Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Sami och Marek Hilvo står framför en bokhylla.

Sami och Marek Hilvo: ”Vårt hem och dess föremål är en del av vår gemensamma historia”

22.6.2023

Författaren Sami Hilvo och spårvagnschauffören Marek Hilvo blixtförälskade sig för 12 år sedan och har därefter bott i Warszawa, Kraków, Tammerfors och Helsingfors. Vad gör ett hem enligt dem?

Sami och Marek Hilvo hälsar gästen hjärtligt välkommen till deras hem. Vi befinner oss i Forsby i Helsingfors och diskuterar bland annat att äga sådant som i många hem i dag streamas eller laddas ner.

Betongens och tallarnas Forsby blev ett hem

Sami och Marek från Polen har under årens lopp bott i Muranów i Warszawa, det vill säga i det gamla ghettoområdet, i gamla stan Stare Miasto i Kraków, i Pyynikki i Tammerfors och på olika adresser i Helsingfors. Och en lång sommar i Savonranta.

Det nuvarande hemmet köptes av flera skäl: paret tilltalades av lugnet i området, betongbyggnaderna från 70-talet som påminner om Warszawa, närheten till mysiga Kottby, Lillforsens badstrand och naturen i allmänhet. Också de ståtliga tallarna som syns genom fönstret fick hjärtat att slå ett extra slag.

– Den här bostaden har en bra planlösning och vi har inte behövt renovera alls. Vi gillar också gemenskapen i samhället, jag har själv varit med och arrangerat Forsby byfester, säger Sami.

Det är alltså en fungerande bostad i ett trevligt område, punkt slut. Men vad gör den här bostaden till ett hem?

Sami och Marek Hilvo i köket.

Passet, laptoppen och en skänk från Kraków

Paret Hilvos hem har många detaljer som gör att man stannar upp, vidrör och diskuterar dem. En glasräv som Klaus Haapaniemi designat för Iittala och som fått smeknamnet Kybä blickar ut från sovrummets skänk.

Kybä köptes för att fira tio år tillsammans och gick sönder när en tavla föll ner från väggen rakt på den. Hemförsäkringen möjliggjorde en reparation och räven blev till och med ännu finare än förr. Nu är föremålet förknippat med en historia som får åhörarens hjärta att bulta.

Förutom böcker, skivor, videospel, filmer och TV-serier är även hemmets andra föremål en del av antingen varderas egen historia eller en gemensam historia som har växt fram under årens lopp, till och med under årtionden.

– Vi har i huvudsak möbler och föremål som har återvunnits eller köpts begagnade, eftersom begagnade föremål bär på en historia som gör dem än mer betydelsefulla. Jag har till exempel tagit med mig en hundraårig japansk chadansu-sekretär från Tokyo. Dessa föremål har haft ett liv redan före oss, och i vårt hem smälter deras historia samman med vår, säger Sami.

Klaus Haapaniemis Vulpes-glasräv.

Om de var tvungna att välja ett föremål framom de andra skulle Marek välja skänken från 50-talet i vardagsrummet som paret tog med sig från Kraków. Sami å sin sida skulle välja sin laptop och sitt pass. Den bärbara datorn är ett viktigt verktyg för författaren, medan passet enligt Sami alltid bör vara giltigt.

Kärleken till meningsfulla föremål förenar

För båda är det viktigt att när som helst kunna återvända till en betydelsefull film, bok eller musikstycke. Marek vill äga många filmer, spel och cd-skivor, eftersom han anser att kvaliteten ohjälpligen är sämre när man streamar innehåll. Playstation 4 byttes ut mot en nyare modell som spelar upp 4K-filmer i toppkvalitet.

– En tidlös kultur växer och utvecklas tillsammans med sin konsument. Ingen bok, skiva, film eller tv-serie är den samma som den var för fem eller tio år sen. Om tjugo år bjuder den på en helt annan upplevelse igen, säger Marek.

När Marek spelar playstation läser Sami. Samis hem är där böckerna finns.

Sami och Marek Hilvo sitter i vardagsrummet.

– När pandemin slog till flydde många verkligheten in i böckernas värld, och det var bra. Jag förstår mig inte på inredningstrenden där bokhyllan på något sätt är överflödig – hela världen finns ju i bokhyllan. Öppna en bok och du befinner dig på ett ögonblick i en annan verklighet, säger Sami.

Som författare har Sami något fler böcker än de finländska hemmen i genomsnitt. Han är styrelsesuppleant i Finlands författarförbund och ingår i juryn för Runebergspriset, vilket innebär att han har 250–300 verk att läsa enbart fram till december 2023.

”Ett välplanerat matbord tål att dansas på”

Samis yrke syns i hemmet i form av ett skrivbord och en gymnastikboll som fungerar som stol. Sami säger dock att han skriver nästan var som helst: på soffan, i köket, på balkongen och på café.

Skrivbordets grova träyta påminner om dess tidigare liv i ett numera rivet hus i Kraków. Oväntade kombinationer gör paret Hilvos hem intressant: i ett smidigt samspel ståtar Eero Aarnios Pastilli bredvid skrivbordet i återvunnet trä och en figur från spelet Hollow Knight. Finsk design är en viktig del av hemmet och ett av Mareks personliga intressen. Här och där faller blickarna på Marimekko, Lundia, Lokki och textilier från Klaus Haapaniemi. För Sami är bra design praktisk och hållbar.

– Ett välplanerat matbord klarar både tidens gång och att dansa på, säger Sami uttömmande.

Lue lisää

HemförsäkringDesignArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor