Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fanny på Fennia svarar.

Vilken slags försäkring för samägd båt? Fanny kör inte på, men svarar Sten

20.7.2019

Hej Fanny, Jag ska köpa en segelbåt tillsammans med mina tre kompisar. Vilken slags försäkring skulle det vara klokast att teckna för en samägd segelbåt? Ska vi teckna skilda försäkringar eller en gemensam? I något skede har vi för avsikt att åka på en längre resa. I början planerar vi att segla till Estland och Sverige, i framtiden eventuellt också till Medelhavet. Gäller försäkringen bara i Finland eller också i andra länders farvatten? Signatur Sten Sjöman


Hej Sten,

Det sägs att allt utom segling är onödigt. Själv skulle jag formulera det så att allt utom segling och en båtförsäkring är onödigt.

Ur försäkringssynvinkel spelar det ingen roll om båten har en eller flera ägare. Enklast är det om en av ägarna tecknar försäkringen och så antecknas de övriga ägarna i försäkringsbrevet. På så sätt är det klart och tydligt i en eventuell ersättningssituation vem som äger båten och som ska få ersättning.

Utgående från din beskrivning skulle jag rekommendera att ni tar en omfattande båtförsäkring. Det lönar sig att teckna en omfattande båtförsäkring särskilt för mer värdefulla båtar. Utöver skador till följd av skadegörelse, stöld och brand, ersätter försäkringen också grundstötning och sammanstötning samt stormskador. Försäkringen inkluderar även en ansvarsförsäkring för båtförare, i vilken båtens ägare och innehavare samt den som har fått lov av ägaren eller innehavaren att använda båten är försäkrade.

Båtförsäkringen gäller i Finlands, Sveriges, Norges och Danmarks sjösystem och territorialvatten samt i Östersjön med vikar. Om ni planerar att segla ännu längre bort, rekommenderar jag att ni utvidgar försäkringen under tiden som resan pågår.


Vind i seglen tillönskar

Fanny

Lue lisää

BåtförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor