Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Rintasyöpädiagnoosi puhkaisi Maijun kuolemattomuuden kuplan

“Kaikille ei käy näin hyvin” – Rintasyöpädiagnoosi puhkaisi Maijun kuolemattomuuden kuplan

6.10.2019

Nuorena rintasyövän selättänyt Maiju Onnela tietää, mikä arvo on rauhallisella arjella ja rakkailla läheisillä.

Olen kuolematon. Niin ajatteli Maiju Onnela vielä reilu viisi vuotta sitten. Sitten Maijun rinnasta löytyi patti.

– Vielä patin huomattuani ajattelin, että ei se varmaan mitään ole. Olin juuri täyttänyt kolmekymmentä. Elin nuoruuteen kuuluvassa kuolemattomuuden kuplassa, hän muistelee.

Maiju kertoi perheenjäsenilleen löytämästään patista. Läheisetkään eivät uskoneet olevan kyse mistään vakavasta, mutta he kannustivat Maijua käymään lääkärissä näyttämässä löydöstä – lääkärikäynti palauttaisi mielenrauhan.

– Olin onnekas, sillä pääsin työterveyden kautta suoraan erikoislääkärille ja sieltä kaikkiin mahdollisiin tutkimuksiin. Koepalojen jälkeen lääkäri soitti sovittua aikaisemmin. En vielä silloinkaan osannut epäillä mitään. Ajattelin, että hän soittaa kertoakseen, että kaikki on kunnossa, jatka vain elämääsi.

Puhelu toi kuitenkin toisenlaisia uutisia. Lääkäri kertoi laittaneensa lähetteet kiireellisinä eteenpäin, ja että Maiju saisi vielä samana iltana puhelun sairaalasta.

Vertaistuen avulla eteenpäin

Rintasyöpädiagnoosista on viisi ja puoli vuotta. Diagnoosin jälkeen hoito eteni nopeasti. Rinta leikattiin, syöpäsolut tuhottiin sytostaattihoidolla ja poistetun rinnan tilalle tehtiin uusi. Sairauden toteaminen aikaisessa vaiheessa ja nopea hoitoonpääsy näyttelivät tärkeää osaa paranemisessa.

Maiju ei varsinaisesti ole salannut sairastumistaan, mutta kovaa ääntä hän ei siitä ole pitänyt. Esimerkiksi Facebookiin hän ei halunnut kirjoittaa aiheesta. Töissä hän kertoi sairastumisestaan heti diagnoosin saatuaan, sillä leikkaus ja sitä seurannut sairasloma vaikuttivat työprojekteihin. Maiju halusi kuitenkin palata normaaliin arkeen ja töihin mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen.

– Nyt kun olen terve, eikä sairastamastani syövästä näy enää mitään merkkejä ulospäin, koen voivani kertoa asiasta julkisesti. Haluan lisätä tietoisuutta nuorten naisten rintasyövistä ja tarjota vertaistukea muille, jotka käyvät läpi samoja juttuja.

Maiju tietää omasta kokemuksesta, miten suuri merkitys vertaistuella on. Sairastumisen herättämien ajatusten käsittelyssä tärkeäksi muodostui vertaistukiryhmä, joka koostui saman ikäisistä ja samassa tilanteessa olevista naisista.

Vertaistukiryhmässä keskusteltiin esimerkiksi siitä, miltä tuntuu, kun hiukset putoavat tuppoina pois ja mistä löytyvät parhaat peruukit. Nuorelle naiselle sytostaattihoitojen aiheuttama hiustenlähtö oli kova paikka. Se oli näkyvä merkki siitä, että jotain on vialla, eikä keho ole enää omassa hallinnassa.

– Nyt haluan kasvattaa hiukseni pitkäksi, koska voin, Maiju sanoo.

Jollekin olet koko maailma

Ennen sairastumista Maiju eli menevää elämää. Oli kiire suorittaa, keretä ja tehdä – todistaa olevansa elossa. Nyt prioriteetit ovat muuttuneet ja meno on rauhoittunut. Kamppailulajien treenit ovat vaihtuneet kuorolauluun, jota Maiju harrastaa yhdessä perheensä kanssa.

Maiju ja aviomies Pablo asuvat kodikkaassa kaksiossa. Samassa, jossa he asuivat Maijun sairastumisen aikaan.

Olohuoneen sohva oli Maijun tukikohta leikkauksen jälkeisinä viikkoina, joina voimat eivät riittäneet juuri mihinkään, ja televisiotarjonta tuli tutuksi. Nyt sohva toimittaa sekä kotitoimiston että neulontanurkan virkaa.

– Elämäni on nykyään paljon rauhallisempaa. Olen opetellut neulomaan ja neulon edesmenneen mummoni puikoilla.

Liitutaululle on raapustettu aforismi To the world you are someone but to someone you are the world. Maailmalle olet vain joku, mutta jollekin olet koko maailma.

– Tärkeintä minulle on meidän kahden välinen suhde ja perheeni. Ennen elin sellaista sitku-elämää. Sitku oon valmistunut, sitku mulla on työpaikka, sitku mulla on vielä parempi työ ja niin edelleen. Niin kliseistä kuin se onkin, nyt yritän muistaa, että minulla on jo tosi paljon. Ja nauttia tästä elämästä.


Meiltä saat juuri sinulle sopivan Terveyden turvan, jokaiseen elämäntilanteeseen. Terveyden turvan vakuutuksilla turvaat taloudellisen tilanteesi ja varmistat nopean hoitoon pääsyn tarvittaessa. Terveyden turvaan sisältyvät aina myös FenniaHoitajan palvelut. FenniaHoitaja turvaa pääsysi parhaaseen hoitoon, pelkän mahdollisen omavastuun hinnalla.

Kokoa oma Terveyden turva valitsemalla sinulle tarpeelliset vakuutukset.

Lue lisää

SairausvakuutusArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet