Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tips för lyckat distansjobb
Kvinna på soffa med laptop i knät.

Tips för lyckat distansjobb

1.9.2020

Att jobba på distans är populärt, eftersom det gör arbetsdagarna mer omväxlande och flexibla. Dessutom minskar distansjobb stress i vardagen som pendlande ofta kan medföra. Distansjobb har dock också sina risker – vilka och kan man gardera sig mot dem?

Morgonpigga gal, morgontrötta snarkar

Vare sig du är morgonpigg eller nattuggla gör distansjobb livet enklare. Om du vaknar tidigt, kan du börja jobba i god tid och jobbet är skött redan på eftermiddagen och du kan ta an dina hobbyer eller hämta barnen från dagis. Om du inte känner dig så pigg om morgnarna, kan du njuta av längre sovtider, eftersom du inte behöver pendla.

Distansjobb betyder att du har mer möjligheter att planera en arbetsdag som passar just dig. Ditt arbetsbord kan vara i köket eller på ett café, vid soffan eller på bryggan. Det kan till och med vara enklare att organisera jobbet, eftersom det blir mindre avbrott än på kontoret.

Klara regler

Om distansjobb är nytt i företaget, kan det väcka blandade känslor. Någon kan misstänka att distansjobb är allt annat än jobb. När man vet var och när man får tag i distansjobbaren, undviker man missuppfattningar. Klara regler är förutsättningen för ett effektivt distansjobb.

Av den som jobbar på distans krävs självledarskap för att kunna dra gränsen mellan arbetstid och fritid. Chefen ska för sin del vara medveten om arbetsbelastningen och tänka på metoder hur man håller distansjobbarna med i arbetsgemenskapen även om de jobbar fysiskt på olika håll.

Skydd i arbetet och på rasterna

Olycksfallsrisken är mindre i kontorsjobb än på t.ex. en byggplats. Olycksfall kan dock alltid ske och ett typiskt olycksfall som en distansjobbare råkar ut för är att slå i tån i en dörrkarm eller i arbetsstolen. Om man halkar i trapporna eller i badrummet, så kan följderna var allvarliga.

Arbetsgivarens obligatoriska försäkring mot olycksfall i arbete och arbetssjukdomar omfattar bara olycksfall som inträffat då man direkt utfört arbetet. Det betyder att försäkringen gäller i distansjobb bara till en begränsad del. Försäkringen täcker t.ex. inte resor för att hämta barnen från dagis, lunch- eller kafferaster eller någon annan sådan rörelse hemma eller på distansarbetsplatsen som inte har med själva jobbet att göra. Situationen kan vara rätt vardaglig, t.ex. man snubblar i köket medan man hämtar vatten eller halkar på mattan när man springer från toan för att svara på jobbtelefonen.

Försäkringsskyddet kan dock kompletteras Om ett företag erbjuder möjlighet till distansjobb, lönar det sig att försäkra arbetstagarna med en separat begränsad försäkring för distansarbete.

Lue lisää

Försäkring för distansarbeteArbetarskyddArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor