Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mitä tehdä, jos vakava sairaus osuu oman perheen kohdalle? Asiantuntija vastaa
Nainen ja lapsi makaavat sohvalla.

Mitä tehdä, jos vakava sairaus osuu oman perheen kohdalle? Asiantuntija vastaa

2.4.2024

Kun vakava sairaus koskettaa perhettä, arki mullistuu ja herää monenlaisia tunteita: pelkoa, surua ja epävarmuutta tulevaisuudesta. On tärkeää tunnistaa, että nämä tunteet ovat normaaleja ja niiden kohtaamiseen kannattaa hakea apua.

Kysyimme MIELI ry:n kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Hussolta, millaisia kysymyksiä perheessä usein herää ja miten tilanteessa voi toimia parhaiten sekä sairastuneen, että koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Hän korostaa avoimen kommunikaation merkitystä:

– Puhuminen auttaa perhettä käsittelemään tunteitaan. On tärkeää, että jokainen perheenjäsen, myös lapset, tuntevat olevansa turvallisessa ympäristössä, jossa he voivat ilmaista tunteitaan vapaasti.

Isä ja lapsi poimivat omenaa puusta.

Miten pitää perhe-elämä normaalina, ja miksi?

Kun vanhempi sairastuu, koko perheen dynamiikka muuttuu. Miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia?

– Vanhemman sairastumisesta kannattaa kertoa lapsille avoimesti, ottaa heidät mukaan keskusteluun ja käyttää selkeää kieltä, toki lapsen ikätaso huomioiden. Jos vanhempia on taloudessa kaksi, kannattaa heidän ensin sopia keskenään miten lapsille kerrotaan asiasta, Husso suosittelee.

Tämä auttaa lapsia ymmärtämään tilanteen ja vähentää turhaa pelkoa ja epävarmuutta. Lapsen kannalta tärkeää on pitää kiinni normaalista arjesta mahdollisimman pitkälle ja pyrkiä välttämään lapsen roolin muuttumista perheessä. Lapsi ei saa tuntea olevansa vastuussa aikuisen surusta, tai muuttua sijaisvanhemmaksi.

“On selvää, että perheenjäsenen sairastuminen mullistaa perheen arjen. On kuitenkin tärkeää, että sairastumisesta puhutaan mahdollisimman avoimesti ja kauhistelematta. Lapsen mielikuvitus on tehokas täydentämään asioita, joita se ei tiedä.”

Vanhemmilla saattaa herätä halu lohduttaa lapsia ja toisaalta sammuttaa heidän negatiivisia tunteitaan: kannattaa ennemmin antaa lapsen purkaa tunteitaan, ottaa ne vastaan ja yrittää olla säilömättä niitä itseensä. Tähän vanhempi voi saada apua ulkopuoliselta ammattilaiselta.

– Lapsi haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi tilanteessa, jossa hänellä on varmasti paljon asiaa vanhemmilleen. Vanhempien tulee olla turva lapselle, läsnä hänelle, antaa hänelle tilaa puhua ja purkaa ajatuksiaan ja tunteitaan, Husso sanoo.

Äiti ja lapsi pelaavat tietokonepeliä.

Kuinka tukea sairastunutta?

Sairastuneen on tärkeää käsitellä omia tunteitaan ja hyväksyä sairautensa.

– Shokki diagnoosista voi olla valtava. Sairastunut ei ehkä tahdo ensin tajuta, mistä on kysymys. Hän saattaa kieltää sairautensa ja tuntea samalla vahvoja vihan tunteita. Tämä kaikki on osa prosessia ja sitä, että lopulta voi hyväksyä sairautensa.

Kun sairastunut hyväksyy sairautensa, johtaa se usein helpotuksen tunteeseen. Husson kokemuksen mukaan hyväksyminen on avain siihen, että sairastunut ymmärtää olevansa edelleen elossa ja haluavansa edelleen nauttia elämästään. Tässäkin auttaa puhuminen: ammattilaiselle, puolisolle, ystävälle tai sukulaiselle.

Jos sairastunut ei halua puhua sairaudestaan, on kyse usein kyvyttömyydestä hyväksyä omaa sairautta. Husso kehottaa tällöin kannustamaan sairastunutta keskustelemaan esimerkiksi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa.

“Puhuminen, olipa se sitten perheen, ystävien tai ammattilaisen kanssa, auttaa prosessissa. Kun sairastunut jakaa omia kokemuksiaan, se vahvistaa myös perheen yhteenkuuluvuutta.”

Läheisten on tärkeää ymmärtää, että sairastunut on edelleen sama ihminen, ja paljon muutakin kuin sairautensa.

Lue lisää vakavan sairauden turvasta.

Äiti ja lapsi syövät välipalaa.

Läheinenkin tarvitsee tukea jaksaakseen

Veli-Matti Husso painottaa sairastuneen läheisen, esimerkiksi puolison, jaksamisen tärkeyttä.

– Sairastuneen läheisen on tärkeää ottaa vastaan kaikki mahdollinen tuki. Vertaistuki, yhteiskunnan mahdollisesti tarjoama taloudellinen tuki ja keskustelutuki voivat olla korvaamattomia.

Hän muistuttaa, että on tärkeää säilyttää tasapaino oman elämän ja läheisen hoitamisen välillä. Perheen kohdatessa vakavan sairauden kokonaisvaltainen tuki – niin emotionaalinen, fyysinen kuin taloudellinen – on avain selviytymiseen. Esimerkiksi puoliso on sairastuneelle tärkeä tuki, mutta hänen roolinsa ei ole hyvä muuttua terapeutin rooliksi – siihen tarkoitukseen kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

– Muistakaa, että ette ole yksin. Apua ja tukea on saatavilla, ja se on tehty käytettäväksi, Husso sanoo.

Vakavan sairauden turva tuo taloudellista turvaa pahimman varalle

Fennian vakavan sairauden turva auttaa, jos sairastut vakavaan sairauteen, kuten pahanlaatuiseen syöpään, MS-tautiin tai sydäninfarktiin.

Sairauskuluvakuutuksen kattaessa tutkimus- ja hoitokuluja, Vakavan sairauden turvasta saa kertakorvauksen. Korvauksen saa pian diagnoosin jälkeen ja sen voi käyttää haluamallaan tavalla – vaikkapa palveluihin, jotka tukevat jaksamista vaikeassa elämäntilanteessa.

Kertakorvaus voi myös helpottaa esimerkiksi lapsiperheen taloudellista tilannetta kaikin puolin vaikeassa elämäntilanteessa.

– Vakavan sairauden turva on tärkeä erityisesti perheissä, joissa on pieniä lapsia, asuntolainaa tai vain yksi vanhempi, toteaa Henki-Fennian tuotepäällikkö Kati Ranta.

Vakavan sairauden turvan suositellaan kattavan vakuutettavan vuoden tulot, jolloin se turvaa taloutta, kun Kelan sairauspäivärahan maksu tai työnantajan palkanmaksu sairausajalta päättyy. Jos sairaus jatkuu yli vuoden, eikä ole oletettavissa, että henkilö kuntoutuisi työelämään, hän voi hakea työkyvyttömyyseläkettä.

– Eniten korvauksia maksetaan eri syöpien takia, mutta turva korvaa myös muita sairauksia, esimerkiksi jos vakuutettu sairastuu MS-tautiin tai ALS:iin.

Vakavan sairauden turvan tarjoaa Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia ja sen voi ottaa henkivakuutuksen lisäturvana. Vakavan sairauden turva edellyttää vähintään 1, 000 euron henkivakuutusta.

Lue lisää: Vakavan sairauden turva auttaa, kun diagnoosi pysäyttää

Tarvitsetko keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen? MIELI ry:n valtakunnallinen Kriisipuhelin päivystää numerossa 09 2525 0111 joka päivä, 24 tuntia vuorokaudessa. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Tiedäthän, että Fenniasta saat kaikki kodin- ja perheen vakuutukset? Henkilövakuutusten lisäksi saat Fenniasta myös koti- ja autovakuutukset.

Lue lisää

HenkivakuutusArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet