Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Vad ersätter hemförsäkring vid flytt? – Se vår minneslista

Vad ersätter hemförsäkring vid flytt? – Se vår minneslista

1.3.2021

En hemförsäkring gäller både för ditt gamla och nya hem när du flyttar. Den flyttas dock inte automatiskt till den nya adressen, utan du måste komma ihåg att överföra den till det nya hemmet.

En hemförsäkring är det bästa skyddet för dig som flyttar. När man packar och flyttar saker och ting går det inte alltid att undvika skador. Hemförsäkringen skyddar föremål, fast inredning och ytbeläggning både i ditt gamla och nya hem när du flyttar. Den ersätter även egendomsskador som inträffar under flytten.

– Hemförsäkringen skyddar föremål, fast inredning och ytbeläggning både i det gamla och nya hemmet när du flyttar. Den ersätter även egendomsskador som inträffar under flytten. Om du tappar till exempel teven och den går sönder när du bär in den i det nya hemmet från bilen, ersätter hemförsäkringen, säger Fennias produktchef Miramari Sahakoski.

Hemförsäkringen för ditt gamla hem gäller under flytten för de saker som du flyttar från det gamla hemmet till det nya. Om du renoverar ditt nya hem i samband med flytten, kom ihåg att försäkra den utrustning du använder och eventuell fast inredning i det nya hemmet redan under renoveringen. Om du lagrar föremål i ett externt lager, till exempel i ett hyrlager, under den tid du flyttar, teckna en separat lösöreförsäkring för dessa föremål.

Hemförsäkring flyttas inte automatiskt till ny adress

När du är färdig med flytten och det gamla hemmet ligger tomt, är det bäst att genast överföra hemförsäkringen till det nya hemmet.

– När adressen ändras är det viktigt att hemförsäkringen följer med. En hemförsäkring flyttas inte automatiskt efter att du gjort en adressändring hos magistraten och posten, utan försäkringen ska uppdateras separat hos oss, påminner Sahakoski.

När man flyttar till ett nytt hem ändras också försäkringsbehoven. Därför är det viktigt att du alltid ser över ditt hemförsäkringsskydd vid flytt. Sahakoski tipsar om att du också ska kolla alla dina egna och familjens övriga försäkringar vid flytt.

– När du flyttar är det hög tid att se över hela försäkringsskyddet. Är försäkringsskyddet för de vuxna i familjen, barnen och sällskapsdjuren uppdaterade?

Försäkra även dina flyttmedhjälpare

Talkoarbete är ett lysande sätt sköta flytt. Men kom ihåg att försäkra dina duktiga medhjälpare i händelse av olycksfall.

– En talkoförsäkring ersätter om någon i talkogänget råkar ut för ett olycksfall. Om till exempel en flyttmedhjälpare lyfter något tungt och skadar ryggen eller halkar och faller omkull, hjälper talkoförsäkringen, tipsar Sahakoski.

Om du anlitar en flyttfirma, tar den hand om sina försäkringar. En flyttfirma har i regel åtminstone ansvarsförsäkring, från vilken skador på dina föremål ersätts.

Minneslista för dig som flyttar

 • En hemförsäkring flyttas inte automatiskt till det nya hemmet efter en adressändring, utan den ska överföras separat. Gör först en adressändring hos posten och meddela oss om flytten genom ett meddelande via tjänsten Mitt Fennia. Vi behöver åtminstone din nya adress och uppgifter om ditt nya hem är ett egnahemshus, hög- eller radhus.

 • En hemförsäkring gäller både för det gamla och nya hemmet när du flyttar. Försäkringen gäller så länge som flytten varar.

 • Med en talkoförsäkring kan du försäkra dina medhjälpare i händelse av olycksfall.

 • Om du renoverar ditt nya hem innan du flyttar, teckna en separat hemförsäkring för det nya hemmet för renoveringstiden.

 • Se över ditt försäkringsskydd Finns det behov att justera hemförsäkringen efter flytten? Är dina och din familjs övriga försäkringar uppdaterade? Ring oss eller boka tid för webbmöte, så går vi tillsammans igenom din livssituation och tar fram ett passande försäkringsskydd.

Tipsen gavs av Fennias produktchef Miramari Sahakoski.

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor