Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Vinkit onnistuneeseen etätyöhön
Nainen istuu sohvalla läppäri sylissään.

Vinkit onnistuneeseen etätyöhön

1.9.2020

Etätyö on yhä suositumpaa, sillä se tuo vaihtelua ja joustoa työpäiviin ja helpottaa työmatkojen aiheuttamaa arjen kiirettä. Etätyössä on kuitenkin myös riskejä – mitä ne ovat ja voiko niille tehdä jotain?

Aamuvirkku kukkuu, aamutorkku nukkuu

Olitpa sitten aamuvirkku tai iltakukkuja, etätyö helpottaa elämää. Jos heräät aikaisin, pääset aloittamaan työt hyvissä ajoin ja iltapäivällä olet jo valmis harrastuksiin tai vaikkapa noutamaan lapsen päiväkodista. Aamu-unisena puolestaan nautit pidemmistä yöunista, kun työmatkaan kuluvaa aikaa säästyy.

Etätyössä on enemmän mahdollisuuksia suunnitella työpäivän kulku itselle sopivaksi. Työpisteen voit järjestää keittiön tai kahvilan pöytään, sohvalle tai laiturinnokkaan. Työn rytmittäminen saattaa myös olla helpompaa, kun keskeytyksiä on vähemmän kuin avokonttorissa.

Rajat ja pelisäännöt selviksi

Jos etätyö on yrityksessä vielä uutta, se voi herättää ristiriitaisia tunteita. Epäillään, että etätyöpäivä kuluu todellisuudessa kaikkea muuta kuin työtä tehden. Kun tiedetään, mistä ja milloin etätyöläisen tavoittaa, vältetään väärinkäsitykset. Selkeät tavoitteet ja pelisäännöt ovatkin tehokkaan etätyön edellytys.

Työ- ja vapaa-ajan rajaaminen vaatii etätyöläiseltä itsensä johtamisen taitoa. Esihenkilön on puolestaan pysyttävä perillä työn kuormittavuudesta ja mietittävä keinoja, joilla pitää etätyöläinen mukana työyhteisön arjessa, vaikka ihmiset työskentelisivät fyysisesti eri paikoissa.

Turvaa työhön ja tauolle

Tapaturman riski on toimistotyössä pienempi kuin vaikkapa rakennustyömaalla. Tapaturma voi silti sattua ja tyypillinen etätyöläisen tapaturma on varpaan lyöminen ovenkarmiin tai tuolinjalkaan. Jos liukastuu portaissa tai kylpyhuoneessa, seurauksena saattaa olla vakavampikin vamma.

Työnantajan pakollinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus kattaa vain välittömästi työtä tehdessä sattuneet tapaturmat. Tämä tarkoittaa sitä, että vakuutus on etätyössä voimassa vain rajoitetusti. Vakuutus ei kata mm. lapsen päivähoitomatkoja, lounas- tai kahvitaukoja tai muuta sellaista liikkumista kotona tai etätyöpisteessä, joka ei johdu työstä. Tilanne voi olla niinkin arkinen kuin kaatuminen keittiössä vettä hakiessa tai liukastuminen mattoon juostessa wc:stä vastaamaan työpisteessä soivaan puhelimeen.

Vakuutusturvaa pystyy kuitenkin täydentämään. Jos yritys tarjoaa mahdollisuuden etätyöhön, työntekijät kannattaa vakuuttaa erillisellä suppealla etätyövakuutuksella.

Lue lisää

EtätyövakuutusTyöturvallisuusArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet