Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Gör distansarbetsplatsen trivsam – inredare ger fyra tips
Kvinnan arbetar.

Gör distansarbetsplatsen trivsam – inredare ger fyra tips

25.11.2021

På kontoret tillbringas arbetsdagen vid ett ergonomiskt och justerbart arbetsbord. Hemma jobbar man ibland i soffhörnet, ibland lutande mot köksbänken. Efter distansdagen känns axlarna stela och nacken värker. Känner du igen dig?

Om du så bara jobbar på hemmakontoret en dag i veckan är det bra att satsa på distansarbetsplatsens trivsel och ergonomi. Arbetsställningen inverkar på din effektivitet och ork. Inredare Maru Hautala har inrett många hem, från stockhus till nybyggen. Nu ger hon tips till alla som jobbar på hemmakontor om hur man kan skapa en snygg och ergonomisk arbetsplats.

Ergonomi är viktigast – byt ställning flera gånger under dagen

– Arbetsställningen inverkar på din effektivitet och ork. Om du jobbar ihopkrupen i soffan märker du snart hur axlarna blir stela och tankarna går trögt. Det är bra att jobba stående, men om man står länge går ställningen lätt i lås. Bäst för kroppen är att man byter arbetsställning under dagen.

– Därför lönar det sig att satsa på ett justerbart eller elektriskt ställbart arbetsbord. Olika möbeltillverkare har vackra modeller som även passar i mindre utrymmen. Ett annat alternativ är att höja arbetsytan från bordsnivå med en ställning. Om man jobbar på en bärbar dator, är det bra att använda ställningen också när man sitter för att kunna lyfta blicken från bordsytan. Då kommer nacken i bättre ställning.

Hitta en lämplig och lugn arbetsplats hemma

– Vilken plats som lämpar sig för distansjobb beror på hur många kvadrat man har och vilka andra som bor i hemmet. Även om det finns extra plats till exempel i köket, är det bra att tänka på vilka ljud som hörs där. Om du har barn, är det bra att ha arbetsplatsen i ett rum där du kan stänga dörren vid möten. Du kan också installera en ljudisolerad dörr.

– Ju mer utrustning du behöver i arbetet, desto viktigare är det att hitta en egen plats för dem hemma. Hur passar distansarbetsplatsen ihop med de övriga möblerna? Skulle du få plats för ett justerbart arbetsbord genom att flytta soffan och bokhyllan? Och kanske du kunde låta en snickare göra en bordsskiva av lämplig storlek? Jag uppmanar alltid att be en inredare om hjälp, om det känns att du inte kommer på lösningar själv.

Inred på samma sätt som i övrigt hemma

– Arbetsplatsen kan enkelt göras trivsam genom att se på färgerna i ditt hem. Har du mörka eller ljusa färger? I ett hem med mörka färger passar en helsvart arbetsplats, medan en arbetsplats i till exempel ask eller ek passar med ljusa färger. Äkta naturmaterial håller många år. Du kan dessutom pigga upp arbetsplatsen med gröna växter och en vägghylla, som passar ihop med andra färger och material.

– Har du ett färgglatt hem? Bordsskivor och -ben finns i många färger, så om du vill kan du kombinera en bordsskiva i askträ med vita eller rosa ben. Men det är bäst att inreda arbetsplatsen så att den är diskret jämfört med övrig inredning i hemmet. Om du gör arbetsplatsen till ett riktigt blickfång, påminner den dig hela tiden om jobbet.

Kom ihåg ljus och inriktad belysning!

– Tycker du att du ser tröttare ut än vad du är på dina distansmöten? Ljus som belyser ovanifrån kan framhäva påsar under ögonen, medan ljus som kommer rakt från sidan skapar skarpa skuggor i ansiktet. Genom att installera en dimbar ljuskälla i närheten av arbetsbordet, kan du belysa ditt ansikte rakt framifrån och se piggare ut på video.

– Distansarbetsplatsen behöver inte vara i naturligt ljus vid ett fönster, om det inte finns plats eller om du vill inreda fönsterplatsen på annat sätt. En lampa ger lika bra ljus för arbetet som ljuset som kommer in från fönstret. I vintermörkret kan en ljusterapilampa pigga upp både arbetsplatsen och sinnet.

Arbetsställningen inverkar på din effektivitet och ork. Hur ser din distansarbetsplats ut?

Vad ska du komma ihåg vid försäkring av arbetsplatsen? Fennias expert ger råd

Hur ska det nya elbordet försäkras? Hemförsäkringen tryggar alla föremål i hemmet, också elbordet och kontorsstolen som du har skaffat själv, påminner Fennias riskchef Sampsa Hakulinen. Vi frågade honom om försäkringar för distansarbete.

Vem ersätter om den bärbara datorn, som man har fått av arbetsgivaren, ramlar i golvet och går sönder hemma?

– När föremålets ägare försäkrar sin egendom är situationen enkel också i en ersättningssituation. Arbetsgivaren skaffar och försäkrar den utrustning och plats som behövs i arbetet. Den arbetsdator med kringutrustning som arbetsgivaren har gett dig är arbetsgivarens egendom också när du tar med den hem. Din hemförsäkring ersätter inte arbetsgivarens egendom, så om en apparat som arbetsgivaren har gett dig går sönder ska du kontakta din arbetsgivare, svarar Hakulinen.

Vad är en försäkring för distansarbete? Ersätter den också föremål på distansarbetsplatsen?

– En bra minnesregel är att försäkringen för distansarbete gäller den som jobbar på distans, men inte arbetsredskap. Försäkringen för distansarbete är en personförsäkring som arbetsgivaren tecknar för arbetstagaren. Den kompletterar den lagstadgade arbetsolycksfallsförsäkringen och ersätter till exempel kostnader till följd av olycksfall när en skada inträffar på en rast under arbetsdagen, påminner Hakulinen.

Finns det någon försäkring som ersätter besvär som uppkommit av dålig ergonomi under en längre tid?

– Om arbetstagaren har en personlig sjukförsäkring är det bra att kolla om den täcker fysioterapi, eftersom bara en del sjukförsäkringar ersätter fysioterapi som ordinerats av läkare. Däremot kan avtalet om företagshälsovård omfatta fysioterapitjänster. Problem som har uppstått under en lång tid ersätts inte från arbetsgivarens försäkring, eftersom det inte är fråga om sådana olycksfall som avses i lagen och försäkringsvillkoren, svarar Hakulinen.

Lue lisää

HemförsäkringFörsäkring för distansarbeteArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor