Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Distansjobbare: så här förbereder du dig på en flexibel framtida arbetsmodell

10.6.2021

Distansarbete har gett oss flexibla arbetsdagar. Man slipper pendla och kan jobba till exempel från stugan. Det nya normala är bra att beakta även i försäkringsskyddet. Du som jobbar på distans kolla att fritidsförsäkringen är i ordning.

Arbetsgivarens lagstadgade försäkring, det vill säga arbetsolycksfallsförsäkringen, omfattar arbetsplatsen i företagets lokaler inklusive dess närområde. Under distansarbete gäller försäkringen bara på den plats arbetet utförs, det vill säga i praktiken kring arbetsbordet, eftersom det utanför arbetsplatsen är utmanande att fastställa den plats där distansarbetet sker. Försäkringen ersätter inte olycksfall som inträffar när du till exempel brygger kaffe eller går på toan under rasten.

Skaderegleringen får ofta fall där gränsdragningen mellan vad som är arbetstid och fritid är svävande. Om arbetstagaren till exempel ramlar då hen hämtar arbetspapper från bilen, ska det bedömas från fall till fall om det är fråga om arbetstid eller fritid.

– Om arbetstagaren till exempel snubblar på joggingstigen under telefonmötet, är lagen mer tolerant om man kan påvisa att skadan inträffat då man jobbat. Besluten bygger alltså på lagen. Lunchraster eller att skjutsa barnen till och från dagis är inte arbetstid när man jobbar hemifrån, påpekar Fennias produktchef Sanna Ruotsalainen.

Raster och luncher – håll fast vid rutiner även på distans

Även om arbetsolycksfallsförsäkringen bara ersätter skador som inträffar på den fasta plats du utför distansarbetet, ska du inte sitta stilla hela dagen.

– Raster och att röra på sig hör till en normal arbetsdag. Vi uppmuntrar alla att röra på sig och gå utomhus, inte minst för sin egen sinnesfrids skull och för att minska stress, säger Ruotsalainen.

Med fritidsförsäkringar säkerställer man friheten på heltid också utanför den plats man utför distansarbetet. Arbetstagarens egen fritidsolycksfallsförsäkring möjliggör till och med ett bekymmersfritt joggingmöte. Även arbetsgivaren kan erbjuda sina arbetstagare tilläggsskydd för fritiden.

– Nu när vi gått in i det nya normala och distansarbete är här för gott, funderar företagen noga på vilka fritidsförsäkringar de kan teckna för sina arbetstagare utöver den lagstadgade försäkringen. En fritidsförsäkring är en strålande personalförmån och den omfattar mer än bara arbetstid, säger Fennias produktchef Iida Ouni.

Minneslista för dig som ska försäkra distansarbete

  • Arbetsgivarens försäkring ersätter i distansarbete olycksfall som huvudsakligen inträffar på den plats där distansarbetet utförs och som har en tydlig anknytning till jobbet.

  • Skador som sker utanför den fastställda plats där man utför distansarbetet omfattas av en fritidsförsäkring.

  • Fritidsförsäkringen kan vara tecknad av arbetstagaren eller ett tilläggsskydd som företaget tecknat för arbetstagaren.

  • Akta dig inte i onödan för att röra på dig och hålla raster – de hör till såväl distansarbete som arbete i företagets lokaler.

  • Glöm inte pausgympa och lunchraster!

Är du morgon- eller kvällspigg? Att känna till sin egen dygnsrytm hjälper att planera en optimal distansdag. Läs mer här.

För artikeln intervjuades våra produktchefer inom personförsäkring Iida Ouni och Sanna Ruotsalainen.

Lue lisää

Försäkringar för företagFörsäkringar för arbetstagareOlycksfallsförsäkringArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor