Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Finansiering ger lyft för internationell tillväxt

Finansiering ger lyft för internationell tillväxt

21.10.2020

TMK Energiakoura Oy är ett starkt växande företag från Mellersta Finland, vars egen produktionsfabrik blev färdig i Hankasalmi vid årsskiftet. Finansiering av rörelsekapital, som jämnar ut säsongfluktuationer, genomfördes av den långvariga försäkringspartnern Fennia.

Trädklippar, som först planerades för företagarens eget behov och som blev en global framgångssaga, tillverkas nu efter coronavårens svacka nästan i normal takt. En trädklipp är en tilläggsutrustning för grävmaskiner och med den kan man utnyttja de maskiner som under vintertid används mindre, t.ex. vid insamling av energiträd.

– Under vintern tillverkar vi ett tjugotal, medan det under sommaren och hösten går åt fyra–fem i veckan, beräknar Tenho Koponen, vd för TMK Energiakoura.

Youtube gav fart åt försäljning och marknadsföring

Energiakoura, som startade 2013, drevs först inom familjen, men så småningom rekryterade man fler proffs.

Kund- och återförsäljningsnätet började växa i och med Koponens och hans söners Youtube-videor.

– Jag har fått se att en bra story är viktig, den intresserar både kunder och finansiärer. Även marknadsföring är viktigt, men för många finländare en utmaning, liksom för oss. Vi har varit tvungna att lära oss och tänka efter, kan man säga så här eller göra så här, hur kan man vara övertygande, men inte för ivrig, funderar Koponen.

Globalisering är livsvillkor

På sju år har Energiakoura vuxit från en mans idé till ett globalt exportföretag. Av omsättningen på 3,6 mn euro (2019) kommer nästan 70 procent från export.

– För oss som tillverkar specialprodukter är Finland i slutändan en allt för liten marknad. Man måste bli global. Men framtiden måste också planeras.

Detta speglas i att tillväxten inte få hänga på en produkt hur bra den än är.

– Tack vare Business Finlands utvecklingsstöd har två nya produktfamiljer sett dagens ljus, var av den ena, TMK Multigrabb, redan är i testskede. Utöver att den fungerar som tilläggsutrustning för grävmaskiner kan man med den t.ex. lyfta stenar och stubbar, beskriver Koponen.

Framgång är teamjobb

Energiakoura deltog 2018 i sparringsprogrammet för tillväxtföretag Kasvu Open och vann priset Mellersta Finlands Kasvupolku och utsågs därmed till regionens mest potentiella tillväxtföretag. Enligt Koponen borde varje företagare delta i liknande program med några års mellanrum. När en utomstående, som en finansiär, granskar din verksamhet öppnar det dina ögon.

– Kasvu Open tvingande oss att ta en funderare: företagets grunder, varför gör vi detta, till vem gör vi och vilka är företagets fixpunkter. Och det viktigaste av allt: hur ser ditt team ut, vilka är de människor runt om dig med vilka du når framgång. För många företagare är det svårt att anställa medarbetare som är bättre än en själv. Det är viktigt att förstå att var och en i ett team har en kompletterande roll, poängterar han.

– Tankegympan på Kasvu Open gjorde oss också väl förberedd inför kommande finansieringsmöten.

Finansiering möjliggör tillväxt och jämnar ut säsongfluktuationer

TMK Energiakoura har som mål att bli världsledare inom tillverkning av energiträdklipp. Beslutet att bygga en egen produktionslokal i Hankasalmi ledde till behov av utomstående finansiering.

– Tillväxt med intern finansiering var möjligt när vi köpte produktionen av underleverantörer, men att bygga en egen fabrik och utveckla nya produkter kräver definitivt utomstående finansiering. Det väsentliga var att övertyga finansiärerna att komma med och tro på vår sak. Finansiering är a och o för vår verksamhet, betonar Koponen.

Med stöd av banken har vi byggt produktionslokaler och skaffat anordningar.

– Fennias finansiering av rörelsekapital använder vi för att jämna ut produktionens säsongfluktuationer.

Långvariga samarbetsrelationer är viktiga

Många företagare är omedvetna om att Fennia utöver försäkringar också erbjuder finansiering. Även för Koponen var detta en positiv överraskning, eftersom han därmed kunde fördjupa kundrelationen med Fennia, som varat i nästan tjugo år.

– Långvariga relationer är viktiga för mig och min familj. Om samarbetet funkar med en, så vill man helst inte byta, säger Koponen.

Samarbetet med Fennia och särskilt med kontaktpersonen Katja Kuntsi har löpt väl.

– Fennia är verkligen företagarnas Fennia. Det syns i deras verksamhet gentemot oss. Deras löften uppfylls i praktiken. Man ser på dem att de vill hjälpa oss att ta fram våra produkter och tjänster på marknaden, tackar Koponen.

Lue lisää

FinansieringArtikelPengar

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor