Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • I vilken idrottsgren drabbas man av de flesta olycksfall? Fanny svarar
Fanny på Fennia svarar.

I vilken idrottsgren drabbas man av de flesta olycksfall? Fanny svarar

31.5.2023

Hej Fanny!

Vår familj är aktiv både på jobbet och på fritiden: min make är företagare och personlig tränare, själv tränar jag orientering på klubbnivå. Ett av våra barn spelar fotboll tre gånger i veckan och det andra tränar balett.

Jag är intresserad av att få höra av försäkringsbolaget i vilken idrottsgren man statistiskt sett drabbas av de flesta olycksfall? Vi funderade också på vilka idrottsförsäkringar vår familj borde ha?

Vi tyckte att våra försäkringar var i ordning tills en familjebekant till oss nämnde, att en vanlig sjukkostnadsförsäkring inte nödvändigtvis räcker till att ersätta ett olycksfall som inträffat inom idrott.

Med vänlig hälsning,

den idrottande familjen Leinonen


Bästa idrottande familjen Leinonen!

Vad roligt att höra hur aktivt ni idrottar! Sanningen är att man drabbas av olycksfall och skador i alla idrottsgrenar, och man kan också förebygga dem när man kommer ihåg ett par tips. Men vi återkommer till dem senare.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds rapport Olycksoffren i Finland 2017 drabbas vi av stukningar, försträckningar, urledvridningar eller muskelskador mest i följande idrottsgrenar:

 1. motionsidrott, t.ex. joggning, promenader och stavpromenader

 2. gymträning

 3. fotboll

 4. cykling

 5. innebandy

Svar på din fråga om omfattande försäkringsskydd för din familj:

Din make, som arbetar som personlig tränare och företagare, har förmodligen skaffat sig en företagarförsäkring då hans försäkring sannolikt täcker eventuella olycksfall i arbetet. Det lönar sig dock att kolla detta om det råder minsta tvekan om saken. Med Fennias olycksfallsförsäkringar för företagare kan han trygga både arbets- och fritiden ytterst omfattande.

Du sa att du tränar orientering på klubbnivå. Vi rekommenderar dig en olycksfallsförsäkring med idrottsutvidgning. Utan utvidgningen gäller olycksfallsförsäkringen bara i motionsidrott som du utövar för att upprätthålla din fysiska kondition, inte i idrott som du utövar på klubbnivå.

Du sa att ett av era barn spelar fotboll. Om ert barn spelar fotboll i något lag, rekommenderar jag att kolla att laget har försäkrat barnet för olycksfall. Om till exempel laget inte har försäkrat barnet, rekommenderar vi en olycksfallsförsäkring för hen. Personer under 20 år behöver inte en idrottsutvidgning eftersom Fennias sjuk- och olycksfallsförsäkringar gäller för dem i all idrott.

Samma instruktioner gäller för ert barn som tränar balett som för fotbollsspelaren. Med hjälp av Fennias olycksfallsförsäkring får ni snabbt vård vid eventuella olycksfall och kan återvända till er älskade idrottshobby.

Och hej, de där tipsen om hur du kan förebygga skador som orsakas av idrott:

 • Träna inte för hårt när du är trött.

När du är trött och orienterar, kan du till exempel snava lättare. Istället för tuff träning rekommenderar jag en lätt promenad, men unna dig också vilodagar.

 • Kom ihåg att värma upp!

Med uppvärmningen aktiverar man andningen och blodomloppet, vävnaderna och nervmusklerna och koncentrerar sig på nuet.

 • Satsa på utrustning.

Slitna joggningsskor kan utsätta dig för snavande, knäskydd som saknas är en mager tröst på fotbollsplanen. Skaffa högklassig utrustning och underhålla den regelbundet.

Roliga idrottsstunder önskar

Fanny

Lue lisää

OlycksfallsförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor