Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Mor och barn leker.

Visste du att försäkringen ersätter adhd-undersökningar och behandling? Läs ett komprimerat informationspaket om ämnet

1.2.2024

Adhd har länge varit ett hett samtalsämne. Vad handlar denna bokstavskombination om och vilken roll spelar sjukkostnadsförsäkringen vid undersökning och behandling av en person?

Du har säkert hört talas om adhd, men vet du vad det egentligen betyder? Hjärnstiftelsen definierar adhd som en aktivitets- och uppmärksamhetsstörning som sänker funktionsförmågan. Förkortningen adhd kommer från den engelska termen Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

De centrala symptomen på adhd är ouppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet, men störningen kan visa sig på olika sätt hos olika personer. Diagnos och behandling är viktiga eftersom adhd kan ha en betydande inverkan på vardagen, skolgången, arbetslivet och mänskliga relationer.

Hur diagnostiseras adhd?

Enligt rekommendationen för god medicinsk praxis kräver diagnostiseringen av adhd en undersökningsperiod där en expert undersöker symtomen och samlar in information om dem. Information behövs också om personens funktionsförmåga i olika situationer, psykiska och fysiska hälsotillstånd och livssituation.

Till hjälp vid diagnostiseringen används bland annat olika enkäter och andra metoder. Vid diagnostisering av adhd görs också en bedömning av om symtomen kan förklaras av någon annan sjukdom eller störning. Diagnosen av en annan störning hindrar dock inte nödvändigtvis diagnosen adhd om kriterierna för adhd uppfylls.

Sjukförsäkringens roll vid undersökning och behandling av adhd

Fennias sjukkostnadsförsäkring kallas Skydd för hälsa och det finns sammanlagt 13 olika försäkringar att välja mellan. Försäkringarna i Skyddet för hälsa består av vårdkostnadsförsäkringar och dag- och engångsersättningsförsäkringar.

Om du har Fennias försäkring Skydd för hälsa och misstänker att du har adhd ska du boka tid till exempelvis din hälsocentralläkare eller en privat mottagning. Alternativt kan du börja med att kontakta FenniaVårdaren som ingår i din sjukkostnadsförsäkring. FenniaVårdaren guidar dig till rätt ställe. Vårdkedjorna varierar från ort till ort, så på vissa orter kan du bli hänvisad till specialistvård.

Om du får diagnosen adhd och får långvarig läkemedelsbehandling eller till exempel terapi, ersätter din Skydd för hälsa-försäkring de läkemedel som din läkare ordinerat samt dina psykoterapibesök och läkarbesök i samband med behandlingen om du har valt nödvändiga försäkringar till din Skydd för hälsa-helhet. De besök och undersökningar som hänför sig till diagnosen ersätts av försäkringen när de är ordinerade av en läkare och enligt allmänt godtagen medicinsk uppfattning nödvändiga. Försäkringen ersätter inte ergoterapi som eventuellt kan ordineras som behandling.

Om du misstänker adhd hos ditt barn ska du diskutera detta till exempel på rådgivningen, familjerådgivningen eller med skolans hälsovårdare. Som Skydd för hälsa-kund hos oss får ditt barn samma stöd som en vuxen. Observera att försäkringen endast täcker symtom och sjukdomar som har börjat efter att försäkringen trätt i kraft.

Lue lisää

SjukförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor