Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad får pappan och barnet genom en gemensam hobby? Tultingens pappa svarar
Pappa och barn i vatten.

Vad får pappan och barnet genom en gemensam hobby? Tultingens pappa svarar

30.10.2023

Kalle Koskinen har simmat tillsammans med sitt barn ända sedan barnet var 6 månader gammalt. Nu är småttingen redan tre år gammal. Vilka aha-upplevelser har pappan fått under tiden med den delade hobbyn med barnet?

När Kalle Koskinen var liten tog hans pappa honom och hans syster med sig regelbundet för att simma. Pappan såg till att dykningarna gjordes tryggt och uppmuntrade dem att modigt röra sig i vattnet. När syskonen blev äldre blev det tävlingssim och vattenbollsporter.

Kalle kommer fortfarande ihåg den fina känslan när pappan kammade pojkens våta hår efter att de tvättat sig. Koskinen vill att hans barn ska få liknande minnen.

”Simma är vår grej”

Kalle Koskinen är pappa till ett barn på tre år samt företagare och delägare i ett företag i bioteknikbranschen. Med andra ord är hans dagar fyllda av jobb, men det är viktigt att hinna simma med barnen på onsdagar. Den delade hobbytiden har med årens lopp blivit en nästan helig ritual, så viktig är den för båda.

Simhobbyn började med babysim när barnet var 6 månader gammalt. Nuförtiden deltar de två i en ledd simskola, där barnet genom olika övningar och lekar lär sig självsäkerhet i vattnet. I simskolan råder en uppmuntrande och positiv atmosfär. Under årens lopp har Koskinen märkt att delad glädje är dubbel glädje.

– Det är fint att se hur barnet utvecklas: först simmar han till mig helt själv, sedan dyker han efter föremål på bottnen eller hoppar i vattnet från bassängkanten. Framstegen är enorma och det är roligt att följa dem, säger Koskinen leende.

I början var även Koskinens fru med på babysim, men nu är det tillåtet med endast en vuxen på simskolan. Således delades barnets hobbyer mellan de vuxna och simningen blev pappas och barnets gemensamma grej. De två tar med sig sugrörssaft och smörgåsar, eftersom en av de bästa stunderna är då man äter matsäck efter simningen.

“Det bästa med att simma är att man får dyka och äta matsäck”, säger treåringen.

– Alla barn i gruppen samlas kring matsäckarna efter simpasset och det är alltid lika roligt att vara med. Man ser bra energi mellan barnen, vilket gör deras vänskap starkare.

Pappa och barn leker i vatten.

Livet lär

Koskinen konstaterar att en gemensam hobby är mycket viktigt för både barnet och pappan.

– Jag tycker att det är viktigt att ge barnet möjlighet till en hobby som det gillar redan i ett tidigt skede, om möjligt. Ännu bättre är det om man som förälder kan dela hobbyn, då skapar man gemensamma erfarenheter och minnen.

En ledd simhobby har enligt Koskinen lärt treåringen att lyssna på anvisningar och möta nya situationer. Utöver att simkunnighet är viktigt för vem som helst, är det viktigt för barnets utveckling att utsättas för sociala situationer.

Koskinen har även lärt sig att det är bäst att förbinda sig till simskolan för en hel säsong. På så vis finns det i kalendern en fastslagen tid för en hobby, som annars kanske inte blir av i vardagen.

– Skulle det bli av att besöka simhallen om man var tvungen att själv vara aktiv varje gång? Troligtvis inte. En överenskommelse om en hobby hjälper till för att hålla i gång rutinen, vilket är viktigt särskilt för små barn, konstaterar han.

Vad har då den delade hobbyn med barnet gett pappa?

– På simpasset kan jag inte kolla på telefonen eller sitta med min bärbara dator. Barnet får min odelade uppmärksamhet, och det känns bra även för mig.

Pappa och barn går på berg.

Lättare få vård med omfattande försäkringsskydd

Under åren har de inte råkat ut för olycksfall som är kopplade till hobbyn, det har endast förekommit tillfälliga förkylningar och öroninflammationer. I de situationerna har Fennias babyförsäkring, som de tecknade redan under graviditeten och som de efter förlossningen bytte till en sjukförsäkring för barn, gjort det lättare och snabbare att få vård för barnet.

– Vi har tecknat ett omfattande försäkringsskydd både personligen och via företaget på Fennia, och det har gjort vardagen smidigare. När ett barn insjuknar är det viktigt att snabbt få vård för att barnet ska tillfriskna – med en infektion kan man inte gå i bassängen. Om barnet snabbt får vård kan hen snabbare börja simma igen.

Tjänsten FenniaVårdaren som ingår i babyförsäkringen och senare i sjukförsäkringen har använts inom familjen Koskinen, eftersom den upplevs som ett snabbt sätt att sköta ärenden som anknyter till barnets hälsa.

– Varje gång jag funderar på något som gäller barnets hälsa, tar jag min telefon och ringer FenniaVårdaren.

FenniaVårdaren ger råd och vägledning

Laura Luhtanen, Fennias produktchef för olycksfalls- och sjukkostnadsförsäkringar, berättar att FenniaVårdaren vägleder och hänvisar kunden direkt till lämplig vård. Inom tjänsten FenniaVårdaren hjälper en sjukskötare Fennias kunder varje dag kl. 7–22.

Laura, i vilka situationer kan FenniaVårdaren hjälpa till?

– FenniaVårdaren bedömer vårdbehovet, ger anvisningar för vården hemma och bokar vid behov tid till läkare. Som förälder behöver man inte fundera på om barnets symptom kräver ett läkarbesök, utan man kan genast kontakta en yrkesutbildad person som enkelt och snabbt kan hjälpa till.

Lue lisää

SjukförsäkringOlycksfallsförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor