Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Flitigt stugliv – Karis sinne vilar i insjölandskapet

Flitigt stugliv – Karis sinne vilar i insjölandskapet

12.6.2019

Stugan som Kari länge drömde om är hans ögonsten. Efter jobbet kör Kari till stugan, värmer bastun och tar sig ett dopp i sjön – både sommar och vinter.

Sjön Kesijärvis klara vatten glittrar i vårsolen. De små terrierna Mira och Sara snor runt Kari Mäkinens ben när han går över gården och in i stugan. Den sjätte stugsommaren står för dörren.

I Karis fall har stugsäsongen ändå redan börjat. Karis och Soiles lilla stuga är uppvärmd året om och paret besöker den flitigt också under vintern.

– Vi tillbringar nog mer tid på stugan än folk i genomsnitt. Ifjol sov vi 263 nätter här, räknar Kari.

Långvarig dröm blev verklighet

Paret drömde länge om en egen stuga. Kari ville ha en stuga just vid sjön Kesijärvi, eftersom vägen till stugan var lagom både från hemmet i Riihimäki och från arbetsplatsen.

Kesijärvis landskap var välbekanta för Kari. Redan innan han köpte tomten tillbringade han mycket fritid vid samma sjö. Under 17 år fungerade en husvagn parkerad på stranden som parets sommarbostad. De tröttnade ändå på det kollektiva boendet på husvagnsområdet och drömmen om en egen stuga väcktes.

– I tre år letade vi efter en stuga i det här området.

Till sist fann de en lämplig tomt och drömmen förverkligades, via planering till stugbygge.

Sysslolös blir man inte

Stuggrunden byggdes av yrkesfolk, medan Kari, som jobbar i byggbranschen, själv utförde alla arbeten inne i stugan. Karis företag Kaakeli Kari Oy säljer och installerar badrumsinteriörer. Renoveringskunskaperna kommer också till användning i underhållet av stugan.

– Det finns alltid något att förbättra här. Av någon orsak är gräsklippning och andra sysslor ändå mycket trevligare här än hemma, skrattar Kari.

Trots att stugan kräver underhåll, är den främst till för avkoppling. Den ger motvikt till en arbetsfylld vardag.

– De har alltid kallat mig arbetsnarkoman. Stugan är för mig ett ställe där jag kan koppla av. När jag kommer hit kan jag lättare släppa taget om vardagen och arbetet än hemma.

Kari har fällt några träd på gården för att få in mera sol på tomten. Nu når solstrålarna Karis favoritplats, bryggänden.

– Under heta sommardagar placerar jag solstolen på bryggan. Det är min favoritplats.

Besökare på gården

Trots att stugan ligger endast 15 minuter med bil från Karis hem, befinner man sig mitt i naturen. Både hundarna och deras husse är intresserade av de vilda djuren som tassar omkring på gården.

– Här får man följa alla slags naturskådespel. En gång såg jag hur en bisamråtta dök efter en mussla och satte sig på isen för att äta den. Plötsligt kom en kråka och stal bisamråttans fångst!

I stället för trafik hör man naturens ljud.

– En natt kunde vi inte alls sova då en rördrom tutade hela natten.

Hundarna Mira och Sara springer gärna runt med harar, igelkottar och ekorrar på gården. Ofta kommer hackspettar till gården för att äta, och ibland hjortar.

Andra objudna gäster har inte setts till, men stugan skyddas för säkerhets skull av ett larmsystem. Dekalerna på dörrarna visar de klåfingriga att det inte lönar sig att bryta sig in. Brandvarnarna inne i den kära stugan och försäkringarna ger också sinnesro.

– Stugan är skyddad på alla tänkbara sätt, konstaterar Kari.

Fina minnen

Ett speciellt fint minne är dagen då stugan och bastun äntligen stod klara. Kari och Soile är passionerade bastubadare.

– Mitt bästa minne från stugan är första gången jag värmde bastun. Frun var slutkörd och orkade inte göra mig sällskap i bastun. Hon är fortfarande bitter över att hon missade ett bastubad, skrattar Kari.

Efter det har bastun värmts hundratals gånger, så Soile har också fått njuta av badet och den vackra vyn från fönstret. Insjölandskapet är viktigt för paret och både bastuns och stugans fönster har fri utsikt över Kesijärvi.

Den första morgonen i stugan är också ett fint minne just tack vare landskapet.

– Vi hade ännu inga persienner i de här stora fönstren, så när vi vaknade kunde vi genast se insjölandskapet.

Läs mer om försäkringar för stugor och fritidsbostäder.

Lue lisää

 • 3 tips för ett tryggt stugliv
 • 5 tips för bättre säkerhet hemma under semestern
 • Hem och egendom
HemförsäkringDesignArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor