Vet du i vilka situationer en bastu måste försäkras separat? Ta del av tipsen från en klok bastuägare
14.5.2024
Det är ingen överdrift att påstå att bastubadande fortfarande är finländarnas favoritsysselsättning året runt. Men vet du i vilka situationer bastun måste försäkras separat från hemförsäkringen? Ta också del av tipsen från en klok bastuägare!
Det är i bastun som de bästa samtalen förs, vardagen glöms bort och minnen skapas. Vi tog tjuren vid hornen och frågade bastubadare om deras upplevelser, minnen och tankar kring bastubad.
Bastun lämnar ingen kall
Oavsett om du är bastuentusiast eller inte har du förmodligen en åsikt om bastubadande. För vissa är bastun bara ett rum att svettas i. För andra är bastun en helig plats där man kan koppla av i bastuångan. Bastun lämnar dock ingen kall och många av oss njuter av bastuns lugn och ro och intellektuella andrum.
”För mig betyder bastu avkoppling: att ta en paus från sina smarta enheter under en timme eller två. Det finns sällan platser i det moderna livet där man kan koppla bort sig själv helt från apparaterna, inte ens mentalt.”
Maria
”Jag är ingen riktig bastufantast, men jag tycker om samtalen i bastun. Då finns inga mobiltelefoner som distraherar och vi slappnar bara av för en stund. Jag har haft några av de bästa samtalen i mitt liv i bastun.”
Timo
”Bastun är en plats för lugn och ro, där kropp och själ kan slappna av på ett behagligt sätt. Det är i bastun som de goda samtalen uppstår och idéerna blommar. Jag har fått många goda aha-upplevelser uttryckligen på bastulaven.”
Minna
”Bastun måste vara vedeldad”
I Finland finns det många olika slags bastur: gårdsbastur, bastutunnor, bastutält och mobila bastur. Det finns alltså något för alla, men för vissa väcker bastuns uppvärmningsmetod särskilda känslor.
”Bastun måste vara vedeldad. Hemma har jag bara en elektrisk bastu, som jag nästan inte betraktar som en bastu. Därför använder jag vinterbadklubbens bastu flera gånger i veckan.”
Maria
Det finns förstås alltid en brandrisk i samband med bastubad. Enligt räddningsverkets statistik brinner cirka 200–250 separata bastubyggnader i Finland varje år, vilket inte inkluderar bastur i bostadshus. Därför är det klokt att förhålla sig till bastun med sunt förnuft och alltid försäkra den på lämpligt sätt.
Läs mer om hemförsäkringAtt bada bastu är en social handling – eller inte
För oss finländare är bastubadandet lika mycket en del av vardagen som en festlig tillställning. Många bastar troget varje fredag, andra till jul och midsommar, några varje dag. Vi har midsommarbastu, brudbastu och julbastu, och några av oss har även påskbastu.
”Om man planerar sin vardag väl kan man alltid få in en bastuupplevelse i den. På vintern, till exempel under arbetsresor, har vi badtillbehören med oss i bilen och i slutet av arbetsdagen rusar vi direkt till bastun."
Maria
Medan många alltid bastar i sällskap – med familjen eller partnern – är bastubadandet för andra en mycket privat stund.
”Hemma bastar jag med min partner, ibland med min dotter. Jag tycker också om att bada bastu ensam, i tystnad. I stugan, när vi umgås med släkten, bastar kvinnorna och männen ofta åtskilt: det är så de bästa samtalen uppstår.”
Mirja
”Till och med min 8-åriga guddotter vet att det är bra att ordna sammankomster kring bastun: varje gång hennes pappa åker på en arbetsresa börjar hon ordna en gemensam kvinnokväll kring bastun och god mat.”
Maria
”Att bada bastu ensam är en annorlunda upplevelse än att göra det i sällskap. När du svettas ensam blir tankarna långsamt lugnare och du får ro i sinnet. Det är trevligt att bada bastu med sin partner, men ibland kan det vara skönt att göra det på egen hand.”
Timo
Många har starka minnen av bastubad
En minns den speciella handduken från barndomens bastukvällar, som blev föremål för ett gräl med syskonen, och en annan lukten av duschrummet. Att bada bastu är en rituell handling som lätt gräver sig djupt in i barnets minne, för att sedan dyka upp igen när den triggas av en viss lukt eller ett visst ljud.
”I mitt barndomshem drack vi egentligen aldrig läsk. Kanske är det därför jag minns läsken jag drack i bastun hos släktingar och som smakade fantastiskt när jag var liten. Smaken av läsken för mig fortfarande tillbaka till bastun i en förort till Åbo i början av 90-talet.”
Timo
”Jag var van vid relativt korta och intensiva bastubad hemma. När jag sov över hos en kompis avslöjades deras bastuvanor och jag blev förvånad: det fanns enorma mängder hoprullade serietidningar och annan läsning på bastulaven. Inget vatten slungades egentligen, men vi tillbringade timmar i den lagom varma bastun.”
Maria
”En gång när vi var bortbjudna sa värdparet att ”bastun måste vara varm vid det här laget, gå ni först”. Vi gick dit, men bastun var kall. Säkringarna hade gått. Det var det kortaste och kallaste bastubadet i vårt liv, men vi skrattade gott åt det.”
Minna
”Från min barndoms somrar minns jag särskilt mina morföräldrars ö, där vi alltid badade bastu och simmade med våra kusiner. Efter bastun grillade vi korv, satt på de varma klipporna på ön och drack apelsinläsk. Den smaken för mig fortfarande tillbaka till dessa underbara minnen.”
Mirja
Fennias expert berättar när du bör försäkra bastun separat
Om du är en hängiven bastubadare är det också viktigt att du försäkrar din bastu. Ur försäkringssynpunkt är bastuns placering viktig. Fennias expert Noora Nurkka, i vilken situation ska bastun försäkras separat?
”En separat bastubyggnad ska alltid försäkras separat. Om bastun finns inne i en byggnad omfattas den normalt av byggnadens försäkring och behöver därför inte ha en egen, separat hemförsäkring.”
En bastu i ett egnahemshus eller en sommarstuga omfattas således av Fennias hem- eller fritidshusförsäkring, även efter till exempel en renovering.
Psst! Om du renoverar med hjälp av talkoarbete får du inte glömma att försäkra talkoarbetarna. Läs mer om talkoförsäkringen.
Om du letar efter en försäkring för ditt hem, hjälper Fennias expert dig att välja innehållet i hemförsäkringen, inklusive alla detaljer. Om du redan är kund hos oss kan vi uppdatera din hemförsäkring på ett webbmöte.
Boka ett webbmöteFör många av oss är bastun en källa till välbefinnande och ett utmärkt sätt att koppla av. För vissa ger bastuvärmen lindring åt värk i kroppen. Bastuägaren bör känna till några grundläggande säkerhetsåtgärder. Här är några tips för att hålla din bastu i gott skick och säkerställa en trevlig bastuupplevelse.
Tips från en klok bastuägare:
- Se till att brandvarnaren i byggnaden alltid har ett batteri.
- Häng inte tvätt eller andra lättantändliga föremål på tork i bastun.
- Använd inte bastun som förvaringsutrymme.
- Om du värmer upp bastun med hjälp av fjärrstyrning ska du först kontrollera att inget brännbart finns kvar i bastun.
- Ta bort säkringen från ett elektriskt bastuaggregat om du ska ut och resa.
- Regelbunden rengöring av bastun håller den fräsch och väldoftande.
Du vet väl att du kan få alla dina hem- och familjeförsäkringar från Fennia? Från Fennia kan du utöver hemförsäkringar även få person- och bilförsäkringar. Läs mera om hem- och familjeförsäkringar.
Läs mer
- Sami och Marek Hilvo: ”Vårt hem och dess föremål är en del av vår gemensamma historia”
- Funderar du på en ny terrass, badtunna eller gårdsbastu? Det här behöver du veta om att försäkra den
- Nu går eldstäderna varma – glöm inte försiktighetsåtgärderna om du värmer bostaden med ved
- Hur kan man bereda sig på elavbrott? Vem ersätter skadorna efter ett elavbrott? – Här är checklistan!
- Varför teckna en hemförsäkring om man inreder med återvunna möbler? Fanny svarar
Hjälpte det här dig?
Dela