Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Skyddet vid allvarlig sjukdom hjälper dig när en diagnos sätter stopp

Skyddet vid allvarlig sjukdom hjälper dig när en diagnos sätter stopp

15.1.2021

Vi kan inte förhindra sjukdomar, men Skyddet vid allvarlig sjukdom som du kan foga till en livförsäkring ger ekonomisk trygghet i en svår situation. Ersättningen ger dig möjlighet att koncentrera dig på framtiden och också på att förhoppningsvis bli frisk.

God hälsa är ingen självklarhet, men en allvarlig sjukdom kommer som en chock för de allra flesta. Varje år får tiotusentals finländare till exempel en cancerdiagnos.

Det lönar sig inte att vara rädd för sjukdomar, men det är bra att vara förberedd. Skyddet vid allvarlig sjukdom är en försäkring som beviljas i anslutning till en livförsäkring och som ger en skattefri engångsersättning om du insjuknar i en allvarlig sjukdom, som en svår cancersjukdom eller MS eller om du får en hjärtinfarkt.

Du får använda ersättningen hur du vill

Skyddet vid allvarlig sjukdom skiljer sig från sjukkostnadsförsäkringen Skydd för hälsa på så sätt att sjukkostnadsförsäkringen, som namnet säger, ersätter kostnader för undersökningar och vård. Från Skyddet vid allvarlig sjukdom betalas däremot en engångsersättning ut enligt det belopp du valt.

Ersättningen kan vara till stor hjälp, för du kan använda pengarna precis så som du känner att du behöver, säger produktchef Kati Ranta på Fennia Liv. Ofta behöver den som insjuknat ekonomisk trygghet i vardagen, men också för att kunna blicka framåt under sjukdomstiden och se vad som kan vara till hjälp i den nya livssituationen.

– Det finns gott om alternativ: pengarna kan användas för hjälpmedel, stödpersoner eller till exempel för hjälp hemma, säger Ranta.

Om sjukdomen är obotlig kan pengarna användas för att leva den sista tiden i livet så som man själv vill, till exempel för att vara tillsammans med sin make eller familj på det sätt man önskar.

Men Ranta betonar att livet ofta går vidare, trots en allvarlig sjukdom. Många tillfrisknar till exempel från cancer. Försäkringen är till för att göra livet enklare och lite mer bekymmersfritt under sjukdomstiden. Även om man insjuknar i en allvarlig sjukdom behöver man inte nödvändigtvis vara arbetsoförmögen. Försäkringsersättningen ger ekonomisk trygghet om man vill hoppa av arbetet för en tid.

Hur fungerar Skyddet vid allvarlig sjukdom?

 1. Du kan teckna Skyddet vid allvarlig sjukdom som en del av livförsäkringen och som försäkringstagare är du alltid själv förmånstagare.

 2. Från försäkringen ersätts allvarlig cancer, stroke, MS, hjärninfarkt, njursvikt, organ- eller benmärgstransplantation, förlamning, blindhet, motorneuronsjukdom som ALS och kranskärlsoperation som görs som öppen hjärtoperation.

 3. Försäkringen beviljas personer i åldern 18–59 år. Försäkringen upphör senast vid 65 års ålder. Om du insjuknar får du en engångsersättning och därefter upphör försäkringen.

 4. Du bestämmer själv försäkringsbeloppet: ett belopp som motsvarar omkring ett års bruttoinkomst rekommenderas.Minimibeloppet är 20 000 euro och maximibeloppet 100 000 euro.

 5. Karenstiden för försäkringen är tre månader – ersättning betalas ut om sjukdomen konstateras tidigast 90 dygn efter det att skyddet trädde i kraft.

 6. Du kan ansöka om ersättning efter 28 dygn från diagnos av den allvarliga sjukdomen. Du behöver inte betala skatt på ersättningsbeloppet.

Lue lisää

LivförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor