Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Vad bör fjärranvändaren av hushållsmaskiner ta hänsyn till? Fanny svarar
Fanny på Fennia svarar.

Vad bör fjärranvändaren av hushållsmaskiner ta hänsyn till? Fanny svarar

18.8.2023

Hej Fanny!

Jag har precis köpt en ny smart hushållsmaskin som man kan ansluta till wifi och styra med hjälp av en mobilapp. Men vad ska jag tänka på när jag använder en hushållsmaskin på distans?

Med vänlig hälsning,

Arto


Hej Arto!

Vilken bra fråga! Det har talats mycket om artificiell intelligens på senare tid, men smarta hushållsmaskiner verkar nästan ha smugit sig in på marknaden – de finns redan i en ganska stor mängd. Den nya generationens hushållsmaskiner kan alltså anslutas till internet och styras på distans, vilket kan underlätta vardagen men även väcka frågor. Vad ska du ta i beaktande när du använder en smart hushållsmaskin?

Funktionerna hos smarta hushållsmaskiner varierar något mellan olika märken och modeller: ett smart kylskåp kan till exempel innehålla en kamera som hjälper dig kontrollera innehållet i kylskåpet via telefonen var du än befinner dig. Du kan justera inomhustemperaturen i stugan med hjälp av en luftvärmepump som är ansluten till wifi, dammsuga med robotdammsugaren och starta en hushållsmaskin på distans. Trots dessa egenskaper lönar det sig att använda smarta hushållsmaskiner på ett klokt sätt.

Även smarta diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, ugnar eller spisar bör användas under uppsikt för att förhindra läckage eller brand. Om du fjärrstartar en hushållsmaskin bör du alltså se till att det finns någon hemma som kan förhindra en eventuell skada.

En apparat som är ansluten till internet kan också vara ett potentiellt mål för hackare. Säkerhetsrisken är dock liten om du håller den programvara som apparaten använder uppdaterad och använder säkerhetsfunktionerna enligt anvisningarna för varje apparat. På så sätt kan du njuta av bekvämligheten av att använda hushållsmaskiner på distans i vardagen.

Kom ihåg dessa grundläggande principer när du använder hushållsmaskiner på distans:

 • Starta inte diskmaskinen, tvättmaskinen, torktumlaren, ugnen eller spisen utan uppsikt.

 • Stäng stoppventilen omedelbart efter användning.

 • Dela aldrig dina lösenord.

 • Uppdatera programvaran i apparaterna regelbundet.

 • Använd starka, unika lösenord för varje apparat.

Kom ihåg att du som kund hos Fennia kan anmäla skador som drabbat en hushållsmaskin eller någon annan hushållsapparat genom att ringa Fennias vitvaruassistans på 010 503 5040 vardagar kl. 8–18.

Trevliga stunder i tvättstugan!

Fanny

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor