Så här fastställs priset på bilförsäkringen – kan billigt vara bra?
23.6.2022
Bilförsäkringen eller kaskoförsäkringen ersätter skador på fordonet. Kaskopriset påverkas av olika faktorer, såsom försäkringsskyddets omfattning samt bilägarens ålder och körhistoria.
På vägen behövs två försäkringar: trafikförsäkring och kasko. Trafikförsäkringen är obligatorisk för bilägaren och den ersätter personskador och skador på andras egendom. Kasko är en frivillig försäkring som ersätter skador på ditt eget fordon.
”Priset på kasko är alltid individuellt, eftersom försäkringstagaren bestämmer själv hur pass omfattande skydd man vill teckna för fordonet. Ju fler försäkringsskydd kasko täcker, desto högre blir naturligtvis priset. En ny bil kan till exempel försäkras med Fennias Premiumkasko som ger det mest omfattande skyddet för bilen. Den innehåller skydd mot bland annat kollisioner, djurskador och glasskador”, säger Raili Tuulas, produktchef för Fennias fordonsförsäkringar.
”Dessutom kan den försäkrade bilens egenskaper, såsom ålder, märke, modell, vikt och cylindervolym, påverka priserna på olika försäkringsbolags kaskoförsäkring. Även förarens erfarenhet kan påverka priset”, fortsätter Tuulas.
Lönar det sig att försäkra bilen billigt?
Det allra billigaste alternativet är att endast teckna den obligatoriska trafikförsäkringen – men lönar det sig att inte teckna en kaskoförsäkring?
”Priset och omfattningen på kaskoförsäkringen bör absolut sättas i relation till bilens värde. Om du kör en gammal begagnad bil som du köpte för några tusen euro, kan en mer begränsad kaskoförsäkring, särskilt utvald för bilen, vara lämplig”, säger Tuulas.
Om du väljer kaskoförsäkring endast enligt priset, är det bra att komma ihåg att en billig försäkring kan bli en dyr historia om en skada inträffar.
”I synnerhet för en ny bil stiger reparationskostnaderna snabbt. Inte ens en skicklig förare kan väja för en dubb som träffar vindrutan eller skadegörelse på en inom- eller utomhusparkering”, påpekar Tuulas.
Försäkringspremien minskar om du kör bra
Dessutom påverkar den samlande bonusen priset på trafikförsäkringen och kaskoförsäkringen. Bonusprocenten ökar om du kör varsamt och inte orsakar skador som ersätts från försäkringen i trafiken.
”Ju högre bonusprocent du har, desto mindre betalar du för försäkringen. Om en skada inträffar minskar din bonusprocent och då betalar du en något högre försäkringspremie under en tid tills procenten ökar igen. Vid köptillfället får du en viss startbonus som påverkas av din tidigare körhistoria: en bra förare kan få hög bonus direkt från köptillfället”, säger Tuulas.
Om du redan har visat att du är en bra förare och fått full bonus, kan du behålla den högsta bonusnivån om du fortsätter köra varsamt.
Vilken kasko passar min bil, antalet körda kilometrar och min plånbok?
Vid valet av kaskoförsäkring bör du fundera på hur mycket du är beredd att betala själv om en skada inträffar samt vad du vill att försäkringen ska täcka. Du kan även fundera på svaren på följande frågor och diskutera mer om kaskoförsäkringarna med våra försäkringsexperter:
Vilket märke har din bil och hur mycket är den värd? Är den ny eller begagnad?
Var förvarar du bilen? Är bilen skyddad mot väder, skadegörelse och stöld? Behöver du en lånebil om din bil skulle behöva repareras på grund av en skada?
Hur mycket kör du? Tiotusentals kilometer eller sporadiskt?
Var kör du? Kör du till exempel långa sträckor till och från arbetet eller under rusningstid i stadstrafik?
Vem använder bilen? Använder du bilen för övningskörning?
Vill du byta din bilförsäkring till Fennia?
Du kan byta din försäkring i ditt nuvarande försäkringsbolag till Fennia under försäkringsperioden. Via vår försäkringsräknare kan du räkna ut priset på den nya försäkringen. När du godkänner offerten säger Fennia upp din tidigare bilförsäkring. Läs mer om hur du byter försäkring.
Lue lisää
Dela