Hyppää sisältöön
    Kotitaloudet
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
  • Fennia ja Henki-Fennia
  • Ohjeet
Henkilöasiakkaat Yritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Kattaako kotivakuutus Airbnb-majoittujan aiheuttaman vahingon? Fennian Fanni vastaa

17.6.2020

Hei Fanni!

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluaisin laittaa oman asuntoni vuokralle Airbnb-palveluun. Mutta miten on vakuutusten laita? Kattaako normaali kotivakuutus, jos vieraalla sattuukin asunnossa vahinko ja jotain menee rikki tai esimerkiksi avaimet katoavat? Mitä muuta minun tulee huomioida kotini lyhytaikaisessa vuokraamisessa?

Ystävällisin terveisin

Airi Petinen


Parahin Airi!

Airbnb-palvelun suosio on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Aivan alkuun kannattaa selvittää, miten taloyhtiö suhtautuu lyhytaikaiseen vuokraukseen. Joidenkin asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestykseen on kirjattu lyhytaikaisen majoitustoiminnan kielto. Se tarkoittaa, ettei asuntoa saa yhtiön sääntöjen mukaan laittaa vuokralle esimerkiksi juuri Airbnb-palveluun. Myös sillä on vaikutusta, omistatko asunnon vai asutko siinä vuokralla. Koko asunnon jälleenvuokraamiseen tarvitaan vuokranantajan lupa. Enintään puolet asunnosta saa alivuokrata ilman lupaa, ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä. Tällöinkin asiaan on hyvä etukäteen kysyä vuokranantajan suostumus.

Fennialla ei ainakaan toistaiseksi ole erityistä vuokranantajalle suunnattua vakuutusta, joka korvaisi vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja. Airbnb-palvelu tarjoaa palvelun kautta kotinsa vuokraaville

oman vakuutusturvansa
. Omalle vakuutusyhtiölle on kuitenkin hyvä ilmoittaa, mikäli kotia vuokraa esimerkiksi juuri Airbnb:n kautta. Emme korvaa sellaisia vahinkoja, joista majoittuja on korvausvastuussa, eli jos henkilö esimerkiksi varastaa omaisuutta, kadottaa avaimesi tai aiheuttaa vesivahingon nukahtamalla suihkuun. Sen sijaan, mikäli jääkaappi sattuisi yllättäen hajoamaan majoituksen aikana, kuuluu se kotivakuutuksen korvauksen piiriin, vaikka asunnossa poikkeuksellisesti majoittuisi ulkopuolinen henkilö.

Vakuutus- ja korvausasioiden lisäksi kannattaa huomioida, että Airbnb-toiminnasta saatavat tulot ovat ovat veronalaisia pääomatuloja. Muista ilmoittaa majoitustoiminnasta saadut tulot verottajalle viimeistään veroilmoitusta tehdessäsi.

Parhain terveisin

Fanni

Kotivakuutus Artikkeli Koti

Jaa

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Yritysasiakkaat Ajankohtaista Medialle Tietoa Fennia-konsernista Avoimet työpaikat Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja