Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Täcker hemförsäkringen skador som en gäst orsakar i en Airbnb-lägenhet?
Fanny på Fennia svarar.

Täcker hemförsäkringen skador som en gäst orsakar i en Airbnb-lägenhet? Fanny på Fennia svarar

17.6.2020

Hej Fanny!

Jag har redan länge tänkt att jag gärna skulle lägga ut min egen bostad för uthyrning via Airbnb-tjänsten. Men hur är det med försäkringarna? Gäller en normal hemförsäkring om gästen orsakar en skada i bostaden och någonting går sönder eller om till exempel nycklarna försvinner? Vad annat bör jag beakta när jag hyr ut mitt hem för en kortare tid?

Med vänlig hälsning

Airi Petinen


Kära Airi!

Airbnb-tjänsten har ökat enormt i popularitet under de senaste åren. Allra först är det bra att ta reda på hur husbolaget förhåller sig till korttidsuthyrning. Vissa bostadsaktiebolag har en bestämmelse i sin bolagsordning som förbjuder kortvarig inkvarteringsverksamhet. Detta innebär att bostaden enligt bolagets bestämmelser inte får hyras ut exempelvis just via Airbnb. Det har också betydelse om du äger bostaden eller bor på hyra. Hyresvärdens tillstånd behövs för att hyra ut hela lägenheten i andra hand. Högst hälften av bostaden får hyras ut till en underhyresgäst förutsatt att det inte medför betydande olägenheter eller störningar. Även i sådana fall är det bra att på förhand be om hyresvärdens samtycke.

Fennia har åtminstone inte tillsvidare någon särskild försäkring för hyresvärdar, vilken skulle ersätta skador som en hyresgäst orsakar. Airbnb-tjänsten erbjuder dem som hyr ut sitt hem via tjänsten ett eget försäkringsskydd . Det är ändå bra att meddela sitt eget försäkringsbolag om man planerar att hyra ut sitt hem exempelvis via Airbnb. Vi ersätter inte sådana skador som gästen har ersättningsansvar för, alltså om gästen till exempel stjäl egendom, slarvar bort dina nycklar eller orsakar en vattenskada genom att somna i duschen. Om däremot kylskåpet råkar gå sönder under inkvarteringen ingår detta i hemförsäkringens ersättningsområde även om en utomstående person just då skulle bo i lägenheten.

Utöver försäkrings- och ersättningsfrågorna är det viktigt att beakta att de inkomster som Airbnb-verksamheten ger är skattepliktig kapitalinkomst. Kom ihåg att meddela dina inkomster från inkvarteringsverksamheten till skattemyndigheten senast när du gör din skattedeklaration.


Vänliga hälsningar

Fanny

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor