Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Inred för ett bättre mående – Våga lyssna på dig själv

Inred för att må bättre – Våga lyssna på dig själv

4.9.2020

Mitt i en aktiv livsstil och ett överflöd av grejer är det allt fler som vänder blicken mot sådana inredningsfilosofier som sätter fokus på välbefinnande. Kan man verkligen börja må bättre av sin inredning?

Under de senaste åren har vi kunnat konstatera att vissa inredningsfenomen blivit megatrender. Efter den urgamla kinesiska läran om Feng shui har den ena efter den andra trenden som fokuserar på lycka och välbefinnande varit på tapeten. Den kanske mest kända av dessa är KonMari-metoden, vilken har fått även finländare att ivrigt börja gallra bland sina saker utifrån vilken känsla de ger.

Metoder som KonMari handlar inte bara om en inredningsiver, utan ofta även om livskontroll. När livet känns kaotiskt kan det ha en lugnande effekt att organisera hemmet så det är i tiptop-skick.

En miljö som främjar återhämtning ökar välbefinnandet

Omgivningen har en viktig inverkan på vårt humör, vår hälsa och vårt beteende. Det tror även inredningsarkitekt Marjut Nousiainen, som i sitt arbete vill öka människors välbefinnande genom rumsgestaltning.

– Alla rums- och inredningslösningar påverkar oss på ett omedvetet plan och ändrar vår upplevelse av rummet. Vi noterar rummet omkring oss med hjälp av alla våra sinnen och det påverkar vårt humör, vår hälsa och vårt beteende, säger hon.

Nousiainen har specialiserat sig på restorativ, dvs. återhämtningsfrämjande rumsgestaltning. Restorativ rumsgestaltning bygger på tanken om att det med hjälp av rumsliga lösningar är möjligt att inte bara få ett estetiskt vackert hem, utan också ett som stöder det egna välbefinnandet. Nousiainen ser ett klart samband mellan nutidens hektiska liv och den ökande populariteten för inredningsdesign som underlättar återhämtning.

– Folk tillbringar största delen av sin tid inomhus. Rummen påverkar både humör och beteende. Som en motvikt till ett stressigt arbetsliv längtar man efter att få uppleva lugn i hemmet. God rumsgestaltning kan göra att tiden vi tillbringar i hemmet känns högklassigare och ger bättre återhämtning, konstaterar hon.

Med hjälp av rumsgestaltning kan man öka välbefinnandet även på andra ställen än i hemmiljön.

– Förutom i hemmen borde den här typen av mänsklig design med omtanke gynnas i synnerhet i sådana omgivningar där människors behov av stöd är som störst, såsom på sjukhus, vårdinrättningar och miljöer för lärande.

Lyssna på naturen – och på dig själv!

Nousiainen har goda nyheter för alla stressade: det är möjligt att inreda rum och lokaler så att de lugnar sinnet och minskar stressen. Därför måste man fästa särskild uppmärksamhet vid att rummet erbjuder ergonomi för våra sinnen.

– Ett välplanerat rum sänker användarens stressnivåer. Ett sådant rum har klara linjer och är lättanvänt, men inte tråkigt. Det ger alla sinnen en lämplig mängd positiv stimulans.

Vid planeringen av ett rum för återhämtning rekommenderar inredningsarkitekten att man tar modell från naturen.

– Människan har ett medfött behov av att vara i kontakt med naturen. Det mänskliga sinnet mår oftast som bäst i skogen eller på sommarstugan, omgiven av naturliga element och träytor.

Inom den finländska möbeldesignen har man under många år använt sig av mycket trä och textiliernas färger och mönster har ofta inspirerats av naturen. När Nousiainen planerar rum som främjar välbefinnandet försöker hon på ett eller annat sätt ta in element från naturen.

– Naturmiljöer i sig är rum som främjar återhämtning, men även byggda inomhuslokaler kan upplevas som sådana om de planeras med sensibilitet och så att de står i kontakt med naturen. I ett hälsosamt och trivsamt rum är naturen närvarande i många olika skepnader, i form av landskap, växter, former, ljus, ljud, material och dofter.

Nousiainen betonar att det vid planeringen av ett rum som stöder ett holistiskt välbefinnande inte lönar sig att förlita sig på regler, utan att istället lyssna till sig själv och sina preferenser. Man ska inte bara kopiera samma lösningar för alla, utan inredningen i hemmet borde alltid spegla de boendes personligheter och livsstilar.

– Ett hem som får dig att må bra är framför allt ett sådant hem som passar dig, summerar Nousiainen.

Lyssna alltså på dig själv och fundera över vilket slags hem du mår bra i. Som Marie Kondo skulle säga: Ger det dig glädje?

Inkludera Fennia när du avgör din framtid, boka tid för webbmöte.

Lue lisää

ArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor