Lakisääteinen vakuutus ja vapaaehtoinen vakuutus – mistä näissä on kyse? Fanni vastaa
15.9.2023
Hei Fanni!
Olen tekemässä esitelmää aiheesta lakisääteiset ja vapaaehtoiset vakuutukset, ja kaipaisin selkokielistä selitystä siitä, miten lakisääteinen eroaa vapaaehtoisesta vahinkovakuutuksesta? Entä millaisia lakisääteisiä vahinkovakuutuksia ylipäänsä on olemassa?
Kiitos vastauksestasi,
Armi
Hei Armi!
Kiitos kysymyksestäsi, jopas olet aiheen itsellesi keksinyt! Hienoa kuulla, että vakuutusten maailma kiinnostaa, onhan kyseessä tärkeä aihe.
Vakuutuksia on käytännössä kahdenlaisia: lakisääteisiä ja vapaaehtoisia. Termit itsessään kertovat jo mistä on kyse – lakisääteinen vakuutus on lain vaatima ja vapaaehtoinen on omavalintainen vakuutus. Lakisääteisiä ja vapaaehtoisia vakuutuksia löytyy sekä kuluttajille että yrityksille.
Laki vaatii niin kuluttajaa kuin yritystä ottamaan liikennevakuutuksen, mikäli omistaa moottoriajoneuvon jonka haluaa pitää käytössä. Liikennevakuutuksen tehtävä on turvata ajoneuvoa kuljettavan henkilön toiselle mahdollisesti aiheuttama vahinko.
Toisin sanoen kaikkien Suomen teillä liikkuvien moottoriajoneuvojen tulee olla liikennevakuutettuja. Liikennevahingon aiheuttaneen moottoriajoneuvon vakuutus korvaa vahingosta aiheutuneita henkilövahinkoja. Tämän lisäksi vakuutus korvaa vahingossa osallisena olleen syyttömän ajoneuvon korjauskulut.
Jos haluaa, että vakuutus korvaa myös omalle ajoneuvolle aiheutuneet vahingot, tulee sille ottaa lisäksi vapaaehtoinen vakuutus, eli “kasko”. Liikennevakuutus ja kaskovakuutus yhdessä muodostavat ajoneuvovakuutuksen.
Yrityksiin kohdistuu useitakin lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, joista liikennevakuutuksen ohella merkittävin on lakisääteinen tapaturmavakuutus. Kyseinen vakuutus on yrityksen vastuulla uutta työntekijää palkattaessa: jos työntekijälle sattuu töissä tai työmatkalla tapaturma, työnantajan kustantama lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa hoidon.
Terveyspalveluja tarjoavia yrityksiä sitoo myös lakisääteinen potilasvakuutus, joka on potilaan turvana mikäli palveluntarjoaja tekee hoitovirheen. Tämä vakuutus vaaditaan esimerkiksi lääkäriasemilta, apteekeilta ja yksityistä praktiikkaa pitäviltä toimijoilta, kuten fysioterapeuteilta.
Vapaaehtoiset vakuutukset ovat jokaisen oman harkinnan varassa ja ne on tarkoitettu omaksi turvaksi. Vapaaehtoisilla vakuutuksilla voi suojata esimerkiksi omaisuuttaan tai saada apua mahdollisiin oikeudenkäyntikuluihin. Vastuuvakuutus auttaa mikäli kuluttaja tai yritys joutuu vahingonkorvausvastuuseen ja matkavakuutus mikäli sairastuu ulkomailla. Vapaaehtoisuuden nimissä nämä vakuutukset ovat oman harkinnan varassa, eli jokainen voi valita millaisia vakuutuksia ottaa.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua esitelmän tekoon. Tsemppiä projektiisi!
Fanni
Psst! Jäin miettimään tuota sanaa “kasko” ja sen alkuperää. Suomen etymologisen sanakirjan mukaan sana kasko (casco) viittaa alunperin laivan runkoon ja sen varusteisiin (ei siis lastiin) liittyviin vakuutuksiin. Kaskovakuutus siis korvasi aluksen vauriot.
Lue lisää
Jaa