister är typiska skador.

När en skada är framme är det bra att man har en fritidsolycksfallsförsäkring. Laura känner till försäkringar bra, eftersom hon är servicechef på Fennia och leder enheten för försäkringstjänster för hushåll. Tidigare var hon produktchef för frivilliga personförsäkringar.

– När man haren försäkring behöver man inte genast fundera på vad man ska göra. Det är en lättnad att vården är tryggad, säger Laura.

Hjälpte det här dig?

Dela