Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Kan sambopar teckna livförsäkringar tillsammans? Fanny svarar
Fanny på Fennia svarar.

Kan sambopar teckna livförsäkringar tillsammans? Fanny svarar

11.10.2023

Hej Fanny!

Vi har levt i ett samboförhållande i snart tio år och på senare tid har vi börjat fundera på äktenskap. I princip tycker ingen av oss att det är nödvändigt att gifta sig av romantiska skäl, men det finns ju också rationella skäl.

Vi är bundna till varandra oavsett om vi gifter oss eller inte – vi har till exempel diskuterat ålderdom och vad som händer med den andra när en av oss dör. Därför undrar vi om det är möjligt att teckna livförsäkringar tillsammans trots att vi inte är gifta?

Tack för ditt svar,

”Samboparet”


Hej ”Samboparet”!

Tack för en mycket bra och ”rationell” fråga, hihi. Jag har faktiskt även i min vänkrets observerat ett intressant fenomen, att allt fler par begrundar äktenskapets betydelse ur just ett rationellt perspektiv. Och med rätta, eftersom de rationella skälen är viktiga.

Förutom romantiken finns det fortfarande vissa fördelar med äktenskapet jämfört med samboförhållandet, till exempel är arvsbeskattningen betydligt lägre för makar än för sambor. På Fennia kräver vi dock inte äktenskap för att ett par ska kunna teckna livförsäkringar tillsammans.

På Fennia kan livförsäkringen också tecknas som parskydd. Parskydd är en gemensam livförsäkring för två personer, där de försäkrade kan vara till exempel ett par, en förälder och ett barn eller två företagspartner.

Vid parskydd har de båda försäkrade egna förmånstagare och livförsäkringens ersättningsbelopp betalas ut efter att den första av parterna har avlidit. Den kvarvarande parten kan då fortsätta livförsäkringen i form av individuellt skydd. Om de båda försäkrade avlider samtidigt, betalas hälften av ersättningen åt de båda förmånstagarna.

Om den egna sambon har angetts som förmånstagare kan förmånstagaren bytas ut mot en annan person i samband med en eventuell separation, och parskyddet omvandlas till en livförsäkring för en person.

Det viktiga är att tänka på livet på lång sikt och fråga sig själv: Vem vill jag skydda och varför? Hur ser de kvarvarandes liv ut efter min bortgång? Ämnet kanske inte verkar aktuellt, men det är desto viktigare att ta itu med.

Jag önskar er ett lyckligt och långt liv tillsammans, ”Samboparet”!

Fanny

Lue lisää

LivförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor