Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Näin autovakuutuksen hinta määräytyy – voiko halpa olla hyvä?
Mies autossa

Näin autovakuutuksen hinta määräytyy – voiko halpa olla hyvä?

23.6.2022

Autovakuutus eli kasko korvaa ajoneuvoon kohdistuvia vahinkoja. Kaskon hintaan vaikuttavat eri tekijät, kuten esimerkiksi vakuutusturvan laajuus, auton omistajan ikä ja ajohistoria.

Tien päällä tarvitaan kaksi vakuutusta: liikennevakuutus ja kasko. Liikennevakuutus on autonomistajalle pakollinen vakuutus, joka korvaa henkilöihin ja toisen omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja. Kasko on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa omaan ajoneuvoon kohdistuvia vahinkoja.

”Kaskon hinta on aina yksilöllinen, sillä vakuutuksenottaja päättää itse, kuinka laajan turvan ajoneuvollensa tahtoo. Mitä enemmän vakuutusturvia kasko kattaa, sitä suurempi sen hinta luonnollisesti on. Esimerkiksi uusi auto voidaan vakuuttaa Fennian Premiumkaskolla, joka antaa laajimman turvan autollesi. Se sisältää turvan muun muassa kolaritilanteiden, eläinvahinkojen ja lasivahinkojen varalta”, kertoo ajoneuvovakuuttamisen tuotepäällikkö Raili Tuulas.

”Lisäksi eri vakuutusyhtiöiden kaskovakuutuksen hintoihin voivat vaikuttaa vakuutettavan auton ominaisuudet, kuten auton ikä, merkki, malli, paino ja sylinteritilavuus. Myös kuljettajan kokemuksella voi olla vaikutusta hintaan”, Tuulas jatkaa.

Kannattaako auto vakuuttaa halvalla?

Halvintakin kaskoa halvempi vaihtoehto on ottaa vain pakollinen liikennevakuutus – mutta kannattaako autoa jättää vakuuttamatta kaskolla?

”Kaskon hintaa ja laajuutta kannattaa ehdottomasti järkeillä suhteessa auton arvoon. Jos ajat vanhalla ja paljon käytetyllä autolla, josta on ostohetkellä maksettu muutama tuhat euroa, autolle voi sopia täsmällisesti valittu suppeampi kasko”, Tuulas pohtii.

Jos kaskoa valitsee vain hinnan perusteella, on hyvä muistaa, että halpa vakuutus voi vahingon sattuessa koitua kukkarolle kalliiksi.

“Erityisesti uuden auton kohdalla korjauskulut nousevat nopeasti korkealle. Taitavakaan kuski ei pysty estämään sattumalta tuulilasiin kimpoavaa talvirenkaan nastaa tai sisä- tai ulkoparkissa aiheutunutta ilkivaltaa”, Tuulas huomauttaa.

Vakuutusmaksu pienenee, kun ajat hyvin

Lisäksi liikennevakuutuksen ja kaskon hintaan vaikuttavat kertyneet bonukset. Bonusprosentti kasvaa, kun ajat huolellisesti etkä aiheuta vakuutuksesta korvattavia vahinkoja liikenteessä.

”Mitä korkeampi bonusprosenttisi on, sitä vähemmän maksat vakuutuksesta. Vahingon sattuessa bonusprosenttisi laskee, jolloin maksat hetken aikaa hieman suurempaa vakuutusmaksua, kunnes prosentti taas kasvaa. Saat ostohetkellä tietyn lähtöbonuksen, mihin vaikuttaa aiempi ajohistoria: hyvä kuski voi saada korkean bonuksen jo heti ostohetkestä alkaen”, Tuulas kertoo.

Jos olet jo osoittanut olevasi hyvä kuljettaja ja saanut täydet bonukset, pysyt korkeimmalla bonustasolla, kun jatkat huolellista ajoasi.

Mikä kasko sopii autolleni, ajokilometreilleni ja kukkarolleni?

Kaskoa valitessasi hinnan lisäksi kannattaa miettiä, mitä on valmis vahingon sattuessa maksamaan itse, ja mihin haluaa vakuutuksen tuoman turvan. Voit myös pohtia seuraaviin kysymyksiin vastauksia, ja keskustella kaskoista lisää vakuutusasiantuntijamme kanssa:

 • Minkä merkkinen ja arvoinen autosi on? Onko se uusi vai käytetty?

 • Missä säilytät autoa? Onko autosi suojassa säältä, ilkivallalta ja varkaalta? Tarvitsetko sijaisautoa vahingosta johtuvan korjauksen ajaksi?

 • Miten paljon ajat? Kymmeniätuhansia kilometrejä vai satunnaisesti?

 • Missä ajat? Ajatko esimerkiksi pitkiä työmatkoja tai ruuhka-aikaan kaupungissa?

 • Kuka autoa käyttää? Käytätkö autoa ajamisen opetukseen?

Haluatko vaihtaa autovakuutuksesi Fenniaan?

Voit siirtää vakuutuksesi kesken vakuutuskauden Fennialle, jos haluat vaihtaa nykyistä vakuutusyhtiötä. Vakuutuslaskurimme kautta saat laskettua uuden vakuutuksen hinnan, ja kun hyväksyt tarjouksen, Fennia irtisanoo vanhan autovakuutuksesi. Lue lisää vakuutuksen siirtämisestä.

Lue lisää

LiikennevakuutusAutovakuutusAjoneuvotArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet