Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Fennian lahjoitus tärkeään työhön: Tanssin voittajapari auttaa lapsiperheitä
Riitta Särkelä, pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto

Fennian lahjoitus tärkeään työhön: Tanssin voittajapari auttaa lapsiperheitä

9.12.2020

Ensi- ja turvakotien liitossa on otettu riemulla vastaan tieto 10 000 euron lahjoituksesta. Virpi Sarasvuo ja Sami Helenius päättivät yhdessä ohjata Fennian myöntämän lahjoituksen lastensuojelujärjestölle, kun tanssipari oli voittanut Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun.

Ex-hiihtäjä Sarasvuo ja tanssiopettaja Helenius perustelivat päätöstään sillä, että etenkin korona-aikana perheiden pahoinvointi on lisääntynyt, ja he haluavat olla mukana auttamassa.

Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä pitää voittajien elettä hienona. Liitossa ei ole vielä ehditty miettiä rahoille tarkkaa käyttökohdetta.

– Raha on kyllä tervetullut. Lahjoitus on tosi upea juttu. Olemme koko koronavuoden viestineet, ettei kannata jäädä yksin. Tämän huomionosoituksen ansiosta meidän viestimme tulee suomalaisille tutummaksi. Kynnys avun hakemiseen on yhä liian korkea, hän sanoo.

Ensi- ja turvakotien liitto tekee työtä auttaakseen haavoittuvassa tilanteessa olevia lapsia ja perheitä. Valtakunnallisella järjestöllä on 30 jäsenyhdistystä ympäri Suomea.

Jäsenyhdistykset ylläpitävät ensikoteja ja turvakoteja. Lisäksi ne tarjoavat erilaisia avopalveluja vauvaperheille sekä auttavat muun muassa väkivalta- ja erotilanteissa.

Ensikoteihin saavutaan, jos lastensuojelu on esittänyt huolensa vanhemman tai vanhempien pärjäämisestä vauvan kanssa. Apua tarvitaan etenkin tilanteissa, kun perheessä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Osa ensikodeista on erikoistunut pelkästään päihdeongelmiin. Kodeissa opetellaan arkisia vauvan hoitamisen taitoja ja tuetaan vanhempia oman tilanteen selvittelyssä.

Turvakodit ovat puolestaan tarkoitettu lähisuhdeväkivallasta tai sen uhasta kärsiville akuutissa kriisissä.

– Autoimme viime vuonna 16 000 suomalaista. Heistä yli 5 500 oli lapsia, Särkelä kiteyttää.

Korona lisää avun tarvetta

Koronavuosi on kasvattanut avun tarvitsijoiden määrää. Se näkyy myös tilastoissa. Pääsihteerin mukaan pelkästään chat-palveluiden suosio on noussut seitsemänkertaiseksi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Koronakyselyymme vastanneista 43 prosenttia ilmoitti oman tilanteensa huononevan. Ihmiset ovat nyt kovilla, Särkelä kertoo.

Avun tarpeen taustalla on monta asiaa. Etätyöt ja lasten tarpeiden yhdistäminen ovat näkyneet uupumisena sekä riitatilanteina. Perheissä ei ole voitu myöskään käyttää isovanhempien tarjoamaa apua kuin rajatusti.

Ongelmat alkoivat muodostua jo keväällä, kun koulut ja päiväkodit olivat kiinni. Lastensuojelujärjestön huolena on se, että paljon hätää on jäänyt kotien seinien sisään.

Joulun odotus ja joulupyhät ovat niin ikään aikaa, jolloin perheissä voi syntyä ongelmia. Kriisipuhelimet päivystävät jouluna kellon ympäri. Pääsihteeri toivoo, että ihmiset osaisivat hakea pienistä asioista iloa ja viettää aikaa yhdessä.

– Käynnistimme koronakeväänä ruoka-avun vähävaraisille lapsiperheille. Aloimme jakaa ruokaa taas lokakuusta alkaen, koska perheiden taloustilanne on vaikea. Lisäksi vähävaraisille perheille on mennyt yhdistystemme kautta lahjakortteja. Apu ja ilo ovat tärkeitä etenkin joulun aikana, Särkelä sanoo.

Fennian viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Anne Perälä on iloinen Sarasvuon ja Heleniuksen lahjoituskohteesta.

– Ensi- ja turvakotien liitto tekee korvaamattoman tärkeää työtä perheiden ja lasten hyväksi, ja se on erinomainen kohde lahjoituksemme kohteeksi. Liitolla on avunhakijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja apua uskalletaan onneksi hakea entistä rohkeammin. On erittäin tärkeää päästä auttamaan perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tahdomme omalta osaltamme kannustaa ihmisiä hakemaan rohkeasti apua, Perälä sanoo.

Ensi- ja turvakotien liitolle voi tehdä lahjoituksen yksityishenkilönä tai yrityksen nimissä. Lisätietoa löytyy liiton verkkosivuilta https://ensijaturvakotienliitto.fi .

Lue lisää

UutinenFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet