Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Vet du hur skolan har försäkrat ditt barn? Läs detta
Ett barn på stranden.

Vet du hur skolan har försäkrat ditt barn? Läs detta

28.6.2024

Undrar du i vilka situationer ditt barn är försäkrat av skolan? Läs vår korta guide om ämnet.

Det är bra att känna till det försäkringsskydd som skolan erbjuder, så att du vet exakt i vilka situationer det gäller. Förståelse hjälper dig att förbereda dig för oväntade situationer och att hantera eventuella kostnader.

Skolan har ersättningsansvar för vård av olycksfall i vissa situationer

Om en elev råkar ut för ett olycksfall i skolan eller på en annan plats där undervisning ordnas, på väg till skolan eller vid inkvartering, är vården av olycksfallet kostnadsfri för eleven. Skolans ansvar för vårdkostnader till följd av olycksfall är begränsat till omedelbar vård, vars nödvändighet bedöms av utbildningsanordnaren.

Skolan kan försäkra sina elever mot ersättningsansvar, men vår lagstiftning tvingar inte skolorna att göra det. Det bör noteras att en skolresa i lagens mening innebär en direkt resa från skolan till hemmet eller tvärtom, och inte till exempel ett besök hos en kompis på vägen.

Det lönar sig att teckna en sjukkostnads- och olycksfallsförsäkring för situationer på fritiden

Eftersom skolans ansvar är begränsat är det klokt att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring för ditt barn. Fennias Skydd för hälsa erbjuder ett heltäckande skydd för ditt barns fritid, både för sjukdomar och olycksfall. Ju tidigare du tecknar en sjukkostnadsförsäkring för ditt barn, desto mer heltäckande blir den under barnets liv.

Du kan plocka ihop Skyddet för hälsa för ditt barn till exempel från dessa sjukkostnads- och olycksfallsförsäkringar:

 • Försäkring mot specialistkostnader

 • Tandolycksfallsförsäkring

 • Operationskostnads- och vårddygnsavgiftsförsäkring

 • Försäkring mot läkemedelskostnader

 • Terapiförsäkring

I Fennias Skydd för hälsa ingår FenniaVårdaren, som bara är ett chattmeddelande eller telefonsamtal bort varje dag kl. 7–22. FenniaVårdaren ger dig råd, bokar en läkartid åt dig och gör vid behov en ersättningsansökan.

Teckna en reseförsäkring för ditt barn under lägerskolan

Lägerskola är en spännande händelse i ett barns liv, det kan till exempel vara första gången barnet är borta hemifrån över natten. Lägerskolan är i vilket fall som helst en ny upplevelse som barnet kommer att minnas under lång tid. Men hurdant försäkringsskydd har ditt barn under lägerskolan?

Enligt lagen omfattas olycksfall som inträffar under en lägerskola av skolans ersättningsansvar, så länge verksamheten är direkt relaterad till läroplanen eller organiseras av skolan.

Det kan dock vara klokt att kontrollera med läraren om ditt barns exakta försäkringsskydd under lägerskolan, för att undvika eventuella överraskningar under resan. I princip gäller samma regler för lägerskolan som för en vanlig skoldag, men i många skolor täcker försäkringen olycksfall, inte till exempel sjukdom eller skador på resgods. Det är därför en reseförsäkring är ett klokt köp. Fennias reseförsäkring‍ är en heltäckande reseförsäkring för hela familjen, som också gäller när ditt barn reser med skolan.

Fennias reseförsäkring ersätter till exempel vårdkostnader vid sjukdom och olycksfall under resa samt resgods som går sönder eller blir stulet.

I reseförsäkringen ingår dessutom Fennias reseassistans 24h, som hjälper om ditt barn blir sjukt eller råkar ut för ett olycksfall på en lägerskola utomlands. Det är också möjligt att välja en idrottsutvidgning till försäkringen, om ditt barns lägerskola omfattar till exempel riskfyllda idrottsgrenar med högre skaderisk – såsom ridning och kampsport. Se till att ditt barns reseförsäkring gäller för hela resan.

Barnets skolår är en viktig period av utveckling, då många saker dyker upp i föräldrarnas tankar. Försäkringsskyddet behöver inte vara något som tynger sinnet – Fennia sköter det och stöttar dig om barnet skulle drabbas av en sjukdom eller ett olycksfall.

Du vet väl att du kan få alla dina hem- och familjeförsäkringar från Fennia? Utöver personförsäkringar kan du också få hem- och bilförsäkringar från Fennia. Läs mera om försäkringar för hem och familj.

Lue lisää

SjukförsäkringOlycksfallsförsäkringArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor