Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Hur kan belysningen påverka hemmets funktionalitet? Fanny svarar
Fanny på Fennia svarar.

Hur kan belysningen påverka hemmets funktionalitet? Fanny svarar

25.8.2023

Hej Fanny!

Jag håller på att bygga mitt första hus och jag undrar om jag kan förbättra det nya hemmets funktionalitet på något sätt med hjälp av belysning?

Ljusville


Hej Ljusville!

Belysning är ett relativt enkelt och billigt sätt att öka funktionaliteten och trivseln i hemmet, särskilt under den mörka årstiden. Det är ju trevligt om man inte behöver famla sig fram i mörkret i hemmet och i dess omgivning. Förutom i hemmet kan smart belysning också vara till nytta i stugan, garaget eller i anslutning till en lagerbyggnad.

Den enklaste lösningen är att utnyttja utomhusbelysning. I stället för att snubbla på den mörka gården, prova till exempel följande:

 • En tidsinställd utomhusbelysning tänds automatiskt vid en viss tidpunkt och ger intrycket av att även ett tomt hus är bebott.

 • En skymningsbrytare tänder lamporna automatiskt när det börjar skymma utomhus – på så sätt är utomhusbelysningen tänd under den mörkaste tiden på dygnet.

 • Utomhusbelysning med rörelsesensor underlättar hemkomsten under den mörka årstiden. Belysningen släcks efter inställd tid när ingen är närvarande, vilket också är ett energibesparande alternativ.

Med hjälp av inomhusbelysning kan du göra att det ser bebott ut i huset eller stugan när du inte är hemma. Till exempel är en digital dygnstimer ett smart och billigt verktyg för styrning av inomhusbelysningen.

Alla ovannämnda tips kan också förebygga fall och halkningar såväl i hemmet som utanför, vilket gör det lättare att röra sig i hemmet och i dess omgivning.

Smart belysning är en ny teknik som kommer att revolutionera belysningen i hemmet.

Det finns flera olika typer av smarta belysningssystem: beroende på systemet kan du styra lamporna med en smarttelefon eller med hjälp av rösten. Du kan programmera lamporna så att de tänds och släcks med ett visst tidsschema, justera deras ljusstyrka och färgton och till och med ansluta dem till ett säkerhetssystem, vilket gör att de larmar om något oväntat händer.

Smarta belysningsprodukter finns för både inomhus- och utomhusbruk – det är också möjligt att ansluta trådlösa rörelse- och skymningssensorer till vissa smarta system. Du kan bekanta dig med smarta belysningsprodukter till exempel i järnhandelsbutiker.

Med rätt belysningslösningar kan du öka ditt hems funktionalitet och samtidigt förbättra dess trivsel. Med tanke på brandsäkerhet och energibesparing rekommenderas LED-lampor som inte blir varma.

Lycka till med byggprojektet!

Fanny

Lue lisää

HemförsäkringOlycksfallsförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor