Försäkringar tryggar företagets tillväxt
31.5.2023
Ari Hooli, vd för Kolarin Metalli, har bytt fabriker och gruvor mot kontorsarbete, men vet att varken sjukdomar eller olyckor bryr sig om tid eller plats. Då är det viktigaste att trygga både den egna och de närståendes försörjning och företagsverksamhetens kontinuitet.
När Ari Hooli grundade Kolarin Metalli 2017 var planen att vara ensamföretagare. Han anade inte hur snabbt verksamheten skulle utvidgas.
– Under de första sex månaderna arbetade jag i regel ensam i gruvor och fabriker med underhåll, svetsning och skärbränning. Ibland tog jag med mig några arbetstagare, och även min brorsa jobbade tidvis på företaget, berättar han.
Men det dröjde inte länge förrän han hade så mycket arbete, att han kunde dela med sig även till andra. Hoolis bror sa upp sig från sin fastanställning och blev Hoolis kompanjon. Numera utför företaget industriunderhåll och montering av stålkonstruktioner och anläggningar mestadels i gruvor och fabriker i norra Finland och i cellulosafabriker i Sverige.
– Vår tillväxt har varit mycket snabb. I fjol sysselsatte vi ungefär 30 personer och därtill några underleverantörer, berättar Hooli.
År 2021 var företagets omsättning 1,83 miljoner euro och resultatet 230 000 euro, vilket betyder en tillväxt på över 75 procent jämfört med föregående år. Företaget strävar efter ytterligare tillväxt.
– Vi har hittills tillverkat stålkonstruktioner i liten skala i vår egen lilla verkstad, men nu ska vi flytta till större lokaler. Där finns alla maskiner och all utrustning som vi behöver för att utvidga stålkonstruktionsverksamheten, säger Hooli.
Försäkringarna i skick redan från början
Hooli berättar att han efter konkurrensutsättning och rådgivning beslöt sig för att bli kund hos Fennia. Han var inte nöjd med tidigare försäkringsbolag – servicen kunde förbättras och betalningarna var oklara.
– Vi besökte genast vid starten Fennias verksamhetsställe i Torneå för att diskutera vilka försäkringar vi behöver. Det är inte lätt att veta vad som krävs och vilka försäkringar man ska välja. Men det underlättar när man kan prata med försäkringsbolaget om sina egna behov. Det är var och ens sak, hur mycket man vill förbereda sig och försäkra sig själv och sitt företag, säger han.
För sig själv tecknade Hooli genast vid starten företagarens olycksfalls- och sjukkostnadsförsäkring med dagersättning, eftersom företagaren ansvarar för sin egen utkomst även när något oväntat händer.
– Som ensamföretagare var jag tvungen att trygga utkomsten, annars skulle den plötsligt ha avbrutits om jag hade blivit sjuk eller skadad. Idag har vi ägare råd med tre veckors självrisk om sjukledigheten skulle bli lång, och först därefter börjar vi lyfta dagpenning.
Företaget har haft en fritidsolycksfallsförsäkring för arbetstagare sedan starten.
– Olycksfallsförsäkringarna gäller också tillfälliga arbetstagare och kräver inte några större åtgärder av oss.
Idag erbjuder företaget företagshälsovård och FenniaVårdaren för alla som har ett giltigt anställningsförhållande.
Försäkringar tryggar familj och företag
Hoolis arbetsbeskrivning har förändrats allteftersom fler arbetstagare har börjat arbeta på företaget. För närvarande utför han en hel del kontorsarbete och arbetsledningsuppgifter, medan han tidigare arbetade på fältet. Samtidigt har riskerna ändrats.
– När man arbetar inom industrin bland maskiner kan man råka ut för allvarliga olyckor som fall eller klämningsolyckor och i värsta fall dödsfall. Dessutom kan man ju bli sjuk av vad som helst nuförtiden, säger Hooli.
Förutom att försäkringarna utgör företagarens sociala trygghet, gör de det möjligt att fortsätta verksamheten om en av delägarna skulle avlida. Tack vare livförsäkringen tryggas också försörjningen av delägarnas familjer.
– Om det värsta skulle hända tryggar livförsäkringen både familjens utkomst och företagets kontinuitet. Vi är två delägare och vid dödsfall är det företaget som är förmånstagare, så att det inte blir så att de stora delägarskapen går till arvingarna.
Vad anser Hooli är viktigast när en företagare funderar på sin egen sociala trygghet och försäkringar?
– De lagstadgade kraven måste naturligtvis uppfyllas och man måste fundera över vilka försäkringar som behövs för att företagsverksamheten ska kunna fortsätta under alla omständigheter.
Lyckligtvis behöver du inte fundera på dessa frågor ensam, eftersom Fennia hjälper dig att kartlägga ditt företags försäkringsbehov.
Läs mer om medlemsförmånerna för Företagarna i FinlandLäs om företagarens och företagets försäkringskartläggningTa del av försäkringar för företagare