Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

”Jag njuter av närheten till naturen” – Heidi förverkligade sin dröm och flyttade till landet

3.8.2020

För ett par år sedan förverkligade Heidi Sjölund sin långvariga dröm och flyttade till landet. Även om det är arbetsdrygt att renovera en gammal bondgård med stor gårdsplan har livet på landet också lärt henne att ta det lugnare.

Den röda bondgården ligger i en fridfull dal. På gårdsplanen finns ett litet hönshus och en bastu, och i trädgården blommar äppelträd, syrenbuskar och jasmin. En höna kommer trippande på stigen.

I Ingås landsortsidyll bor Heidi Sjölund med sin 15-åriga son Kasper, fyra katter, en hund, 20 höns och en tupp. Det händer att rådjur förirrar sig in i trädgården, och hararna är också flitiga besökare.

–Jag njuter av närheten till naturen. Vi har bara en kilometer till havet, och på våren och hösten är det fascinerande att iaktta flyttfåglarna som flyger över gården – vi ser både storkar, tranor och svanar, berättar Heidi.

För henne är naturen och lugnet viktiga för välbefinnandet.

–Här på landet hinner jag ladda batterierna på ett helt annat sätt än i stan, och luften känns renare att andas.

Längtan efter en långsammare livsrytm

Heidi som kommer från Kyrkslätt har redan bott i två år på landsbygden hon drömt om. De senaste tio åren före flytten bodde hon i huvudstadsregionen, och under studietiden även utomlands.

–Jag hade länge funderat på att flytta till landet och närmare min hemort. Stadslivet blev för hektiskt och jag saknade lugnet som naturen och djuren ger mig, berättar Heidi.

Hon letade efter ett lämpligt ställe i flera år innan hon hittade ett hem som kändes rätt i Ingå. Den äldsta delen av det röda trähuset byggdes redan på 1890-talet, och Heidi charmades av den gamla byggnadens trägolv, bakugn och glasveranda.

–Första gången jag kom hit visste jag att jag hittat rätt.

Hon fick vänta ett tag på att flytta för att Kasper skulle hinna gå ut sitt gamla lågstadium i Vanda.

–Inför flytten funderade jag mest på att han skulle bli tvungen att lämna sina vänner och börja högstadiet på en ny ort. Men det har gått jättebra. Kaspers gamla klasskamrater besöker oss här på landet på veckoslut och skollov. Kasper trivs också bra då han fick sin egen lya i en separat byggnad intill garaget, säger Heidi.

Livet på landet lärde Heidi att ta det lugnt

Heidis väckarklocka ringer senast klockan sju varje morgon både vardagar och veckoslut. Först är det katterna och hunden som ska ha frukost, och sedan är det dags att kontrollera att allt är bra i hönshuset. Om Heidi har en ledig dag släpper hon ut hönsen på gården där de får röra sig fritt.

I sitt arbete rör sig Heidi i Ingå, närkommunerna och huvudstadsregionen. Hon driver sitt eget företag Taikatatsi i hemservice- och hälsobranschen. Också efter arbetsdagen finns det mycket att göra i det gamla huset och på den stora tomten. Det är kvistar som ska kapas, trädgårdsland som ska luckras upp och väggar som ska målas. Även om arbetet ofta går in på kvällstimmarna glömmer Heidi all stress när hon arbetar på gården.

–Min livsrytm förändrades totalt när jag flyttade till landet. Djuren medför mycket ansvar och det finns så mycket arbete jag bara orkar och hinner med, men ändå är ett visst lugn ständigt närvarande i livet på landet. Jag mår otroligt mycket bättre här.

Heidi berättar att hon alltid varit flitig och aktiv och ibland haft svårt att varva ner. Sedan hon flyttade till landet har hon lärt sig att ta det lugnare.

–Här finns det så mycket att göra att det är omöjligt att bli klar med en gång. För tio år sedan skulle jag tyckt det är jobbigt när allt inte är just som jag vill ha det. Men nu låter jag inte några ogräs störa själsfriden utan ser också mellan fingrarna.

Försäkringarna tryggar det värdefullaste

När man hittat det perfekta hemmet och den rätta livsstilen vill man ta hand om dem så bra som möjligt. Försäkringarna som följt Heidi i synnerhet genom olika förändringar i livet har gett henne trygghet långt in i framtiden.

–Livet är förstås ingen dans på rosor här på landet heller. Hemförsäkringen skyddar hemmet och för företaget har jag självfallet egna försäkringar. När min mamma dog i höstas började jag tänka mer på min egen hälsa och Kaspers framtid, och tog också en livförsäkring.

Lue lisää

LivförsäkringHemförsäkringDesignArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor