Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Hemförsäkring för studerande och unga
Poika herneet nenässä.

Hemförsäkring för studerande och unga

3.6.2022

Det är spännande att flytta in i eget hem – du kan leva ditt eget liv.

Vare sig du bor i en hyresbostad eller i en egen bostad är det viktigt att teckna en hemförsäkring. Även om du inte har så mycket egendom kan även små skador lämna ett hål i plånboken. Om du hyr en bostad kräver hyresvärden nästan alltid att hyresgästen tecknar en hemförsäkring.

Du bör skaffa en hemförsäkring direkt när du har tecknat hyresavtalet och vet när du ska flytta in. Då gäller hemförsäkringen direkt från den första dagen och ersätter även skador som uppstår under flytten.

I Fennias hemförsäkring ingår också en rättsskydds- och ansvarsförsäkring samt en identitetsstöldförsäkring. Rättsskyddsförsäkringen ersätter om du behöver anlita en jurist vid tviste- eller brottsmål. Ansvarsförsäkringen ersätter skador för vilka du är ersättningsskyldig gentemot en annan person. Identitetsstöldsförsäkringen ger trygghet om någon utan ditt tillstånd använder dina personuppgifter, till exempel för att ta ut snabblån eller för att beställa varor.

Vad ersätter hemförsäkringen?

En hemförsäkring skyddar ditt hem i händelse av bland annat vattenskada, brand, stöld eller att föremål går sönder. Hemförsäkringen ersätter även om din låsta cykel blir stulen eller din telefon går sönder.

När du tecknar en hemförsäkring hos Fennia ingår Fennias Vitvaruassistans. Via Vitvaruassistansen kan du få en ny anordning hemlevererad och installerad om den gamla går sönder.

Om din mobiltelefon eller surfplatta går sönder, får du på Fennias skadetjänst för mobilapparater veta om skadan kan ersättas, om du får en penningersättning, om apparaten kan repareras eller om du i stället får en ny motsvarande.

Kom ihåg att du inte kan teckna en hemförsäkring i efterhand för att omfatta skador. Försäkringen måste alltid vara giltig redan före den inträffade skadan.

Vad kostar en hemförsäkring för studerande och unga?

Storleken på hemförsäkringspremien beror på bostadens storlek, var bostaden ligger och självrisken.

Beakta storleken på försäkringspremien när du funderar på din månadsbudget och vad dina pengar ska räcka till – spara inte in på försäkringen.

Du får 25 procent rabatt på årspremien för Fennias omfattande hemförsäkring i fyra år om du är under 30 år.

Vad gäller om jag delar bostad?

Även om du bor med dina kompisar, ska var och en försäkra sitt lösöre. Kompisarnas hemförsäkring ersätter nämligen inga skador på dina saker. Om du spiller kaffe på den bärbara datorns tangentbord, mobilen blir kvar i byxfickan och hamnar i tvättmaskinen eller din låsta cykel blir stulen, blir det dyrt att skaffa nya saker om du inte har en egen hemförsäkring.

Minneslista för dig som flyttar

 • Om du flyttar från en hyresbostad ska du säga upp bostaden i god tid. Uppsägningstiden i ett avtal som gäller tills vidare är i allmänhet en månad.

 • Gör en flyttanmälan på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och Posti .

 • Gör en adressändring och kontrollera vilka företag du måste informera om din nya adress.

 • Skaffa flyttlådor och förpackningsmaterial. Börja packa i lugn och ro och markera flyttlådorna tydligt. Lämna det du inte längre behöver till återvinning.

 • Skaffa flytthjälp och en flyttbil. Var ute i god tid eftersom veckoslut och månadsskiften i allmänhet är hektiska för flyttfirmor.

 • Meddela disponenten om flytten.

 • Kom vid behov och i god tid överens med operatören om överföring av internetabonnemanget På så sätt undviker du avbrott.

 • Teckna ett nytt elavtal samtidigt som du säger upp det gamla.

 • Flytta eller ändra din hemförsäkring så att den gäller för din nya bostad. Kontrollera med försäkringsbolaget om din tidigare hemförsäkring är lämplig för den nya bostaden.

 • MEN, om du ännu inte har någon hemförsäkring ska du teckna en.

Lue lisää

ArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor