Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Riitta Särkelä.

Fennias donation går till viktigt arbete: Det vinnande dansparet hjälper barnfamiljer

9.12.2020

Förbundet för mödra- och skyddshem tar med stor glädje emot donationen på 10 000 euro. Efter att ha vunnit tävlingen Dansar med stjärnor bestämde Virpi Sarasvuo och Sami Helenius tillsammans att de överlämnar donationen som Fennia gett till barnskyddsorganisationen.

Den tidigare längdåkaren Sarasvuo och dansläraren Helenius motiverade sitt beslut med att de vill bidra till att hjälpa familjer som mår sämre i coronatider.

Generalsekreterare Riitta Särkelä på Förbundet för mödra- och skyddshem ser det som en fin gest från vinnarnas sida. Förbundet har inte hunnit tänka ut ett exakt användningsändamål för pengarna än.

– Pengar är alltid välkommet. Donationen är en jättefin grej. Under hela coronaåret har vi gått ut med information om att man inte ska bli kvar ensam. Tack vare den här donationen kommer vårt budskap att få mer spridning bland finländarna. Tröskeln att söka hjälp är alltjämt för hög, säger hon.

Förbundet för mödra- och skyddshem arbetar för att hjälpa barn och familjer i utsatt ställning. Den riksomfattande organisationen har 30 medlemsföreningar runt om i Finland.

Medlemsföreningarna upprätthåller mödra- och skyddshem. Dessutom har de olika öppenvårdstjänster för babyfamiljer samt ger hjälp i våldssituationer och vid skilsmässor.

Man kan komma till mödrahemmet om barnskyddet har uttryckt sin oro för hur en ensam förälder eller båda föräldrarna klarar av livet med en baby. Hjälp behövs framför allt om familjen har problem med psykisk hälsa eller missbruk. Vissa mödrahem är specialiserade enbart på behandling av missbruksproblem. På hemmen lär man ut färdigheter för att ta hand om babyn i vardagen och ger föräldrarna stöd för att reda ut sin situation.

Skyddshemmen däremot är avsedda för personer som är i en akut kris på grund av närståendevåld eller hot om våld.

– I fjol hjälpte vi 16 000 finländare. Av dem var 5 500 barn, sammanfattar Särkelä.

Corona ökar behovet av hjälp

Coronaåret har ökat antalet personer som behöver hjälp. Det syns också i statistik. Enligt generalsekreteraren är bara chatten sju gånger så populär som vid samma tid i fjol.

– Av dem som svarade på vår coronaenkät uppgav 43 procent att deras situation har försämrats. Det är hårda tider för många, säger Särkelä.

Hjälpbehovet har flera orsaker. Det att man kombinerar distansarbete med att se till barnens behov har visat sig som utbrändhet och bråk. Familjerna har inte heller kunnat få hjälp av mor- och farföräldrarna annat än i begränsad utsträckning.

Problem började visa sig redan i våras när skolor och daghem var stängda. Barnskyddsorganisationen oroar sig för att en stor del av nödsituationerna stannat inom hemmets fyra väggar.

Tiden före jul och julhelgen är också en tid då problem kan uppstå i familjerna. Kristelefoner har jour dygnet runt under julen.Generalsekreteraren önskar att man skulle få glädje av små ting och tillbringa tid tillsammans.

– Under coronavåren startade vi mathjälp till behövande barnfamiljer. Vi började dela ut mat på nytt i oktober, eftersom familjerna har det svårt ekonomiskt. Dessutom har dessa familjer fått presentkort via våra föreningar. Hjälp och glädje är viktiga framför allt vid jultiden, säger Särkelä.

Anne Perälä, som är direktör för kommunikation och samhällsansvar på Fennia, är glad att Sarasvuo och Helenius valde denna donationsmottagare.

– Förbundet för mödra- och skyddshem gör ett ovärderligt arbete för familjer och barn. Det är en utmärkt mottagare för vår donation. Förbundet har fler hjälpbehövande än någonsin tidigare, och det är bra att man nu är modigare att be om hjälp. Det är mycket viktigt att hjälpa familjer i ett så tidigt skede som möjligt. Vi vill för vår del uppmuntra alla att modigt söka hjälp när det behövs, säger Perälä.

Donationer till Förbundet för mödra- och skyddshem kan göras som privatperson eller i ett företags namn. Mer information finns på finska på förbundets webbplats https://ensijaturvakotienliitto.fi .

Lue lisää

NyhetFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor