Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fanny på Fennia svarar.

Lagstadgad försäkring och frivillig försäkring – vad handlar de om? Fanny svarar

15.9.2023

Hej Fanny!

Jag håller på att förbereda ett föredrag om ämnet lagstadgade och frivilliga försäkringar och jag skulle vilja ha en tydlig förklaring till hur den lagstadgade skadeförsäkringen skiljer sig från den frivilliga skadeförsäkringen? Vilka lagstadgade skadeförsäkringar finns det över huvud taget?

Tack för ditt svar.

Armi


Hej Armi!

Tack för din fråga, och vilket ämne du har upptäckt! Det gläder mig att höra att försäkringsvärlden intresserar dig, eftersom det är ett viktigt ämne.

Det finns i praktiken två typer av försäkringar: lagstadgade och frivilliga. Termerna i sig säger redan vad det är fråga om – en lagstadgad försäkring är en försäkring som lagen kräver och en frivillig försäkring är en självvald försäkring. Lagstadgade och frivilliga försäkringar finns att få för både konsumenter och företag.

Lagen kräver att både konsumenten och företaget tecknar en trafikförsäkring om de äger ett motorfordon som de vill använda. Trafikförsäkringens uppgift är att trygga en skada som personen som transporterar fordonet eventuellt orsakar någon annan


Med andra ord ska alla motorfordon som rör sig på vägarna i Finland vara trafikförsäkrade. Försäkringen för ett motorfordon som orsakat en trafikskada ersätter personskador till följd av skadan. Försäkringen ersätter dessutom reparationskostnaderna för fordonet för den oskyldiga parten i skadan.

Om du vill att försäkringen också ska ersätta skador som orsakats det egna fordonet, ska du dessutom teckna en frivillig försäkring, det vill säga ”kasko”. En fordonsförsäkring består av trafikförsäkringen och kaskoförsäkringen.

Företagen omfattas av flera lagstadgade skadeförsäkringar, varav den viktigaste utöver trafikförsäkringen är den lagstadgade olycksfallsförsäkringen. Företaget ansvarar för ifrågavarande försäkring när en ny arbetstagare anställs: om arbetstagaren drabbas av ett olycksfall i arbetet eller under resan mellan hemmet och arbetsplatsen, ersätts vården från den lagstadgade olycksfallsförsäkringen som arbetsgivaren bekostar.

Företag som tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster ska också teckna en lagstadgad patientförsäkring, som skyddar patienten om tjänsteleverantören begår ett vårdfel. Denna försäkring krävs exempelvis för läkarstationer, apotek och privatpraktiserande aktörer, såsom fysioterapeuter.

Det är upp till var och en att teckna frivilliga försäkringar och de är avsedda för personligt skydd. Med frivilliga försäkringar kan du till exempel skydda din egendom eller få hjälp med eventuella rättegångskostnader. En ansvarsförsäkring hjälper om konsumenten eller företaget råkar ut för skadeståndsansvar och en reseförsäkring om man insjuknar utomlands. I frivillighetens namn kan alltså var och en efter eget godtycke välja vilka försäkringar man vill teckna.

Jag hoppas att svaret var till hjälp inför föredraget. Lycka till med ditt projekt!

Fanny

Psst! Jag började fundera på ordet ”kasko” och dess ursprung. Enligt Finlands etymologiska ordbok syftar ordet kasko (casco) ursprungligen på försäkringar som rör fartygets skrov och dess utrustning (inte lasten). Kaskoförsäkringen ersatte alltså skador på fartyg.

Lue lisää

FöretagandeTrafikförsäkringFörsäkringar för företagFörsäkringar för arbetstagareFörsäkringar för företagareFordonArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor