Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Gäller företagarens olycksfallsförsäkring på fritiden? Fanni svarar
Fanny på Fennia svarar.

Gäller företagarens olycksfallsförsäkring på fritiden? Fanni svarar

27.6.2023

Hej Fanny!

Jag driver en egen renoveringsfirma och på fritiden gillar jag att spela innebandy med mina kompisar. Jag har tecknat en olycksfallsförsäkring för företagare för både arbetstid och fritid, eftersom det som företagare ibland är svårt att skilja dem åt. När man spelar innebandy kan man råka illa ut om till exempel en klubba eller boll träffar foten. Till exempel förra gången vrickade jag foten när jag sprang och försökte göra mål. Jag utgår ifrån att undersökningen av foten och vårdkostnaderna ersätts från olycksfallsförsäkringen?

Hälsningar Säbämimmi -85


Hej Säbämimmi -85!

Fint att du tar hand om ditt välbefinnande också utanför arbetet och umgås med dina vänner. Det lönar sig alltid att teckna en försäkring för företagare för både arbetstid och fritid, precis som du har gjort. Ibland uppstår dock missförstånd om vilka vårdkostnader som ingår i sjukkostnadsförsäkringen och vilka som ingår i olycksfallsförsäkringen.

I det här fallet är det inte fråga om ett olycksfall, eftersom skadan inte har orsakats utifrån – din fot har inte träffats av till exempel motståndarens klubba och den vrickades inte på grund av att någon knuffade dig. Vårdkostnaderna ingår därför i sjukkostnadsförsäkringen.

Det är alltså hur skadan uppkommit som avgör vilken försäkring som ska ersätta undersöknings- och vårdkostnaderna. En enkel regel är att olycksfallsförsäkringen endast täcker olycksfall, dvs. en plötslig och oförutsedd händelse som beror på en yttre faktor och som orsakar kroppsskada. Sjukförsäkringen å andra sidan ersätter sjukdomar och smärta som kommer inifrån.

Det är värt att komma ihåg att det finns begränsningar i sjukkostnadsförsäkringen när det gäller ersättning av skador som uppstår i samband med idrott. Företagarens olycksfallsförsäkring gäller däremot alltid och överallt, om den har tecknats för att gälla både fritid och arbetstid. De flesta företagare väljer en sådan försäkring. Fritidsskyddet innehåller inga andra begränsningar för idrottsgrenar förutom motorsport och om försäkringstagaren får betalt för idrottsutövningen. Företagare bör absolut ha både en sjukkostnadsförsäkring och en olycksfallsförsäkring för att snabbt få vård i alla situationer.

Lycka till med innebandyn! Hälsningar,

Fanny

Lue lisää

FöretagandeFörsäkringar för företagareOlycksfallsförsäkringArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor