Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Livförsäkring som skydd för din partner

Livförsäkring som skydd för din partner

15.1.2021

En livförsäkring skapar trygghet för din partner i framtiden. Fennia Livs expert Kati Ranta tar upp varför det lönar sig att tala om livförsäkring i ett parförhållande.

Sambo, make, partner, livskamrat. Det finns många namn för den viktigaste människan i livet. Men ett mångårigt parförhållande och ett gemensamt hem räcker i lagens ögon inte till för att göra förhållandet officiellt.

– Om man inte är gift är partnern inte berättigad till efterlevandepension eller ersättning från en grupplivförsäkring som arbetsgivaren tecknar, konstaterar produktchef Kati Ranta på Fennia Liv.

När ens partner dör står sambon och maken i olika ställning enligt lagen. Med en livförsäkring kan du trygga din partners utkomst och se till att till exempel återbetalningen av lån är säkerställd.

– Om den avlidna varken har en make/maka eller barn, räknas den avlidnas föräldrar och syskon som anhöriga. Make/maka avser som förmånstagare bara den ena parten i ett äktenskap eller registrerat parförhållande. En sambo ska alltid namnges separat.

Livförsäkringen hänger med i förändringar i livet

Som förmånstagare till en livförsäkring brukar man ofta ange ”anhöriga”, dvs. i första hand maken och barnen. Om den avlidna varken har make eller barn, räknas den avlidnas föräldrar och syskon som anhöriga. Som förmånstagare avser ”make” bara den ena parten i ett äktenskap eller ett registrerat parförhållande. En sambo ska alltid namnges separat.

– Det är viktigt att se till att uppgifterna i en livförsäkring är aktuella. Det lönar sig att kontrollera försäkringen och förmånstagarna årligen. På så sätt ser du till att försäkringen hänger med i eventuella förändringar i livet. Om man till exempel skiljer sig är det viktigt att uppdatera förmånstagarförordnandet, säger Ranta.

Med en livförsäkring kan du alltså garantera din partner trygghet om ett dödsfall skiljer er åt.

Kom ihåg detta om du funderar på livförsäkring i ett parförhållande:

 1. Tänk på vad du vill trygga med livförsäkringen? Hur mycket pengar behöver de närmaste för att fortsätta livet och klara sig över den första tiden?

 2. Bestäm försäkringsbeloppet utifrån din situation. En bra regel är ett års inkomster + lån + 20 000 euro per barn. Dessutom lönar det sig att beakta egendom och eventuella livförsäkringar som ingår i andra försäkringar, som sparlivförsäkring och pensionsförsäkring.

 3. Kontrollera förmånstagarna till försäkringen årligen, så att de motsvarar din livssituation. Notera att förmånstagaren ”anhöriga” inte omfattar en sambo. En sambo ska namnges separat.

 4. Livförsäkringen ger trygghet snabbt. Livförsäkringsersättningen betalas ut inom 30 dygn från det att vi har fått alla behövliga uppgifter. Med en livförsäkring kan man garantera att det till exempel finns pengar för amortering av lån. Livförsäkringen kan också användas som låneskydd, dvs. att ersättningsbeloppet pantsätts som säkerhet för bolån, och att till exempel ett gemensamt bolån betalas från det. Det betyder alltså att banken godkänner en livförsäkring som säkerhet exempelvis för bolån.

 5. De nära anhöriga ska betala arvsskatt på hela ersättningsbeloppet. Om förmånstagaren är en annan än en nära anhörig är ersättningsbeloppet från en livförsäkring kapitalinkomst på vilken denna betalar inkomstskatt. Läs mer om beskattning av ersättningsbelopp från livförsäkring.

 6. Du kan komplettera livförsäkringen med en försäkring mot bestående arbetsoförmåga eller ett skydd vid allvarlig sjukdom, om du vill ha ett mer omfattande skydd.

Lue lisää

LivförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor