Hyppää sisältöön
  Privathushåll
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Kapitalförvaltning (S-Pankki)
 • Anvisning
Företagskunder
Suomeksi
Logga in på Mitt Fennia
 • Ingångssida
 • Aktuellt
 • Snö och köldgrader att vänta – se till att du och bilen är i vinterskick

Snö och köldgrader att vänta – se till att du och bilen är i vinterskick

16.11.2020

Till slutet av veckan har det lovats rikligt med snö, hårda vindbyar och köldgrader i hela landet. Vägarna väntas bli extremt hala. Se till att din bil är i vinterskick – och var uppmärksam om du rör dig till fots eller cyklar.

Den nya vägtrafiklagen förpliktar att använda vinterdäck från början av november till slutet av mars om vädret och väglaget så kräver. Om väderprognoserna för slutet av veckan stämmer, ska bilarna ha vinterdäck redan den här veckan.

– Det är bäst att byta till vinterdäck snarast möjligt, eftersom det blir rusning på däckstationerna när vädret slår om. Hösten har varit varmare än normalt och många har väntat med däckbytet, säger Fennias servicechef Panu Stromberger.

I samband med däckbytet lönar det sig att kolla att spolarvätskan tål köldgrader – och glöm inte att vindrutan alltid ska vara ren. Inför en längre resa är det bäst att packa med en ficklampa och en reservströmkälla till telefonen. Även en skyddsväst, förstahjälpsväska och filt hör till en bra bilutrustning.

Men det allra viktigaste är dock att föraren är i skick. Ju vaksammare förarna är, desto tryggare är det ute på vägarna. En lugn och utvilad förare utgör grunden för en trygg resa. Brådska och en irriterad förare är de värsta riskfaktorerna på vägarna. Om du börjar känna dig trött, stanna bilen och gå ut och ta en nypa frisk luft eller ta en tupplur på en rastplats.

Välj hastighet efter väder och väglag och kom ihåg att tillräckligt säkerhetsavstånd till fordon och cyklister ger spelrum. Måttfull fart och tillräckligt säkerhetsavstånd ger föraren mer tid att reagera på oförutsägbara situationer och hjälper att förebygga olyckor.

Ta vara på dig själv även som fotgängare eller cyklist. Använd reflexer och ordentliga skor – olyckor på vägen till och från jobbet sker just på hala vägar.

Kom igång med vinterbilism

Skarpögd i skymningen

Det kan vara svårt för en bilist att se en fotgängare eller en cyklist på vägkanten när det är mörkt – särskilt om de inte har reflexer eller ljus på cykeln. Utöver mörkret påverkar bl.a. fotgängarnas eller cyklisternas klädsel, skuggor, dimma, olika ljuskällor och omständigheterna inne i bilen hur bra föraren ser.

Att se en fotgängare i tillräckligt god tid kräver ständig uppmärksamhet av bilisten.

Var redo att värma upp bilen

Det lönar sig att värma upp bilen när temperaturen sjunker till minusgrader. Ta fram värmekablarna och fjärren till parkeringsvärmaren i god tid. Uppvärmning av motorn redan i små köldgrader är bra för motorn och bränsleförbrukningen.

Följ väderleksprognoser

Inte ett enda snöfall eller en nattfrost kommer plötsligt, utan meteorologerna vet senast kvällen innan hur morgondagens väder blir. Om vädret ändå överraskar, lämna bilen med sommardäck hemma.

Kör enligt väglag, inte enligt hastighetsbegränsningar

Varje bilist vet att bromssträckan är betydligt längre på is än på asfalt, att sikten är sämre i häftigt snöfall än i soligt väder och att det gäller att vara ytterst försiktig med styrningen när det är fem centimeter slask på vägen. I dåligt väder är det tillåtet och högst rekommenderat att köra saktare än hastighetsbegränsningarna anger. Om man bara kom ihåg dessa faktorer bakom ratten, skulle man undvika löpsedlar om kedjekrockar som publiceras varje vinter.

Spara bilistens viktigaste nummer i din mobil

Fennias bilassistans 24h hjälper dig när en fordonsskada är framme.

På Fennias bilassistans 24h

 • kan du anmäla en skada dygnet runt
 • ordnar vi vid behov bärgning eller snabbreparerar fordonet på plats
 • ser vi till att du kan fortsätta din resa smidigt
 • hjälper vi dig att boka tid för skadeinspektion och reparation av fordonet.

Fennias bilassistans 24h: 010 503 2001. Samtal till Fennias servicenummer som börjar med 010 5 kostar 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min.

Dela

Försäkringar och tjänster Skador Kundservice Aktuellt Företagskunder Medietjänster Fenniakoncernen Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsingfors
Puhelin: 010 5031
Dataskydd och användarvillkor Tillgänglighet Samtalspriser och integritetsskydd