Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Vilken försäkring behöver du som delar bostad med en kompis? – Här är checklistan

17.8.2020

Ska du flytta ihop med en eller flera kompisar? För många studerande är det ett lockande alternativ att hyra ett studentrum av en studentbostadsstiftelse eller en bostad tillsammans med en kompis. Man har människor att umgås med och boendekostnaderna är vanligtvis lägre.

Hemförsäkringen är ett av de första ärendena du bör sköta när du flyttar in i en delad bostad. Rumskompisens hemförsäkring ersätter inte skador på din egendom, och du kan inte ta en försäkring i efterhand när olyckan redan varit framme. Om du till exempel glömmer mobilen i byxfickan när byxorna åker in i tvättmaskinen, spiller en kopp kaffe över tangentbordet eller får din cykel stulen ur förrådet blir det dyrt att ersätta sakerna om du inte har en hemförsäkring.

Tur att det är så enkelt att försäkra en delad bostad: varje invånare tar en egen hemförsäkring för sin egendom. Även om ni bor under samma tak sköter var och en oftast sin egen ekonomi och ansvarar för sin egen hemförsäkring.

Så försäkrar du en delad bostad

  • När du bor på hyra behöver du en hemförsäkring bara för ditt lösöre. Bostads- eller fastighetsbolaget försäkrar själva fastigheten.

  • I en delad bostad försäkrar varje invånare sin egen egendom. Också du ska försäkra ditt eget lösöre.

  • Om hyresvärden har skaffat inventarier till gemensamma lokaler, till exempel en tvättmaskin eller ett kylskåp, tillhör de hyresvärden som vanligen också försäkrar dem.

  • Oftast lönar det sig för dig att ta en försäkring som är baserad på ett försäkringsbelopp. Då är det lättare att välja rätt försäkring för just dina behov. När försäkringen är baserad på ett visst försäkringsbelopp bestämmer du själv återanskaffningsvärdet för din egendom i euro, dvs. hur mycket det skulle kosta att köpa nya motsvarande saker. Försäkringens pris och maximala ersättningsbelopp, dvs. den summa du maximalt kan få i ersättning för skador, baseras på återanskaffningsvärdet.

  • Underskatta inte värdet på ditt lösöre. Bärbar dator, telefon, säng, bord, kläder, mattor och andra saker är ofta en stor investering och det lönar sig att beräkna deras värde realistiskt för försäkringen.

När olyckan är framme skyddar rätt försäkring din egendom. Här kan du läsa mer om Fennias hemförsäkringar.

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor