Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Tee etätyöpisteestä viihtyisä – sisustussuunnittelijan neljä vinkkiä
Nainen tekee töitä.

Tee etätyöpisteestä viihtyisä – sisustussuunnittelijan neljä vinkkiä

25.11.2021

Työpäivä vierähtää toimistolla ergonomisen ja säädettävän työpöydän ääressä. Kotona töitä tulee tehtyä välillä sohvan notkossa, välillä keittiötasoon nojaten. Etätyöpäivän jälkeen hartiat ovat jumissa ja niska särkee. Kuulostaako tutulta?

Jos teet töitä kotitoimistolla edes kerran viikossa, etätyöpisteen viihtyisyyteen ja ergonomiaan kannattaa panostaa. Työasento nimittäin vaikuttaa työtehoon ja jaksamiseen. Sisustussuunnittelija Maru Hautala on sisustanut lukuisia koteja hirsitaloista uudiskohteisiin. Nyt hän jakaa vinkit kotitoimistolaisille: miten luoda katseen kestävä ja ergonominen etätyöpiste?

Ergonomia on tärkein – vaihda työasentoa päivän aikana

– Työasento vaikuttaa työtehoon ja jaksamiseen. Jos teet töitä sohvalla sykkyrässä istuen, huomaat pian, kuinka hartiat jumiutuvat ja ajatus takkuaa. Seisomatyö on hyväksi, mutta pitkään seisoessa asento puolestaan helposti lukkiutuu. Keholle parhainta on vaihdella työasentoa päivän aikana.

– Säädettävään työpöytään tai sähköpöytään kannattaa siis sijoittaa. Eri huonekaluvalmistajilta löytyy kauniita vaihtoehtoja, jotka sopivat pieneenkin tilaan. Vaihtoehtoisesti voit kohottaa työpistettäsi pöytätasolta telineellä. Läppärillä työskentelevän kannattaa käyttää telinettä myös istuessa, jotta katseen saa nostettua pois pöydänrajasta. Näin niskan asento on parempi.

Etsi kodista sopiva ja rauhaisa paikka työpisteelle

– Etätyöpisteen sopiva paikka riippuu neliömääristä ja muista asujista. Vaikka ylimääräistä tilaa olisi esimerkiksi keittiössä, kannattaa miettiä, mitä elämisen ääniä tilaan kantautuu? Jos sinulla on lapsia, työpiste kannattaa sijoittaa huoneeseen, jonka oven voi sulkea kokousten ajaksi. Huoneeseen voi myös asentaa äänivaimennetun oven.

– Mitä enemmän työvälineitä tarvitset, sitä tärkeämpi niille on löytää kodista oma paikka. Miten etätyöpiste solahtaisi muiden kalusteiden joukkoon? Syntyisikö sohvaa ja kirjahyllyä siirtämällä tila säädettävälle työpöydälle? Entä voisiko sopivan kokoisen pöytälevyn teettää puusepällä? Kannustan pyytämään apua suunnittelijalta, jos tuntuu, ettei tilan kaikkia mahdollisia ratkaisuja itse näe.

Sisusta samalla tavalla kuin muuallakin kotonasi

– Työpisteestä voi helposti tehdä viihtyisän, kun katsoo kodin värejä. Onko kotisi tumma vai vaalea? Tummaan kotiin sopii kokomusta työpiste, kun taas vaaleaan kotiin sopii esimerkiksi saarnipuinen tai tamminen työpiste. Aidot luonnonmateriaalit pitävät pintansa vuodesta toiseen. Työpistettä voi lisäksi piristää huonekasveilla ja seinähyllyllä, joka sopii muihin väreihin ja materiaaleihin.

– Onko kotisi värikäs? Pöytälevyjä ja pöydänjalkoja saa monissa eri väreissä, joten saarniseen pöytälevyyn voi halutessaan yhdistää valkoiset tai vaaleanpunaiset jalat. Työpiste kannattaa kuitenkin sisustaa muuhun kotiin nähden hillitysti. Jos työpisteestä tekee tilan varsinaisen katseenkiinnittäjän, se muistuttaa sinua jatkuvasti työstäsi.

Muista myös kirkas ja kohdistettu valaistus!

– Tuntuuko siltä, että näytät etäkokouksissa olotilaasi nähden väsyneeltä? Ylhäältä tuleva valo saattaa korostaa silmäpusseja, kun taas suoraan sivulta tuleva valo luo kasvoille kovia varjoja. Asettamalla työpöydän läheisyyteen himmennettävän valonlähteen, voit valaista kasvojasi kohtisuoraan ja näyttää pirteämmältä videon välityksellä.

– Etätyöpistettä ei tarvitse asettaa luonnonvalon ääreen, jos tilaa ei ole tai jos ikkunapaikan haluaa sisustaa muutoin. Keinotekoinen lamppu valaisee työskentelyäsi yhtä hyvin kuin ikkunasta sisään tulviva valo. Talvipimeällä kirkasvalolamppu saattaa piristää työpisteen lisäksi myös mieltä.

Työasento vaikuttaa työtehoon ja jaksamiseen. Millainen sinun etätyöpisteesi on?

Mitä työpisteen vakuuttamisessa kannattaa muistaa? Fennian asiantuntija neuvoo

Miten uusi sähköpöytä vakuutetaan? Kotivakuutus turvaa kaikkia kodin tavaroita ja yhtä lailla itse hankittua sähkötyöpöytää ja työtuoliakin, muistuttaa Fennian riskipäällikkö Sampsa Hakulinen. Kysyimme Sampsalta etätöihin liittyvistä vakuutuksista.

Kuka korvaa, jos työnantajalta saatu läppäri putoaa kotona lattialle ja menee rikki?

– Kun tavaran omistaja vakuuttaa omaisuutensa, on tilanne selkeä myös korvaustilanteessa. Työnantaja hankkii ja vakuuttaa töissä tarvittavat laitteet ja puitteet. Työnantajalta saatu työkone lisälaitteineen on työnantajan omaisuutta, vaikka viet laitteet kotiisi. Kotivakuutuksesi ei korvaa työnantajan omaisuutta, joten työnantajalta saadun laitteen rikkoutuessa kannattaa olla yhteydessä työnantajaan, Hakulinen vastaa.

Mikä on etätyövakuutus? Korvaako se myös etätyöpisteen tavaroita?

– Muistisääntönä toimii hyvin, että etätyövakuutus kattaa etätyöskentelijän, mutta ei työvälineitä. Etätyövakuutus on työnantajan työntekijälleen ottama henkilövakuutus, joka täydentää lakisääteistä työtapaturmavakuutusta ja korvaa esimerkiksi tapaturmasta aiheutuvia kuluja silloin, kun vahinko tapahtuu työpäivän aikana tauolla, Hakulinen muistuttaa.

Korvaako jokin vakuutus huonosta ergonomiasta pitkällä ajalla aiheutuneita vaivoja?

– Jos työntekijällä on oma henkilökohtainen sairausvakuutus, kannattaa se tarkistaa fysioterapian osalta, sillä vain osa sairausvakuutuksista korvaa lääkärin määräämää fysioterapiaa. Työterveyshuollon sopimukseen sen sijaan saattaa kuulua esimerkiksi fysioterapian palveluja. Pitkällä aikavälillä syntyneet ongelmat eivät ole työnantajan vakuutuksesta korvattavia, koska kyseessä ei ole laissa ja vakuutusehdoissa tarkoitettu tapaturma, Hakulinen vastaa.

Lue lisää

KotivakuutusEtätyövakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet