Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Bröstcancerdiagnosen spräckte Maijus odödlighetsbubbla

”För alla går det inte så här bra” – Bröstcancerdiagnosen spräckte Maijus odödlighetsbubbla

6.10.2019

Maiju Onnela, som besegrade sin bröstcancer som ung, förstår att sätta värde på en lugn vardag och umgänge med nära och kära.

Jag är odödlig. Så tänkte Maiju Onnela ännu för drygt fem år sedan. Sedan hittades en knöl i Maijus bröst.

– När jag hade upptäckt knölen tänkte jag ännu att det säkert inte är något. Jag hade precis fyllt trettio. Jag levde i den odödlighetsbubbla som hör ungdomen till, berättar hon.

Maiju berättade för sina familjemedlemmar om knölen. Inte ens hennes närmaste trodde att det var något allvarligt, men de uppmanade Maiju att gå till läkaren och visa upp knölen – då skulle hon få tillbaka sin sinnesfrid.

– Jag hade tur som via företagshälsovården fick komma direkt till en specialistläkare, och sedan till alla möjliga undersökningar. Efter biopsin ringde läkaren tidigare än vad vi kommit överens om. Inte ens då väcktes mina misstankar. Jag tänkte att läkaren ringer för att berätta att allt är okej, fortsätt leva bara.

Men samtalet handlade om något annat. Läkaren meddelade att Maiju hade fått en brådskande remiss och att sjukhuset skulle ringa henne ännu samma kväll.

Hjälp av kamratstöd

Det är fem och ett halvt år sedan bröstcancerdiagnosen. Efter den gick behandlingen snabbt framåt. Bröstet opererades, cancercellerna förstördes genom cytostatikabehandling och det borttagna bröstet rekonstruerades. Att sjukdomen konstaterades i ett tidigt skede och att Maiju fick vård snabbt spelade en viktig roll i tillfrisknandet.

Maiju har inte hållit sin sjukdom hemlig, men heller inte gjort något nummer av den. Hon ville till exempel inte skriva om det på Facebook. På jobbet berättade hon genast efter diagnosen att hon var sjuk, eftersom operationen och sjukledigheten efter den påverkade hennes arbetsprojekt. Maiju ville ändå återgå till en normal vardag och sitt jobb så fort som möjligt efter operationen.

– Nu när jag är frisk, och det inte syns några tecken på cancern utåt, upplever jag att jag kan berätta offentligt om sjukdomen. Jag vill öka medvetenheten om unga kvinnors bröstcancer och erbjuda kamratstöd till andra som går igenom samma saker.

Maiju vet av egen erfarenhet hur stor betydelse kamratstöd har. En kamratstödsgrupp med kvinnor i samma ålder och situation blev en viktig del av hanteringen av de tankar som insjuknandet väckte.

I kamratstödsgruppen diskuterades till exempel hur det känns när håret faller av i stora tussar och var man hittar de bästa perukerna. För en ung kvinna kändes håravfallet efter cytostatikabehandlingen jobbigt. Det var ett synligt tecken på att något var fel och att hon inte längre hade kontroll över sin kropp.

– Nu vill jag odla långt hår, för att jag kan, säger Maiju.

För någon är du hela världen

Innan Maiju blev sjuk levde hon ett aktivt liv. Hon hade bråttom med att hinna och prestera – att bevisa att hon levde. Nu har hon andra prioriteringar och har lugnat ner sig. Kampsportsträningen har ersatts av körsång, som Maiju sysslar med tillsammans med familjen.

Maiju och maken Pablo bor i en hemtrevlig tvåa. Samma lägenhet som de bodde i när Maiju blev sjuk.

Soffan i vardagsrummet var Maijus bas under veckorna efter operationen, då hon knappt orkade med något alls, och blev bekant med tv-utbudet. Nu tjänar soffan både som hemmakontor och stickhörna.

– I dag är mitt liv mycket lugnare. Jag har lärt mig sticka och använder min mormors gamla stickor.

På en svart tavla står aforismen To the world you are someone but to someone you are the world. I världen är du bara någon, men för någon är du hela världen.

– Det viktigaste för mig är familjen och förhållandet mellan oss två. Tidigare var jag en sen när-människa. Sen när jag har min examen, sen när jag har ett jobb, sen när jag har ett ännu bättre jobb och så vidare. Det låter som en kliché, men nu försöker jag komma ihåg hur mycket jag redan har. Och njuta av det här livet.


Av oss får du precis rätt slags skydd för hälsan, för varje livssituation. Med försäkringspaketet Skydd för hälsa tryggar du din ekonomiska situation och säkerställer att du snabbt får vård vid behov. I Skyddet för hälsa ingår alltid också FenniaVårdarens tjänster. FenniaVårdaren tryggar din tillgång till bästa vård, du betalar bara en eventuell självrisk.

Bygg upp ett eget Skydd för hälsa genom att välja de försäkringar du behöver.

Lue lisää

SjukförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor