Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Kattaako kotivakuutus Airbnb-majoittujan aiheuttaman vahingon?
Fanni Fenniasta vastaa.

Kattaako kotivakuutus Airbnb-majoittujan aiheuttaman vahingon? Fennian Fanni vastaa

17.6.2020

Hei Fanni!

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt, että haluaisin laittaa oman asuntoni vuokralle Airbnb-palveluun. Mutta miten on vakuutusten laita? Kattaako normaali kotivakuutus, jos vieraalla sattuukin asunnossa vahinko ja jotain menee rikki tai esimerkiksi avaimet katoavat? Mitä muuta minun tulee huomioida kotini lyhytaikaisessa vuokraamisessa?

Ystävällisin terveisin

Airi Petinen


Parahin Airi!

Airbnb-palvelun suosio on kasvanut huimasti viime vuosien aikana. Aivan alkuun kannattaa selvittää, miten taloyhtiö suhtautuu lyhytaikaiseen vuokraukseen. Joidenkin asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestykseen on kirjattu lyhytaikaisen majoitustoiminnan kielto. Se tarkoittaa, ettei asuntoa saa yhtiön sääntöjen mukaan laittaa vuokralle esimerkiksi juuri Airbnb-palveluun. Myös sillä on vaikutusta, omistatko asunnon vai asutko siinä vuokralla. Koko asunnon jälleenvuokraamiseen tarvitaan vuokranantajan lupa. Enintään puolet asunnosta saa alivuokrata ilman lupaa, ellei siitä aiheudu huomattavaa haittaa tai häiriötä. Tällöinkin asiaan on hyvä etukäteen kysyä vuokranantajan suostumus.

Fennialla ei ainakaan toistaiseksi ole erityistä vuokranantajalle suunnattua vakuutusta, joka korvaisi vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja. Airbnb-palvelu tarjoaa palvelun kautta kotinsa vuokraaville oman vakuutusturvansa . Omalle vakuutusyhtiölle on kuitenkin hyvä ilmoittaa, mikäli kotia vuokraa esimerkiksi juuri Airbnb:n kautta. Emme korvaa sellaisia vahinkoja, joista majoittuja on korvausvastuussa, eli jos henkilö esimerkiksi varastaa omaisuutta, kadottaa avaimesi tai aiheuttaa vesivahingon nukahtamalla suihkuun. Sen sijaan, mikäli jääkaappi sattuisi yllättäen hajoamaan majoituksen aikana, kuuluu se kotivakuutuksen korvauksen piiriin, vaikka asunnossa poikkeuksellisesti majoittuisi ulkopuolinen henkilö.

Vakuutus- ja korvausasioiden lisäksi kannattaa huomioida, että Airbnb-toiminnasta saatavat tulot ovat veronalaisia pääomatuloja. Muista ilmoittaa majoitustoiminnasta saadut tulot verottajalle viimeistään veroilmoitusta tehdessäsi.

Parhain terveisin

Fanni

Lue lisää

KotivakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet