Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Livförsäkring och arv, vad gäller det att beakta? – Fanny svarar

Livförsäkring och arv, vad gäller det att beakta? – Fanny svarar

20.8.2020

Kära Fanny,

Min partner och jag väntar vårt andra barn och har nyss köpt vår första egna bostad. Inför de här stora förändringarna har jag börjat fundera på arvsrelaterade frågor, i synnerhet arvsskatt och livförsäkring. Hurdan livförsäkring lönar det sig för oss att ta, och spelar det någon roll vem som är förmånstagare? Kan ersättningarna från livförsäkringen användas för att betala arvsskatt?

Hälsningar, Mitt i livet


Hej Mitt i livet!

Nu är det dags att börja tänka på en livförsäkring. Det är just i samband med förändringar som det blir aktuellt att skydda familjens ekonomi, till exempel när man får barn, köper en bostad eller gifter sig.

En livförsäkring tryggar familjens försörjning om det värsta skulle hända. Från livförsäkringen betalas ett avtalat engångsbelopp till förmånstagaren när den försäkrade avlider. När ni planerar ert livförsäkringsskydd ska ni utgå från just er familjs särskilda behov. Tänk över hur er ekonomi skulle klara sig utan den ena av er. Skulle till exempel du eller din partner klara av att betala tillbaka ert bostadslån ensam? Beakta också att om ni tecknar vår livförsäkring för båda de vuxna i familjen får ni vårt förmånliga parskydd.

Du frågade vem ni borde ange som förmånstagare. Det är bra att beakta livförsäkringen i arvsplaneringen, där också äktenskapsförordet och testamentet ingår. Fundera på vem ni vill skydda ekonomiskt i just den här livssituationen.

Om ni inte har något testamente ärver barnen den avlidnas egendom. Vanligen betyder det att halva bostaden övergår i barnens ägo. I livförsäkringen kan ni däremot ange en förmånstagare och på det sättet avvika från den lagstadgade arvsordningen. Du berättade att ni nyss har köpt en bostad. Skulle ni i så fall behöva se till att den ena av er åtminstone kan lösa in bostaden med hjälp av försäkringsersättningen?

Som småbarnsföräldrar med bostadslån kan ni överväga att ange varandra som livförsäkringens förmånstagare. När er livssituation förändras kan ni också se över livförsäkringsskyddet. När ni betalat bort en del av bostadslånet och barnen växer och flyttar ut kan ni behöva trygga deras vardag med försäkringsersättningen.

Ni betalar arvsskatt på ersättningen från livförsäkringen enligt samma procent som på arvet genom boutredningen. Livförsäkringen har den stora fördelen att ersättningen vanligen betalas till förmånstagaren direkt efter dödsfallet. Den kan också användas för att betala arvsskatten. Då behöver de anhöriga inte fatta snabba beslut i en svår livssituation, till exempel oöverlagt sälja sin bostad eller annan egendom för att ha råd med utgifterna.

Framför allt ger livförsäkringen sinnesro i den här hektiska perioden i era
liv.


Lycka till med ert nya livsskede,

önskar Fanny

Lue lisää

LivförsäkringArtikelPengar

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor