Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Työntekijät etätöissä – korvaako vakuutus?

Työntekijät etätöissä – korvaako vakuutus?

23.3.2020

Koronavirus on ajanut kaikki kynnelle kykenevät etätöihin. Vaikka etätyö on monessa yrityksessä jo tuttua, työntekijöiden vakuuttaminen kotikonttorilla ei välttämättä ole hoidossa. Helsinkiläinen viestintätoimisto Pohjoisranta BCW on viimeisen puolen vuoden aikana panostanut etätöitä tukeviin työkaluihin ja toimintatapoihin. Etätyösuosituksen laajetessa yrityksessä herättiin tarkistamaan myös työntekijöiden vakuutusturva.

Koronavirusepidemia on ajanut työntekijät laajasti etätöihin. Vaikka etätyöntekijöiden määrä on nyt räjähtänyt, on etätyöskentely ollut monelle arkipäivää jo ennen koronavirusepidemiaakin. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan säännöllisesti etätyötä teki vuonna 2018 runsas viidennes palkansaajista.

Työnantaja on lain mukaan velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä tapaturmien varalle työajalle. Työtapaturmavakuutus ei ole kuitenkaan aivan samalla tavalla voimassa kotona etätyössä kuin se on konttorilla. Koska työnantaja ei voi kontrolloida kotona vallitsevia olosuhteita, tapaturmavakuutus on voimassa etätyössä vain, kun toiminta on liittynyt yksiselitteisesti työntekoon.

Monet vahingot, jotka tapaturmavakuutus korvaisi työpaikalla, eivät aina kuulu etätyöläisen vakuutuksen piiriin. Jos kotona työskentelevä työntekijä vaikkapa kompastuu legopalikkaan hakiessaan kahvia tai liukastuu vessassa, ei lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa tätä. Silloin tarvitaan vapaaehtoista vapaa-ajan vakuutusta tai etätyövakuutusta täydentämään työntekijän turva.

Helsinkiläinen viestintätoimisto päivitti vakuutuksia koronaepidemian vuoksi

Moni yritys on herännyt tarkistamaan työntekijöidensä vakuutusturvaa koronavirusepidemian puhjettua. Myös helsinkiläinen viestintätoimisto Pohjoisranta BCW päätyi päivittämään vakuutuksiaan. Etätyöskentely on ollut aiemminkin yleistä noin 30 hengen asiantuntijaorganisaatiossa, mutta ajankohtainen tilanne sai tarkistamaan työntekijöiden turvan myös kotona.

– Työntekijämme ovat meidän tärkein ja ainoa pääomamme. Meille oli selvää, että tässä tilanteessa täydennämme työntekijöidemme vakuutusta vapaaehtoisella etätyövakuutuksella. Toki tämä olisi ollut aiheellista jo aiemmin, mutta etätyö oli meillä aiemmin satunnaista toisin kuin nyt, kun teemme työt kokonaan etänä. Etätyövakuutuksen ottaminen sujui helposti, eikä kustannuskaan ollut päätä huimaava. Uskon myös, että tämän poikkeusajan jälkeen etätyö tulee olemaan paljon aiempaa yleisempää. Nyt työntekijämme ovat vakuutettuina koko työpäivän ajan riippumatta siitä, missä he työskentelevät, kertoo Pohjoisranta BCW:n toimitusjohtaja Clarisse Berggårdh.

Työnantajan tuettava etätyöntekoa

– Työnantajan tehtävä on mielestäni tarjota työntekijöille sellaiset työvälineet ja työnteon puitteet, että he voivat keskittyä työhön. Olemmekin viimeisen puolen vuoden aikana panostaneet merkittävästi työntekijöidemme työskentelyvälineisiin, etätöitä tukeviin työkaluihin ja dokumentinhallintaan, joka toimii nyt sujuvasti riippumatta siitä, missä työntekijämme tekee töitä. Tähän pakettiin kuuluu luonnollisesti nyt myös etätyövakuutus, Berggårdh jatkaa.

Poikkeustilanteesta huolimatta työskentely Pohjoisranta BCW:ssä on jatkunut sujuvasti. Berggårdh kuitenkin muistuttaa, että myös työnantajan tuki on etätyön onnistumisessa tärkeässä roolissa.

– Paljon puhutaan nyt tehokkaan etätyön vinkeistä ja siitä, miten paikasta riippumaton työnteko lisää työntekijöiden hyvinvointia ja vähentää stressiä. Tässä unohdetaan se, ettei tehokas etätyö ole vain työntekijän käsissä. Työnantajan on panostettava siihen, että työntekijöillä on oikeat työkalut ja organisaation toimintatavat tukevat myös etätyön onnistumista. Vasta tämän jälkeen voi olettaa, että etätyö onnistuu sujuvasti ja tehokkaasti, Berggårdh toteaa.

Lue lisää

EtätyövakuutusTyöntekijöiden vakuutuksetTyöturvallisuusYrityksen vakuutuksetArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet