Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

En kvinna i gröna kläder klättrar med ett leende.

Vilka faktorer bör du beakta när du väljer ett lämpligt livförsäkringsbelopp? Läs våra tips

30.10.2023

Har du tänkt på att teckna en livförsäkring, men är inte helt säker på att det är till någon nytta? När du funderar på en livförsäkring, bör du tänka på livet på lång sikt och utifrån det bestämma ett ersättningsbelopp för livförsäkringen – hur klarar sig dina närstående om du avlider?

Syftet med en livförsäkring kan till exempel vara att trygga din familjs ekonomi om det värsta skulle hända. En livförsäkring är särskilt viktig om din familj har minderåriga barn eller om du eller din maka/make har ett bolån. Enkelt sagt ska försäkringstagaren i fråga om livförsäkringen bestämma ett ersättningsbelopp och en förmånstagare, som får ersättningsbeloppet om försäkringstagaren avlider. Men hur ska du egentligen bestämma ett ersättningsbelopp?

Du ska bestämma ett ersättningsbelopp efter noggrant övervägande. Om dina anhöriga, dvs. din maka/make och dina barn, är förmånstagare bör du tillsammans med din partner fundera på vad er ekonomi består av.

Vilka inkomster och lån har er familj? Det är bra att fundera på ekonomin i sin helhet för att din familj ska kunna fortsätta att bo i er lägenhet och betala av exempelvis ett eventuellt bolån.

Det är med andra ord bra att klarlägga inkomsterna och utgifterna i grund och botten och att bedöma vilken påverkan ett eventuellt inkomstbortfall har på familjens liv. I utgifterna bör du räkna in de dagliga utgifterna utöver kostnaderna för boende och resor, bland annat utgifter för mat, hälsovård och hobbyer. Följande formel kan fungera som rättesnöre: årets inkomster + lån + 20 000 euro per barn. Som hjälpmedel kan du också använda vår livförsäkringsräknare .

I beloppet kan du också beakta den befintliga förmögenheten och eventuella andra försäkringar, t.ex. sparlivförsäkring och pensionsförsäkring, om de omfattar ett livskydd.

Det är också möjligt att teckna Fennias livförsäkring i form av ett parskydd. Parskydd är en gemensam livförsäkring för två personer, där de försäkrade kan vara till exempel ett par, en förälder och ett barn eller två företagspartner. Med parskyddet får du en förmånligare livförsäkring för två personer.

Lue lisää

LivförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor