Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Etätyöläinen: näin valmistaudut tulevaisuutesi joustavaan työskentelymalliin

Etätyöläinen: näin valmistaudut tulevaisuutesi joustavaan työskentelymalliin

10.6.2021

Etätyöt ovat tuoneet työpäiviin joustavuutta. Työmatkoihin ei tarvitse enää käyttää aikaa ja töitä voi tehdä vaikka kesämökiltä. Uusi normaali on syytä huomioida myös vakuutusturvassa. Etätyöläisen kannattaa tarkistaa, että oma vapaa-ajan vakuutus on kunnossa.

Työnantajan lakisääteinen vakuutus eli työtapaturmavakuutus, kattaa lähitöissä työntekopaikan ja sen lähialueen. Etätöissä vakuutus on voimassa vain työpisteellä, eli käytännössä työpöydän ääressä, koska työtilan määrittäminen työpaikan ulkopuolella on haastavaa. Jos liikut vaikkapa tauolle keittämään kahvia tai vessaan, vakuutus ei enää korvaa sattuneita tapaturmia.

Korvauskäsittelyyn tulee usein tilanteita, joissa raja työajan ja vapaa-ajan välillä on häilyvä. Jos työntekijä kaatuu esimerkiksi hakiessaan työpapereita autosta, on määriteltävä tapauskohtaisesti, onko kyseessä työaika vai vapaa-aika.

– Jos työntekijä on vaikkapa kompastunut lenkkipolulla puhelinpalaverin aikana, lain näkökulmasta käsittely on sallivampi, jos voidaan todistaa, että vahinko on sattunut töitä tehdessä. Päätösten taustalla on siis laki. Lasten päiväkotikuljetukset tai lounastauot eivät kuulu työaikaan silloin, kun töitä tehdään kotoa käsin”, sanoo Fennian tuotepäällikkö Sanna Ruotsalainen.

Taukoja ja lounaita – pidä kiinni rutiineista etätöissäkin

Vaikka työtapaturmavakuutus korvaa vain kiinteällä työpisteellä tapahtuvat vahingot, ei koko työpäivää kannata istua paikallaan.

– Tauot ja liikkuminen kuuluvat normaaliin työpäivään. Kannustamme kaikkia liikkumaan ja pitämään vaikka ulkoiluhetkiä, ihan jo oman mielenrauhan ja stressin vähentämisen vuoksi”, Ruotsalainen sanoo.

Vapaa-ajan vakuutukset varmistavat kokoaikaisen vapauden myös työpisteen ulkopuolelle. Työntekijän oma vapaa-ajan tapaturmavakuutus mahdollistaa vaikkapa huolettoman palaverilenkkeilyn. Myös työnantaja voi tarjota työntekijöilleen vapaa-ajan lisäturvan.

– Nyt kun tilanne on normalisoitunut ja etätyöt tulleet jäädäkseen, yritykset miettivät tarkemmin, millaisia vapaa-ajan vakuutuksia ne voivat ottaa henkilökunnalleen lakisääteisen vakuutuksen lisäksi. Vapaa-ajan vakuutus on ihan loistava työsuhde-etu ja voimassa siis
muutenkin, kuin pelkästään työaikana, kertoo Fennian tuotepäällikkö Iida Ouni.

Etätyön vakuuttamisen muistilista:

 • Etätöissä työnantajan vakuutus korvaa pääsiallisesti työpisteellä ja selkeästi työn yhteydessä sattuvat tapaturmat.

 • Määritetyn työpisteen ulkopuolella sattuvat vahingot kattaa vapaa-ajan vakuutus.

 • Vapaa-ajan vakuutus voi olla henkilön oma, tai yrityksen työntekijälle ottama lisäturva.

 • Älä turhaan vältä liikkumista ja taukoilua – ne kuuluvat etätöihin samoin kuin lähitöihin.

 • Muista taukojumpat ja lounastauot!

Oletko aamu- vai iltavirkku? Oman vuorokausirytmin tunnistaminen auttaa optimaalisen etätyöpäivän suunnittelussa. Lue lisää.

Artikkeliin haastateltiin henkilövakuuttamisen tuotepäällikkömme Iida Ouni sekä Sanna Ruotsalainen.

Lue lisää

Yrityksen vakuutuksetTyöntekijöiden vakuutuksetTapaturmavakuutusArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet