Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Sami ja Marek Hilvo: “Koti ja sen esineet ovat osa yhteistä tarinaamme”
Sami ja Marek Hilvo seisovat kirjahyllyn edessä.

Sami ja Marek Hilvo: “Koti ja sen esineet ovat osa yhteistä tarinaamme”

22.6.2023

Kirjailija Sami Hilvo ja raitiovaununkuljettaja Marek Hilvo salamarakastuivat 12 vuotta sitten ja ovat sittemmin asuneet Varsovassa, Krakovassa, Tampereella ja Helsingissä. Mikä tekee heille kodin?

Sami ja Marek Hilvo toivottavat vieraan sydämellisesti tervetulleeksi kotiinsa. Olemme Helsingin Koskelassa keskustelemassa muun muassa sellaisten asioiden omistamisesta, jotka monessa kodissa tänä päivänä striimataan tai ladataan.

Betonin ja mäntyjen Koskela kolahti

Sami ja Puolasta kotoisin oleva Marek ovat asuneet vuosien varrella Varsovan Muranówissa eli vanhan gheton alueella, Krakovan Stare miastossa eli vanhassa kaupungissa, Tampereen Pyynikillä ja Helsingissä erinäisissä osoitteissa. Sekä yhden pitkän kesän Savonrannalla.

Nykyinen koti ostettiin monestakin syystä: pariskuntaan vetosi alueen rauhallisuus, Varsovasta muistuttava 70-luvun betonirakentaminen, läheisyys viihtyisään Käpylään, Pikkukosken uimarannalle ja luontoon yleensäkin. Myös ikkunasta näkyvät komeat männyt saivat sydämet sykkimään.

– Tässä kodissa on hyvä pohjaratkaisu, eikä meidän ole tarvinnut remontoida mitään. Tykkäämme myös yhteisöllisyydestä, itsekin olen ollut mukana järjestämässä Koskelan kyläjuhlia, Sami kertoo.

Kyseessä on siis toimiva asunto viihtyisällä alueella, selvä juttu. Mutta mikä tekee tästä asunnosta kodin?

Sami ja Marek Hilvo keittiössä.

Passi, läppäri ja krakovalainen senkki

Hilvojen kodissa on monta yksityiskohtaa, jotka saavat pysähtymään, koskemaan ja keskustelemaan. Klaus Haapaniemen Iittalalle suunnittelema lasinen kettu, lempinimeltään Kybä, tuijottaa makuuhuoneen senkiltä.

Kybä ostettiin juhlistamaan kymmentä yhteistä vuotta ja hajosi, kun taulu putosi seinältä sen päälle. Kotivakuutus mahdollisti korjauksen ja ketusta tuli jopa entistä ehompi. Nyt esineeseen liittyy tarina, joka saa kuulijan sydämen pamppailemaan.

Kirjojen, levyjen, videopelien, elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi myös muu kodin esineistö on osa joko kummankin omaa tai sitten yhteiseksi tullutta tarinaa, joka on kehkeytynyt vuosien, jopa vuosikymmenien aikana.

– Meillä on pääasiassa kierrätettyjä tai käytettynä ostettuja huonekaluja ja esineitä, sillä käytettyyn esineeseen liittyy tarina, joka tekee siitä merkityksellisemmän. Esimerkiksi satavuotiaan japanilaisen chadansu-teelipaston olen tuonut mukanani Tokiosta. Näillä esineillä on ollut elämä jo ennen meitä, meidän kodissa niiden historia sulautuu osaksi meidän elämäämme, Sami kertoo.

Klaus Haapaniemen Vulpes-lasikettu.

Jos on pakko valita yksi esine ylitse muiden, Marekille se olisi olohuoneen 50-luvulta peräisin oleva senkki, jonka pariskunta toi mukanaan Krakovasta. Sami taas valitsisi läppärinsä – ja passin. Läppäri on kirjailijalle tärkeä työväline, passin taas pitää Samin mukaan olla aina voimassa.

Rakkaus merkityksellisiin esineisiin yhdistää

Molemmille on tärkeää voida palata itselle merkityksellisen elokuvan, kirjan tai musiikin pariin koska tahansa. Marek haluaa omistaa monet elokuvat, pelit ja cd:t, sillä striimatessa laatu on hänen mielestään auttamatta huonompi. Playstation 4 vaihdettiinkin uudempaan malliin, joka toistaa huippulaatuisia 4K-elokuvia.

– Aikaa kestävä kulttuuri kasvaa ja kehittyy kuluttajansa kanssa. Mikään kirja, levy, elokuva tai tv-sarja ei ole sama, kuin se oli viisi tai kymmenen vuotta sitten. Kahdenkymmenen vuoden päästä se tarjoaa taas erilaisen kokemuksen, Marek sanoo.

Kun Marek pelaa pleikkarilla, Sami lukee. Samille koti on siellä missä kirjatkin.

Sami ja Marek Hilvo istuvat olohuoneessa.

– Pandemian iskiessä moni pakeni todellisuutta kirjoihin, ja hyvä niin. En ymmärrä sellaista sisustustrendiä, jossa kirjahylly on jotenkin tarpeeton – koko maailmahan löytyy kirjahyllystä. Avaa kirja ja olet hetkessä toisessa todellisuudessa, Sami sanoo.

Kirjailijana Samilla saattaa olla kirjoja vähän enemmän kuin suomalaiskodissa keskimäärin. Mies on johtokunnan varajäsen Suomen kirjailijaliitossa ja mukana Runeberg-kirjallisuuspalkinnon esiraadissa, mikä tarkoittaa, että hänellä on luettavanaan 250–300 teosta pelkästään joulukuuhun 2023 mennessä.

“Hyvin muotoiltu ruokapöytä kestää vaikka tanssimista”

Samin ammatti näkyy kodissa työpöydän ja sen istuimena toimivan jumppapallon muodossa. Sami toteaa tosin kirjoittavansa melkein missä vain: sohvalla, keittiössä, parvekkeella ja kahviloissa.

Työpöydän rouhea puupinta muistuttaa sen edellisestä elämästä osana purettua krakovalaista taloa. Odottamattomat yhdistelmät tekevät Hilvojen kodista mielenkiintoisen: sulassa sovussa kierrätyspuisen työpöydän vieressä komeilee Eero Aarnion Pastilli ja figuuri Hollow Knight -pelistä. Suomalainen design on tärkeä osa tätä kotia ja yksi Marekin henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteista. Sieltä täältä silmään osuu Marimekkoa, Lundiaa, Lokkia ja Klaus Haapaniemen tekstiilejä. Samille hyvä design on käytännöllistä ja kestävää.

– Hyvin muotoiltu ruokapöytä kestää niin aikaa kuin tanssimista sen päällä, Sami toteaa tyhjentävästi.

Lue lisää

KotivakuutusMuotoiluArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet