Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Vad göra om sjukdomen varar hela livet?

Vad göra om sjukdomen varar hela livet?

31.1.2020

En försäkring kan vara oersättlig om du insjuknar i en sjukdom som kräver långvarig behandling. Kostnaderna för läkarbesök, medicinering och undersökningar kan bli stora, men en täckande försäkring garanterar att du snabbt får god vård.

Lena Ohvo och Katja Uus-Leponiemi som är experter på Fennias ersättningstjänst ser många fall av långtidssjukdomar i sitt arbete. Ofta ligger det välbekanta folksjukdomar bakom dem.

– Med kroniska sjukdomar och långtidssjukdomar avses vanligtvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, astma och allergier, kroniska lungsjukdomar, cancer och minnessjukdomar. Också sjukdomar i rörelseorganen har blivit vanligare, likaså olika psykiska störningar, klargör Lena Ohvo.

Uus-Leponiemi berättar att många kunder har insett hur svårt det kan vara att få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården. När man vänder sig till den privata sektorn, fäster man också mer uppmärksamhet vid försäkringsskyddet.

– För kunderna är en täckande försäkring den snabbaste vägen till god vård. Med FenniaVårdarens hjälp kommer de direkt till exempelvis en specialistläkare. Vi kan även göra skadeanmälan för deras räkning. Kunderna behöver alltså inte köa för att få vård eller bekymra sig över kostnaderna eftersom undersökningarna och läkemedelskostnaderna ersätts direkt från försäkringen. Det underlättar vardagen avsevärt, säger Uus-Leponiemi.

Anna, 30, har allt sedan barndomen lidit av astma som kräver upprepad medicinering och regelbundna läkarbesök. Anna tycker att vardagen i allmänhet går bra, men när symptomen förvärras bör hjälpen finnas nära till hands.

– Att hela tiden bära med sig en sjukdom känns inte trevligt för någon, men man kan lära sig leva med den. En dimension i det hela är kostnaderna för de dagliga läkemedelsdoserna, men nyttan med försäkringen blir särskilt tydlig under perioder då symptomen förvärras, medicineringen måste läggas om och det krävs många ytterligare undersökningar.

Ändå är det inte många som tänker på att förbereda sig på sjukdom i förväg, även om man kan spara mycket pengar och besvär med en försäkring som man tecknat medan man var frisk. Men viktigare än pengar tycker Anna det är att inte behöva bry sig om ifall hon vänder sig till en offentlig eller privat vårdinrättning.

– Ett bra försäkringsskydd gör tröskeln till att söka vård avsevärt lägre. Då kan man också lugnt lita på att man får bästa möjliga vård även om sjukdomen varar hela livet ut.

Det bästa sättet att vara förberedd för utgifter och vårdkostnader för en plötslig eller långvarig sjukdom är Skydd för hälsa. Skydd för hälsa är ett försäkringspaket som till omfattning och innehåll kan anpassas efter personens behov. Man kan till exempel komplettera sin egen företagshälsovård eller förbereda sig inför eventuell arbetsoförmåga.

Försäkringen ersätter bland annat:

 • läkarbesök och läkemedel

 • läkarordinerade undersökningar, som till exempel laboratorie- och bilddiagnostiska undersökningar samt eventuella operationer

 • dessutom är det möjligt att under vissa förutsättningar ersätta fysioterapi och psykoterapi från försäkringen.

Lue lisää

 • När är rätt tid att teckna personförsäkring?
 • Personskydd
SjukförsäkringSamarbetspartnerArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor