Korvaako vakuutus syyhyn tai täiden hoitoa?
28.6.2024
Apua, täitä! Täit leviävät erityisesti pipokaudella, syyhy taas on herkkä leviämään muutenkin. Miten vakuutus suhtautuu täiden ja syyhyn hoitoon?
Alkuvuodesta 2024 Suomessa havahduttiin syyhyepidemiaan, joka aiheutti monessa perheessä hankalia tilanteita. Hoitomuodoista oli epäselvyyttä, lääkevoiteista oli ajoittain pulaa ja talouden koosta riippuen moni totesi hoidon vaativan huomattavan summan rahaa. Täit taas ovat kouluissa ja perheissä jokavuotinen riesa, jonka hoito on hieman syyhyä suoraviivaisempi.
Syyhy ja täit ovat kutisevia ihon infektioita, jotka vaativat hoitoa. Hyvä uutinen on, että monien muiden sairauksien ohella Fennian sairauskuluvakuutuksesta on mahdollista saada korvausta myös syyhyn ja täiden aiheuttamien vaivojen tutkimuksesta ja lääkärin määräämästä hoidosta.
Terveyden turva lapselle helpottaa arkea terveyshuolien yllättäessä.
Täiden häätö onnistuu useimmiten täishampoolla
Täitartunta on yleensä helppo tunnistaa päänahan jatkuvasta raapimisesta. Viimeistään tartunnan voi todeta täikamman avulla, jonka piikkeihin täit ja niiden munat eli saivareet irtoavat. Hoidoksi riittää usein apteekista saatavalla, reseptivapaalla täishampoolla pesu kerran tai kaksi. Joissain tapauksissa pesukäsittelyt eivät riitä ja tarvitaan lääkärin määräämä, suun kautta otettava lääkitys. Lisäksi päänahan raapiminen voi aiheuttaa ihotulehduksen, jonka hoito saattaa vaatia antibioottia. Lääkäri osaa tarvittaessa ohjeistaa tehokkaimman tavan häätää täit perheestä.
Täiden häätö on hyvä tehdä koko perheelle samalla kertaa, jotta täit todella saadaan taloudesta pois. Epidemia-aikaan voi olla viisasta käyttää niin ikään apteekista saatavaa, ennaltaehkäisevää täishampoota.
Syyhyn hoitoon löytyy voiteita ja tabletteja
Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, joka tarttuu ihokosketuksen kautta – syyhy on siis herkkä leviämään perheenjäsenestä toiseen. Oireilu, eli iltapainotteinen kutina, alkaa yleensä noin kuukauden päästä tartunnasta. Oireisiin sisältyy syyhypunkin luomien käytävien ilmaantuminen esimerkiksi sormiväleihin ja ranteisiin, minkä lisäksi iholla ilmenee myös punoittavia näppyjä ja vesikelloja.
Syyhy pyritään diagnosoimaan mikroskoopilla tai dermatoskoopilla. Syyhyn hoidossa käytetään reseptivapaasti saatavaa permetriinivoidetta, jolla tulee käsitellä huolellisesti koko keho. Koska syyhy on herkkä leviämään ja sen itämisaika on pitkä, tulee koko perhe käsitellä samalla huolellisuudella samaan aikaan. Voitelu toistetaan noin viikon kuluttua, tarkemmat ohjeet hoitoon saa lääkäriltä.
Myös lääkäri voi määrätä permetriinivoidetta tai muuta paikallishoitotuotetta. Hoidossa käytetään myös ivermektiinitabletteja, uusiutuneessa taudissa nämä saatetaan myös yhdistää hoidon tehostamiseksi. Jälkikutina voi jatkua reilun kuukauden hoidon jälkeen – tämä ei kuitenkaan ole vielä merkki hoidon epäonnistumisesta. Jos kutina jatkuu merkittävästi yli kuukauden ajan, on syytä mennä uudestaan lääkäriin.
Sairauskuluvakuutus voi tukea täiden ja syyhyn häädössä
Fennian Terveyden turva on sairausvakuutus, joka voi korvata vakuutetulle täiden tai syyhyn hoidon vaatimat lääkärikäynnit, tutkimukset sekä lääkärin määräämät lääkevoiteet ja muut reseptilääkkeet. Terveyden turvaan sisältyvä FenniaHoitaja-palvelu auttaa oikean lääkärin pakeille ja tekee tarvittaessa myös korvaushakemuksen. FenniaHoitajan tavoittaa näppärästi sekä chatissa että puhelimitse.
Lue lisää FenniaHoitajastaTiedäthän, että Fenniasta saat kaikki kodin- ja perheen vakuutukset? Henkilövakuutusten lisäksi saat Fenniasta myös koti- ja autovakuutukset. Lue lisää kodin ja perheen vakuutuksista.
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa