Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Äiti ja lapsi leikkivät pehmoleluilla.

Tiesitkö, että vakuutus korvaa adhd-tutkimuksia ja hoitoa? Lue tiivis tietopaketti aiheesta

1.2.2024

Adhd on ollut kuuma puheenaihe jo pitkään. Mistä tässä kirjainyhdistelmässä on kyse ja millainen rooli sairauskuluvakuutuksella on henkilön tutkimuksissa ja hoidossa?

Olet luultavasti kuullut adhd:sta, mutta tiedätkö mitä se oikeastaan tarkoittaa? Aivosäätiö määrittelee adhd:n toimintakykyä heikentäväksi aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöksi. Lyhenne adhd tulee englanninkielisestä termistä Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Adhd:n keskeisiä oireita ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus, mutta häiriö voi näyttäytyä eri tavoin eri ihmisillä. Diagnoosi ja hoito ovat tärkeitä, sillä adhd voi vaikuttaa merkittävästi arkeen, koulunkäyntiin, työelämään ja ihmissuhteisiin.

Miten adhd diagnosoidaan?

Käypä hoito -suosituksen mukaan adhd:n diagnosointi edellyttää tutkimusjaksoa, jonka aikana ammattilainen tarkastelee oireita ja kerää niistä tietoa. Tietoa tarvitaan myös henkilön toimintakyvystä erilaisissa tilanteissa, psyykkisestä ja fyysisestä terveydentilasta ja elämäntilanteesta.

Diagnosoinnin apuna käytetään muun muassa erilaisia kyselyitä ja muita menetelmiä. Adhd:ta diagnosoidessa tehdään myös arviota siitä, voiko oireita selittää jokin muu sairaus tai häiriö. Muun häiriön diagnoosi ei kuitenkaan välttämättä estä diagnoosia mikäli adhd:n kriteerit täyttyvät.

Sairausvakuutuksen rooli adhd:n tutkimuksessa ja hoidossa

Fennian sairauskuluvakuutus on nimeltään Terveyden turva, ja siihen on valittavissa yhteensä 13 eri vakuutusta. Terveyden turvan vakuutukset muodostuvat hoitokuluvakuutuksista sekä päivä- ja kertakorvausvakuutuksista.

Jos sinulla on Fennian Terveyden turva -vakuutus ja epäilet itselläsi olevan adhd, varaa aika esimerkiksi omalle terveyskeskuslääkärillesi tai yksityiselle vastaanotolle. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa olemalla yhteydessä FenniaHoitajaan, joka sisältyy sairauskuluvakuutukseesi. FenniaHoitaja neuvoo sinut oikeaan paikkaan. Hoitoketjut vaihtelevat paikkakunnittain, joten joillain paikkakunnilla saatetaan ohjata erikoissairaanhoitoon.

Mikäli sinulla diagnosoidaan adhd ja saat pitkäaikaisen lääkityksen tai esimerkiksi terapiaa, Terveyden turva -vakuutuksesi korvaa lääkärin määräämät lääkkeet, psykoterapian ja hoitoon liittyvät lääkärikäynnit, mikäli olet valinnut Terveyden turvaasi tarvittavat vakuutukset. Diagnosointiin liittyvät käynnit ja tutkimukset vakuutus korvaa kun ne ovat lääkärin määräämiä ja yleisesti hyväksytyn lääketieteellisen käsityksen mukaan välttämättömiä. Hoidoksi mahdollisesti määrättävää toimintaterapiaa vakuutus ei korvaa.

Mikäli epäilet adhd:tä lapsellasi, keskustele aiheesta esimerkiksi neuvolassa, perheneuvolassa tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Terveyden turva -asiakkaanamme lapsesi saa saman tuen kuin aikuinenkin. Ota huomioon, että vakuutus korvaa vain vakuutuksen voimaantulon jälkeen alkaneita oireita ja sairauksia.

Lue lisää

SairausvakuutusArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet