Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Miten valaistuksella voi vaikuttaa kodin toiminnallisuuteen? Fanni vastaa
Fanni Fenniasta vastaa.

Miten valaistuksella voi vaikuttaa kodin toiminnallisuuteen? Fanni vastaa

25.8.2023

Hei Fanni!

Olen rakentamassa ensimmäistä omaa taloa, ja mietin voinko parantaa uuden kodin toiminnallisuutta jotenkin valaistuksen avulla?

Valoville


Hei Valoville,

valaistus on kohtuullisen helppo ja edullinen tapa lisätä kodin toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä, varsinkin pimeään vuodenaikaan. Onhan se mukavaa, jos ei kotona ja sen ympäristössä tarvitse jännittää askeleitaan pimeällä. Oman kodin lisäksi fiksusta valaistuksesta voi hyötyä myös mökillä, autotallissa tai vaikka varastorakennuksen yhteydessä.

Yksinkertaisin ratkaisu on hyödyntää ulkovaloja. Sen sijaan, että kompuroit pimeässä pihassa, kokeile esimerkiksi seuraavia:

 • ajastettu ulkovalo syttyy automaattisesti tiettyyn aikaan antaen vaikutelman, että tyhjässäkin talossa ollaan paikalla.

 • hämäräkytkin sytyttää valot automaattisesti, kun valo ulkona alkaa hämärtyä – näin ulkovalot ovat päällä läpi pimeimmän vuorokaudenajan.

 • liiketunnistimella varustettu ulkovalo helpottaa kotiintuloa pimeään vuodenaikaan. Valo palaa asettamasi ajan liikkeen kadottua, mikä on myös energiaa säästävä vaihtoehto.

Myös sisävalojen avulla voit vaikuttaa siihen, näyttääkö tyhjä koti tai mökki asutulta. Esimerkiksi digitaalinen vuorokausiajastin on näppärä ja edullinen väline sisävalaistuksen ohjaukseen.

Kaikki edellä mainitut voivat ennaltaehkäistä myös vaikkapa kompastumisia ja liukastumisia niin kodissa kuin sen ulkopuolella, tehden kotona ja sen ympäristössä liikkumisesta huolettomampaa.

Älykäs valaistus on uusi teknologia, joka tulee mullistamaan kodin valaistuksen.

Älykkäitä valaistusjärjestelmiä on useita erilaisia: järjestelmästä riippuen voit ohjata valoja älypuhelimella tai vaikka ääneen komentamalla. Voit ohjelmoida valot syttymään ja sammumaan tietyllä aikataululla, säätää niiden kirkkautta ja värisävyä ja jopa liittää valot turvajärjestelmään, jolloin ne hälyttävät jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Älykkäitä valaistustuotteita löytyy niin sisä- kuin ulkokäyttöön – joihinkin älyjärjestelmiin on mahdollista liittää myös langattomia liike- ja hämärätunnistimia. Voit tutustua älykkäisiin valaistustuotteisiin esimerkiksi rautakauppa-alan liikkeissä.

Oikeanlaisten valaistusratkaisujen avulla voit lisätä kodin toiminnallisuutta ja samalla parantaa sen viihtyisyyttä. Paloturvallisuuden ja energian säästämisen näkökulmasta kannattaa suosia led-valoja, jotka eivät kuumene.

Tsemppiä rakennusprojektiin!

Fanni

Lue lisää

KotivakuutusTapaturmavakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet