Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Hälsodeklaration för personförsäkring – vilka uppgifter behövs?
Kvinna som skrattar och ligger på golvet

Hälsodeklaration för personförsäkring – vilka uppgifter behövs?

15.1.2021

Det bästa tillfället att teckna en liv- och sjukkostnadsförsäkring är när du är frisk. I hälsodeklarationen som bifogas ansökan fyller du i basuppgifter om din hälsa, dina levnadsvanor och sjukdomar.

Det är lätt hänt att framtidsplaner koncentreras på målsättningar och drömmar. Visst är det bra så, men du kan koncentrera dig ännu bättre på dina drömmar när du har skydd både för dig själv och dina närmaste i händelse av sjukdomar i framtiden. För det passar en personförsäkring bra.

Till personförsäkringar räknas både Fennias sjukkostnadsförsäkring Skydd för hälsa och livförsäkringen Fennia-Livskydd, som garanterar de närmaste en ersättning i händelse av dödsfall. Fennia-Livskydd kan också omfatta skydd vid allvarlig sjukdom eller bestående arbetsoförmåga.

För att ansöka om dessa försäkringar fyller man i en hälsodeklaration, i praktiken en elektronisk blankett, där man fyller i uppgifter om den sökandes hälsa. I hälsodeklarationen redogör du för sökandens eventuella sjukdomar, dina levnadsvanor och annat väsentligt som påverkar hälsan.

Eftersom hälsodeklarationen inverkar på om en personförsäkring kan beviljas, är det bästa tillfället att teckna försäkringen när du ännu är så frisk som möjligt. Då får du mest nytta av försäkringen.

– Om du är frisk när du ansöker om försäkringen, är det säkert att den beviljas, och du får den utan begränsande villkor. Att teckna en försäkring är att förbereda sig på vad framtiden kan föra med sig, säger produktchef Iida Ouni på Fennia.

Om den som ansöker om försäkring har en diagnostiserad sjukdom, avgränsas den utanför sjukkostnadsförsäkringen och man får inte ersättning från Skyddet för hälsa för sjukvårdskostnader som beror på sjukdomen i fråga.

Hälsodeklarationer och begränsningar som görs utifrån dem behövs för att priset på försäkringar ska vara skäligt för alla.

Om du har en allvarlig sjukdom eller om du har flera sjukdomar kanske försäkring inte kan beviljas alls. Men det lönar sig alltid att lämna in en ansökan, eftersom alla ansökningar bedöms från fall till fall.

– Allvarliga sjukdomar är en sak för sig, men om den diagnostiserade sjukdomen är lindrig och vårdbalansen god, är det sällan ett hinder för att få en försäkring, säger Ouni.

Kom ihåg detta om hälsodeklaration för personförsäkring:

 1. En hälsodeklaration för sjukkostnadsförsäkring förutsätter inte läkarbesök, utan du kan fylla i den själv. Vi begär ytterligare uppgifter eller till exempel läkarutlåtanden vid behov. Om man ansöker om en livförsäkring med ett högt försäkringsbelopp, är förutsättningen att man utöver att fylla i hälsodeklarationen går till en läkare och genomgår vissa undersökningar. Fennia Liv betalar kostnaderna för dessa.

 2. Försäkringen kan inte beviljas under pågående undersökning av en sjukdom eller ett symtom. Det lönar sig alltså att ansöka om försäkring när du har diagnos och får vård för eventuella sjukdomar.

 3. Även om hälsodeklarationen visar att du har en sjukdom, behöver det inte automatiskt vara ett hinder för försäkring.

 4. Uppgifterna som du ger i hälsodeklarationen är säkra hos oss. Uppgifterna i ansökan och hälsodeklarationen behandlas bara av personer som utifrån sina arbetsuppgifter har rätt till det. Alla handläggare har lagstadgad tystnadsplikt.

Lue lisää

LivförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor